Pexels.com archyvo nuotr.

Rekordinis skaičius vidurinių mokyklų moksleivių visoje Kinijoje trečiadienį ėjo laikyti egzaminų testo, galinčio nulemti jų ateitį, nors ši perspektyva atrodo vis baisesnė po plačiai paplitusio jaunimo nedarbo šešėlio.

Aukštas dviejų dienų ,,gaokao” kolegijos stojamojo egzamino balas yra vienintelis būdas patekti į geriausius šalies universitetus, o dauguma Kinijos studentų šį alinantį testą laiko tik vieną kartą, skirtingai nei JAV studentai, kurie gali laikyti SAT egzaminą kelis kartus. Iš viso į ,,gaokao” testą šalyje registravosi beveik 13 milijonų kandidatų.

,,Gaokao” yra Kinijos aukštojo mokslo priėmimo egzaminas, kuris laikomas vienu svarbiausių įvykių šalyje. Tai vienas iš sunkiausių ir konkurencingiausių egzaminų pasaulyje, kuris gali turėti didelės įtakos jaunų žmonių ateities karjerai ir gyvenimui.

Egzamino struktūra apima pagrindines mokomąsias sritis, tokias kaip kinų kalba, fizika, chemija ir kt. Kiekviena iš šių sričių vertinama atskirais testais, kurie dažnai yra sudėtingi ir reikalauja gilių žinių ir problemų sprendimo įgūdžių.

Kai kurie kritikai teigia, kad pernelyg didelis spaudimas dėl gerų rezultatų gali sukelti mokymosi iškraipymą ir priversti moksleivius tiesiog mokytis atmintinai, o ne išmokti kritinio mąstymo ir kūrybingumo.

Darbo trūkumo problemos

Dėl rekordinio skaičiaus jaunulių, norinčių studijuoti,kai kurių provincijų vyriausybės skatino bedarbius jaunuolius ieškoti darbo kaime, pakartodamos Kinijos lyderio Xi Jinpingo praėjusiųjų metų gruodį raginimą miesto jaunimui padėti ,,atgaivinti kaimo ekonomiką”.

Kinijos jaunimas yra labiausiai išsilavinęs per pastaruosius dešimtmečius, o aukštąsias ir profesines mokyklas baigia rekordinis skaičius. Tačiau šalis taip pat susiduria su didėjančiu lūkesčių ir galimybių neatitikimu, nes po trejus metus trukusių pandemijos apribojimų mažas įmones smarkiai paveikė nedarbas miestuose.

Interneto tiekimo, nekilnojamojo turto iš švietimo bendrovėms taip pat pakenkė privačiam sektoriui, kuris suteikia daugiau nei 80% darbo vietų Kinijoje.

Remiantis Nacionalinio statistikos biuro paskelbtais duomenimis, 16-24 metų amžiaus gyventojų nedarbo lygis miestuose balandį pasiekė rekordinį 20,4 %. Ir šis rodiklis gali dar padidėti, nes šiais metais mokslus baigs rekordinis 11,6 mln. studentų.

Pexels.com archyvo nuotr.

Kinijos studentų skaičius universitetuose nuolat auga ir Kinija yra viena iš pagrindinių šalių, į kurią atvyksta tarptautiniai studentai. Šis reiškinys turi įtakos tiek pačioms universitetinėms bendruomenėms, tiek ir globaliai švietimo sistemai.

Pastaraisiais metais Kinija išaugo kaip viena iš svarbiausių jėgų pasaulyje, o jos universitetai patrauklūs ir tarptautiniams studentams dėl aukšto mokymo programų lygio ir stipendijų. Daugelis Kinijos universitetų garsėja inovacijomis, moksliniais tyrimais ir akademiniu pasiekimu.

Vienas iš žymiausių Kinijos universitetų yra Pekino universitetas, kuris laikomas vienas geriausių universitetų ne tik Kinijoje, bet ir visame pasaulyje. Jis garsėja aukštu akademiniu lygiu ir yra patrauklus tiek Kinijos, tiek tarptautiniams studentams. Šis universitetas turi stiprias mokslinių tyrimų programas, o ypatingai pasižymi fizikos, matematikos bei kompiuteriniai mokslai.

Tarptautiniams studentams, kurie nori studijuoti Kinijoje, dažniausiai nereikia laikyti ,,gaokao” testo. Šis egzaminas skirtas Kinijos piliečiams, baigusiems vidurinę mokyklą. Tarptautiniai studentai, siekiantys mokintis Kinijoje, dažniausiai yra vertinami pagal kitus kriterijus, tokius kaip tarptautinės stojimo sąlygos, įskaitant ankstesnį išsilavinimą, balus, rekomendacijas ir kitus dokumentus.

Tarptautiniai studentai, kurie nori studijuoti Kinijoje, turi pateikti kitus dokumentus, pavyzdžiui, diplomą arba sertifikatą apie baigtas studijas ankstesniame lygyje, kaip pavyzdžiui bakalauro arba magistro studijos. Taip pat gali būti reikalaujama pateikti rezultatus ir tarptautinių standartizuotų egzaminų, tokių kaip TOEFL arba IELTS kalbos testų, jei mokymasis vyks anglų kalba.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: