„Noir Desir“

Aštuntąjame dešimtmetyje išpopuliarėjusios Prancūzų roko grupės „Noir Desir“ muzikiniai pasiekimai buvo nustelbti grupės vokalisto Bertrand’o Cantat Vilniuje įvykdytos žmogžudystės aidų.

Kelias į žvaigždes

Kariškio ir buvusios pradinių klasių auklėtojos sūnus Bertrand’as Cantat gimė 1964 metais kovo 5 d. Prancūzijoje ir kartu su broliu Xavier‘u ir seserimi Ann‘a gyveno Pau miestelyje, o vėliau išsikraustė į Bordo miestą.

Dainų žodžius kūręs šešiolikmetis Bertrand’as mokykloje susidraugavo su gitara grojančiu septyniolikmečiu Serge‘u Teyssot-Gay ir dėl bendros meilės tokioms grupėms kaip „Led Zeppelin“ ir ,,The Who“ nusprendė sukurti muzikos grupę. Bertrand’as Cantat pasirinko vokalisto, o Serge’as Teyssot-Gay – gitaristo poziciją. Tada jie susitinko su Denis‘u Barthe (grojančiu bugnais) ir Frédéric‘u Vidalenc‘u (grojančiu bosine gitara) ir pradedėjo koncertuoti vietiniu mastu. 1980-1985 metus galima vadinti grupės „Noir Desir“ susikūrimo laikotarpiu; grupės pavadinimas “Psychoz” pamažu pasikeitė į „Noirs Desirs“.

Grupei beieškant įrašų kompanijos kuri sudarytų su jais sutartį, „Noirs Desirs“ atsisako 70- ųjų -80- ųjų roko grupių pavadinimams būdingos daugiskaitos ir su savo mini-albumu ,,Où veux tu qu’je r’garde?“ sulaukė sėkmės bei užsigarantavo vietą įrašų kompanijoje ,,Barclay Records“. 1989 metais grupė sulaukia didžiausio pasisekimo su savo albumu ,,Veuillez rendre l’âme (à qui elle appartient)“ kuris buvo pripažintas vienu geriausių kada nors sukurtų prancūzų roko albumų. Bertrand’as Cantat, neretai pavadinamas prancūziškuoju Džimu Morisonu, su savo grupe laikui bėgant tapo viena ryškiausių figūrų prancūzų muzikos istorijoje su albumais ,,Aux sombres héros de l’amer“ (1989m.) ,,Du ciment sous les plaines“ (1991m.), ,,Tostaky“ (1992m.), ,,Dies irae“ (1994m.).

90-asis dešimtmetis ir nelaimės.

Grupė skambėjo visu garsu ir sulaukė ir tarptautinio dėmesio, tačiau 90-ąjame dešimtmetyje padėtis ima keistis: po koncerto Besançon‘oje 1991 metais Cantat su grupe dėl sveikatos problemų negalėjo tęsti turo, o 1994 m. vokalistui teko darytis balso stygų operaciją. Grupė padarė pertrauką,o Frédéric‘as Vidalenc paliko grupę dėl savo asmeninių projektų. 90-ąjame dešimtmetyje įvyksta ir grupės likimą nulemiantis vokalisto susitikimas su jo gyvenimo moterimis.

Vokalisto pirmoji santuoka ir santykiai su Marie Trintignant

1993 m. Cantat‘as susipažino su savo būsima žmona Kristiną Rady, kurią vedė 1997 metais. Su ja Cantat‘as susilaukė dviejų vaikų: sūnaus –1998 metais, ir dukros– 2002 metais. 2002 m. dainininkas per sesrį susipažįsta su garsia prancūzų aktore Marie Trintignant, su kuria praėjus mėnesiui po dainininko dukros gimimo jis pradeda romaną. Jo teigimu, po gimdymo Kristiną buvo apėmusi depresija, o jis stengėsi rūpintis vaikais pagal galimybes.

Bertran‘as paliko pirmąją žmoną Kristiną Rady ir apsigyveno su Marie Trintignant, o 2003 metais su ja oficialiai išsiskyrė. Marie Trintignant buvo garsi prancūzų aktorė, kuri iš ankstesnių santuokų susilaukė keturių vaikų, iš kurių tris prižiūrėjo jos buvęs sutuoktinis. Tiek Marie, tiek Bertran‘as buvo labai emocingi bei pavydūs žmonės – jie nenorėjo, jog kitas bendrautų susavo buvusiu sutuoktiniu, o tai galiausiai privedė prie tragedijos, kuri nutiko Vilniuje, 2003-ųjų liepos 26-ąją po vakarėlio, kai aktorė buvo sumušta ir nugrimzdo į komą, iš kurios taip ir nebeatsikėlė.

Marie Trintignant

Marie Trintignant žmogžudystė

Dėl serialo „Koletė“ filmavimo Marie ir jos šeima atvyko į Lietuvą. Žmoną lydėjo ir jos vyras Cantat, kuris ją stebėdavo ir filmavimo aikštelėje. Pasak kino prodiuserio R.Urbono ,,Jie vaikščiojo susikabinę už rankų. Viskas atrodė labai miela“, tačiau viskas pasikeitė po vieno vakarėlio, kurio metu padaugino alkoholio. Marie Cantat‘ui parodė žinutę, gautą iš jos buvusio vyro. Tragedyja įvyko viename iš Vilniaus viešbučių. Pamatęs prieš tai nuslėptus jos buvusiojo švelnius žodžius jai – ,,Ačiū, mylimoji Janis“. Daininikas tada įniršo dėl nelygių sąlygų – jie abu buvo sutarę nebendrauti draugiškai su savo buvusiaisiais. Jis teigė, jog ,,neatpažino Marie“ , ji buvo ,,piktavališka“, o jos žodžiai – ,,užgaulūs“. Galiausiai apimtas įniršio Cantat ėmėsi smurto – jis sutalžė Marie tiek, kad ši atsidūrė komoje. Ryte sumuštai aktorei buvo iškviesta greitoji, tačiau ji neišgyveno dėl sunkių galvos traumų.

Bausmė

Teisme Cantat ištikimai ir be pasmerkimo palaikė jo buvusi žmona, Kristina Rady, kuri teigė jog santykiuose su dainininku ji niekada nepatyrusi smurto. Daininikas teisme sakėsi manąs jog ji tiesiog miega, tad suvokęs, jog ji kvėpuoja, ją tiesiog paguldė į lovą. Teisme Cantat buvo nuteistas už „tyčinį smurtą, pasibaigusį mirtimi nesiekus nužudyti“ ir „pagalbos pavojuje atsidūrusiam asmeniui nesuteikimą“ 8 metams, tačiau dėl gero elgesio jis buvo lygtinai paleistas anksčiau laiko – 2007 metais. 2010 m. Liepos mėn. Sąlyginio Cantat‘o paleidimo sąlygos baigėsi ir jis vėl tapo laisvu.

Gyvenimas po nuosprendžio

Po Marie mirties atlikėjo psichologinė būklė buvo sunki, jam teko vartoti antidepresantus, o pasak jo advokato, jis sakėsi norįs nusižudyti. Galiausiai jis suslaukė profesionalų psichologinės pagalbos ir jam pagerėjo, tačiau jo gyvenimo smūgiai dar nebuvo baigti: 2010 metų sausį nusižudė teisme Cantat‘ą rėmusi jo buvusi žmona ir dvejų vaikų motina K.Rady dainininkui dar esant jos namuose. Žinoma, už tai dainininkas sulaukė daug kritikos, buvo tiriama dainininko įtaka buvusios žmonos mirčiai, tačiau įrodymų nerasta.

Grupės išsiskyrimas

Tais pačiais 2010 metais jo grupė „Noir Desir“, prie kurios darbo jis per savo kalėjimo laikotarpį buvo gavęs leidimą prisidėti, galiausiai išsiformavo. Nuo to laiko dainininkas dirba su muzika vengdamas dėmesio, jo karjerą lydi femininsčių pasipiktinimas ir kaltinimai dėl smurto bei provokacijos.

Taip pat skaitykite: „Rammstein“: įkvėpti istorinės atminties bei kultūrinių motyvų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: