Architektų kompanija ,,OMA“, bendradarbiaudama su „Gmp Architeckten“, buvo paskelbta Chengdu ateities miesto plano konkurso nugalėtoja. Ateities miestas įsikurs Kinijos Sichuano provincijoje. Pranašaujama, jog ši naujoji plėtra, be automobilių, taps didžiausia inovacijų mokslo ir technologijų pažanga.

,,OMA“ partneris Chris van Dujin vadovavo projektavimo procesui ir paaiškino, kad šis konkurso nugalėtoju paskelbtas projektas kardinaliai skiriasi nuo kitų miesto planų, pradedant nuo žmonių keliavimo proceso iki naujojo miesto architektūros. „Šiuo projektu tikimės pateikti alternatyvą tipiškam planui, kuris grindžiamas tradiciniu į automobilius orientuotu kelių tinklu. Pasak OMA, pagrindinio plano tikslas yra mesti iššūkį įprastiems miesto planavimo modeliams, kuriuos paprastai lemia kelių tinklai arba kuo didesnis bendras plotas.

Vietoj įprastų miesto plano modelių, ateities miesto schemą diktuoja geografija ir vietovės topografija, daugiausia dėmesio skiriant ryšių su esamu kraštovaizdžiu nustatymui, kad architektūra būtų jo dalis.

Architektų grupei įkvėpimas šio ateities miesto šiuolaikinėms formoms kilo iš tradicinio pagrindo. Įmonė panaudojo Chengdu miestelio „Lin Pan“ mastelį ir logiką kurdamos šešis klasterius. Chengdu – ateities mieste panašūs šešių atskirų grupių kūriniai yra suprojektuoti pagal konkretų architektūrinį stilių, kuris formuojamas atsižvelgiant į pastatų funkcijas ir jų santykį su visu planu ir vietinėmis vandens sistemomis. Šie klasteriai ir jų unikalūs architektūros stiliai apims gyvenamųjų, universitetinių, laboratorinių, rinkos, viešųjų ir vyriausybinių zonų grupes. Visos šios erdvės bus suprojektuotos taip, kad susilietų su aplinka. Planuojama, kad kuriamo ateities miesto schemos plotas užims net 460,000 kvadratinių metrų.

„Visi klasteriai bus be automobilių ir nustatys mastą, užtikrinantį, kad visas vietas per dešimt minučių būtų galima pasiekti pėsčiomis. Tai mus išmanusis mobilumo tinklas“, – aiškina sėkmingos įmonės partneris Dujin. Projektu pirmiausia siekiama maksimaliai padidinti pėsčiųjų keliautojų skaičių, kad jiems neprireiktų transporto paslaugų. Apibrėžtas architektūras ir kraštovaizdį integruojančių grupių pagrindinis planas yra sudaryti dinamišką aplinką. „Chengdu Future City“ tikslas – mokslo ir technologijų pramonė.

,,OMA“, kitaip vadinama „Metropolitan Architecture Office“, Roterdame 1975 m. įkūrė Rem Koolhaas, Elia Zenghelis, Madelon Vriesendorp ir Zoe Zenghelis. Šiandien įmonė turi biurus Honkonge, Pekine, Niujorke, Dubajuje, Dohoje ir Sidnėjuje. Kiti įmonės rengiami planai apima Morden prieplaukos rajoną Londono upės pakrantėje kartu su dviejų Milano geležinkelio kiemų pavertimu „ekologiniais filtrais“, kuriuos ji vykdo kartu su „Laboratorio Permanente“. Kinijoje ,,OMA“ neseniai baigė biurų dangoraižį Shenzhen ir suprojektavo milžinišką stiklo biurą Pekine.

Taip pat skaitykite: „Neliečiamieji“: Indijos atstumtieji, dirbantys tik pačius purviniausius darbus

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: