Karalienė Elžbieta II, EPA-ELTA nuotr.

Anglijos karalienė Elžbieta II šiemet švenčia savo 96-ąjį gimtadienį ir 70-ąjį karūnavimo jubiliejų. Ta proga oficialioje karališkos šeimos ,,Twitter“ paskyroje pasidalinta Anglijos karalienės nuotrauka tarp dviejų žirgų. Visgi tai nėra vieninteliai gyvūnai, priklausantys Elžbietai II. Karalienės ūkis prasideda nuo pamiltų korgių veislės šunų, paršiukų ir krokodilų, o baigiasi drambliais, kengūromis ir visomis Anglijos gulbėmis.

Karalienė iš viso yra turėjusi daugiau nei 30 korgių veislės šunų ir netgi išvedusi naują veislę – dorgių, kurie yra korgių ir taksų mišrūnai. Korgiai yra artimiausi karalienės augintiniai ir karališkuose rūmuose vaikšto kaip savo namuose bei ten užima svarbią vietą. Karalienės šunys maistą gauna ant sidabrinių padėklų, kuriuos pateikia pats liokajus. Taip pat laikomasi tvarkos, jog pirmiausiai pavalgo vyriausi šeimos šunys. Prie maisto numylėtiniai taip pat gauna vaistus ir vitaminus, o kiekvieno iš šunų mitybos planas yra sudarytas individualiai.

Karališkos šeimos Twitter archyvo nuotr.

Iš didelės meilės gyvūnams atsirado tradicija Elžbietai II dovanoti net ir laukinius gyvūnus. Visgi šie gyvūnai, priešingai nei korgiai, neturi sąlygų gyventi karalienei priklausančiose teritorijose ar soduose – dažniausiai jie iškeliaudavo į Anglijos zoologijos sodus. Pirmąjį gyvūną monarchė gavo dar 1953 metais iš Irako karaliaus Faisalo – eržilą, skirtą karūnavimui paminėti. Laikui bėgant karalienei teko dar ne kartą priimti gyvūną kaip dovaną. Pavyzdžiui, Kamerūno prezidentas Ahidjo 1972 metais nepasikuklino ir atsiuntė dramblį, vardu Jumbo. 1978 monarchė taip pat gavo Džersio karvę Ansom Dienette iš Karališkosios Džersio žemės ūkio ir sodininkystės draugijos. O štai 2019 metais Elžbietai II padovanotas juodasis žirgas – seras John iš Karališkosios Kanados raitosios policijos, skirtas karalienės 90-mečiui paminėti. Jis pavadintas pirmojo Kanados ministro pirmininko sero John MacDonald garbei.

pixabay.com archyvo nuotr.

Anglijos karalienei taip pat priklauso ir visos Anglijos gulbės. Didžiojoje Britanijoje esančios laukinės gulbės yra nebylios ir saugomos nuo bet kokių neleistinų veiksmų. Anksčiau gulbių mėsa buvo laikoma delikatesu, tačiau valdant Elžbietai II atsirado įstatymas, saugantis šiuos paukščius. Būtent dėl šios priežasties karalienė tapo atsakinga už visas gulbes ir jų gerovę. Sužalojus ar nugaišinus gulbę skiriamos didžiulės bausmės – netgi pavogus gulbės kiaušinius galima patekti už grotų. Tačiau ne tik gulbės priklauso Elžbietai II, bet ir delfinai bei banginiai, kadangi jie priskiriami ,,karališkoms žuvims“.

Nepaisant visų karalienės titulų ir turimų turtų, galime puikiai suprasti, kad meilė visiems gyvūnams yra didžiausia ir svarbiausia Elžbietos II vertybė. Mažųjų draugų puoselėjimas ir saugojimas, prasidėjęs dar jaunystėje, tęsiasi jau dešimtmečius.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: