Organizatorių archyvo nuotr.

Sausio 20d., trečiadienį įvyko Kauno liberalaus jaunimo (KLJ) surengta diskusija apie islamą. Joje dalyvavo 3 pašnekovai : Vilniaus universiteto, orientalistikos centro lektorė Maritana Larbi, publicistas bei lrytas.lt apžvalgininkas Arkadijus Vinokuras ir VDU Politologijos katedros docentas Andrius Švarplys.

Jau ne pirmus metus gyvuojanti organizacija Kauno liberalus jaunimas (toliau – KLJ), vienijanti aktyvųjį Kauno jaunimą, periodiškai organizuoja įvairius renginius. Dalis jų – intelektualinės šviečiamojo pobūdžio diskusijos apie aktualias šių dienų problemas. Diskusijoms KLJ pakviečia savo srities specialistus, gebančius diskutuoti pasirinktomis temomis. Antroji renginio dalis yra skirta publikos klausimams. Visi norintys turi galimybę užduoti rūpimus klausimus pašnekovams. Tam, kad diskusija vyktų sklandžiai ir reikiama linkme, KLJ išrenka moderatorių, kuris, pasidomėjęs diskutuojama tema, uždavinėja tikslingus klausimus. Visi renginiai yra nemokami.

Didelė dalis žmonių sutiks, kad islamas mūsų akimis – tai grėsmė. Būtent su juo yra susiję šių dienų  didžiausios problemos – religiniai karai, pabėgėliai, žudymai, prievartavimai, terorizmas. Tačiau pasak lektorės  Maritanos, tarp islamo ir kitų monoteistinių religijų nėra didelių esminių skirtumų. Į islamą nuolatos buvo žiūrima kaip į grėsmę, kadangi ankstesniaisiais laikais musulmonai užkariavo santykinai didelę teritoriją ir į ją atvežė savo religiją. Todėl krikščionys ir judėjai visuomet tai laikė grėsme.

Ir vis dėlto, kodėl nepaisant visų stereotipų islamas plinta pasaulyje? Lektorė mano, kad to priežastis yra islamo praktikavime. Ji turi omenyje tai, kad islamas yra praktinė religija, kurioje yra viskas aišku, ji turi aiškiai nustatytas normas, kaip elgtis. Be to, pagrindinė islamo knyga Koranas yra autentiška. Pasak Maritanos, tiesioginis Dievo žodis yra patrauklu daugeliui žmonių.

Diskusija 2

Organizatorių archyvo nuotr.

„Islamas nėra sekuliarizuota religija, kad ir kaip paradoksaliai tai skambėtų“ – taip į klausimą kodėl islamas yra toks populiarus ir kur slypi jo jėga atsako Politologijos katedros docentas A. Švarplys.  Pasak docento, islame neįvyko perskyra tarp religijos ir politinės valdžios, priešingai nei krikščionybėje. Paprasčiau tariant,  religija islame turi politinę galią. Lektorė dar papildė šią mintį pasakydama, kad Muhamedas taip pat buvo politikas, politinis autoritetas.

Lrytas.lt apžvalgininkas A. Vinokuras sako, kad islamo patrauklumas slypi jo aiškume. Kitaip tariant, ši religija veikia principu klausimas – atsakymas.

Taip pat dar viena įdomi mintis, išsakyta docento, yra ta, kad islame neįvyko transformacija nuo universalios religijos iki nacionalinio – politinio susiorganizavimo. Islamas nebuvo sekuliarizuotas, kaip krikščionybė Vakarų pasaulyje, jame vis dar gyva visuotino kalifato idėja, kurią, galbūt ir iškreiptai, bet visgi atstovauja ISIS kovotojai. Todėl čia būtų tik laiko klausimas, kada atsirastų nauji kovotojai, jei ISIS būtų sunaikinta.

Diskusija 3

Organizatorių archyvo nuotr.

Diskusijai įsibėgėjus ir įgavus pagreitį, buvo imta svarstyti trijų pagrindinių monoteistinių religijų panašumai ir skirtumai, islamo palikimas Vakarams. Visi pašnekovai sutiko, kad Viduramžiais islamo pasaulis yra visa galva aukštesnis už krikščioniškus Vakarus. Antikos palikimas, filosofija, kultūra mus pasiekė iš islamo pasaulio. Tikriausiai pagrindinis skirtumas tarp krikščionybės ir islamo, kaip pastebėjo docentas, yra tas, kad krikščionybėje leidžiama ieškoti, klausinėti, net ginčytis su Dievu. Leidžiama abejoti, kelti klausimą žinoti ar tikėti? Trumpiau tariant, paliekama „atviro“ žmogaus koncepcija. Skirtingai nei islame, kuriame negalima išlipti iš tiesos režimo, krikščionybė suteikia žmogui radikalią laisvę. Islame irgi yra pliuralizmas, bet, kaip ir minėta, jis turi būti islamiškų tiesų rėmuose.

Dar į daugybę klausimų buvo atsakyta diskusijos metu, pateikta išties įdomių teorijų, išsakyta įvairiausių minčių. Šis straipsnis yra tik supažindinimas su pačia diskusija, tai nėra pilnas jos turinys. Todėl kviečiame žiūrėti pilną diskusijos įrašą:

Sužinok daugiau! Spausk čia ir tapk mūsų draugu „Facebook’e“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: