Gustavo Fring / Pexels.com nuotr.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), paskelbė, kad po daugiau nei trejų metų COVID-19 pasaulinė ekstremali sveikatos problema. Tai nereiškia, kad COVID-19 išnyko, tačiau PSO svarsto galimybę sumažinti su šia liga susijusį pavojaus lygį.

Ekstremaliųjų situacijų komitetas susirinko 15-ąjį kartą ir man rekomendavo paskelbti tarptautinio masto visuomenės sveikatos ekstremalios situacijos pabaigą. Aš priėmiau šį patarimą. Todėl su didele viltimi paskelbiu, kad COVID-19 baigėsi pasauline ekstremalia sveikatos situacija.“ – paskelbė, pasaulio sveikatos organizacijos vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas, Ženevoje vykusioje konferencijoje.

Tačiau, organizacijos vadovas perspėja, jog koronavirusas nėra įveiktas, jis toliau cirkuliuoja pasaulyje, yra pavojingas ir bet kada gali išsivystyti į pavojingas atmainas. „Praėjusią savaitę COVID-19 nusinešė gyvybę kas tris minutes – ir tai tik mirtys, apie kurias žinome“, – pranešime žiniasklaidai tęsė dr. „Kol mes kalbame, tūkstančiai žmonių visame pasaulyje kovoja už savo gyvybes intensyviosios terapijos skyriuose. Dar milijonai žmonių ir toliau gyvena sekinančiais COVID-19 būklės padariniais“.

Dėl imunizacijos vakcinomis ir infekcijomis pandemija tendencingai mažėja. Mirtingumas sumažėjo, o spaudimas sveikatos priežiūros įstaigoms atslūgo. Šie duomenys informavo PSO nepaprastųjų situacijų komiteto sprendimą nebelaikyti to nepaprastąja padėtimi, perkeliant COVID į „grėsmės sveikatai“ lygį.

Tačiau, T. A. Ghebreyesusas konferencijoje, taip pat pateikė ir kritiką pasaulio šalims – „Viena didžiausių COVID-19 tragedijų yra ta, kad tai neturėjo būti taip. Turime įrankius ir technologijas, kad galėtume geriau pasirengti pandemijai, jas aptikti anksčiau, greičiau į jas reaguoti ir sušvelninti jų poveikį. Tačiau pasauliniu mastu dėl koordinavimo, teisingumo ir solidarumo trūkumo tos priemonės nebuvo naudojamos taip efektyviai, kaip galėjo būti. Buvo prarastos gyvybės, kurių neturėjo būti.“

Pirmasis COVID-19 atvejis Lietuvoje buvo patvirtintas 2020 m. vasario 28 d. Dėl pandemijos šalyje 2020 m. vasario 26 d. buvo paskelbta ekstremalioji situacija ir nuo kovo 16 d. dviem savaitėms įvestas pirmasis karantinas. Nors pirminis tikslas buvo karantiną skelbti dviem savaitėms, jis tęsėsi iki birželio 17 d. (14 sav.). Vasaros metu epidemiologinė situacija šalyje buvo aprimusi, deja rudenį, nuo 2020 m. lapkričio 1 d., šalyje prasidėjo antroji pandemijos banga ir buvo įvestas antrasis karantinas. Nuo 2020 m. gruodžio 27 d. pradėtas Lietuvos gyventojų skiepijimas nuo COVID-19.

Valstybės duomenų agentūros paskelbtais duomenimis nuo pandemijos pradžios Lietuvoje nuo COVID-19 mirė 21 558, o užsikrėtusiųjų kiekis – 1 318 978. Europos mastu užsikrėtusiųjų skaičius siekia – 275 974 801, o mirusiųjų – 2 230 564. Visame pasulyje COVID-19 pasiglemžė 6 872 321 gyvybes, o užsikrėtusiųjų skaičius nuo pandemijos pradžios yra 688 010 809.

Nepaisant statuso pasikeitimo, PSO vadovaudamasi nepriklausomo ekspertų komiteto rekomendacija, teigia, jog šalys negali pamiršti apie šią ligą ir privalo toliau saugoti savo gyventojus. Vakcinos, kaukių dėvėjimas nevėdinamose patalpose arba esant dideliam žmonių srautui, atstumo laikymasis turi išlikti. Taip pat, rekomenduojama pasaulio šalims neprarasti budrumo ir užbėgti įvykiams už akių. Anot PSO visos šalys turi savų silpnybių, todėl mokantis iš padarytų klaidų, jas reikia ištaisyti ir paruošti sistemas, jų stiprumą, įsitvirtinti skaidrumą ir gebėjimą diegti naujoves.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: