Andriaus Mamontovo solinės karjeros koncertas. ELTA Juliaus Kalinsko nuotr.

Režisieriaus Andriaus Lekavičiaus prodiusuotame dokumentiniame seriale „Andrius Mamontovas. Tyla garse“, kurį iš viso sudaro 10 serijų, išsamiai pasakojama apie dainininko vaikystę, paauglystę, grupės  „Foje“ susikūrimą, iširimą ir, žinoma, asmeninį gyvenimą bei solinę karjerą. Šiuo metu žiūrovams prieinamos 5 pirmosios serijos, kurios pasirodė šių metų vasario mėnesį, Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo išvakarėse, sekančias 5 serijas bus galima išvysti šį rudenį, „Telia Play+“ platformoje.

„A. Mamontovo indėlis į Lietuvos muzikinę sceną ir kultūrinę savimonę yra neginčytinas. Dar pačioje Lietuvos nepriklausomybės aušroje „Foje“ dainos įkvėpė ir vienijo, simbolizavo laisvės kartos viltis ir lūkesčius. Dėl to serialo premjerai pasirinkome Lietuvos valstybės atkūrimo dienos išvakares. Ne tik A. Mamontovo gerbėjus, visus augusius su šio atlikėjo dainomis, bet ir kiekvieną, norintį geriau suprasti praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio dvasią bei prie jos svariai prisidėjusį muzikinį fenomeną, švenčiant Lietuvos laisvę kviečiame pasižiūrėti pirmąjį „Tyla garse“ epizodą“, – teigė Vitalija Kibildė – „Telia Play“ televizijos paslaugos vadovė.

Pats A. Mamontovas teigė: „Iš esmės „Foje“ visada buvo to „pereinamojo“ meto grupė. Mes išgarsėjome dar sovietmečiu – beveik prieš pat atsirandant „Sąjūdžiui“, o „mirėme“ tada, kai Lietuva jau buvo laisva, nepriklausoma ir sutvirtėjusi. Taigi, mūsų muzika lydėjo žmones tuo ypatingai svarbiu mūsų šaliai virsmo metu.“

Jau pirmojoje serijoje dainininkas teigia, kad muzika jį žavėjo nuo pat mažens: „Nuo 10 metų pradėjau svajoti apie grupę…“ Seriale nuodugniai pasakojama visa grupės susikūrimo istorija – grupė buvo įkurta 1983 metais, Vilniaus 18-osios mokyklos klasiokų, kurie tuo metu mokėsi dešimtoje klasėje – be pagrindinio grupės įkūrėjo – Andriaus Mamontovo, ją taip pat sudarė – Arnoldas Lukošius, Darius Tarasevičius, galiausiai prie jų prisijungė ir Algis Kriščiūnas. Vieno mokyklos renginio metu, jie užlipo ant scenos ir atliko keletą dainų, kai suprato, kad tai tikrasis jų pašaukimas. Svarbu paminėti, kad pradžioje jaunuolių grupė vadinosi „Sunki muzika“, pagal pirmąją grupės sukurtą ir atliktą dainą. Šis pavadinimas nepatiko Andriui Mamontovui, todėl grupės įkūrėjas sugalvojo naująjį grupės pavadinimą ir teigė, jog nei vienas iš grupės narių nesutiko su tokia naujove bei jo pasiūlymų, tačiau, jis sugebėjo juos apgauti: „Pavadinimas „Foje“ gimė iš manipuliavimo nuomone ir dar su gramatine klaida.“ Tačiau, iki šiol tai sukelia tik geriausias emocijas, prisiminus šią istoriją: „Be taškiuko, – pavadinimo rašymo ypatumą pabrėžia Andrius. – Man patiko, kad jis gramatiškai netaisyklingas.“

Kaip ir buvo minėta prieš tai, standartinį ir pradinį grupės ketvertą sudarė – Andrius Mamontovas, Arnoldas Lukošius, Darius Tarasevičius bei Algis Kriščiūnas. Tačiau, vienintelis pastovus narys, taip pat daugumos dainų autorius buvo vokalistas bei grupės įkūrėjas – A. Mamontovas. Grupės sudėtis nuolat keitėsi iki 1992 m., kai grupė atsikūrė ankstyvąja sudėtimi, bet su nauju boso gitaristu (Darius Burokas). Seriale pasakojama istorija, kodėl grupės sudėtis nuolat keitėsi ir atsakoma į vieną iš pagrindinių klausimų, kuris, be jokios abejonės, buvo iškilęs visiems tiek to laikotarpio, tiek dabartiniams grupės fanams bei jau ilgą laiką yra apipintas įvairiais gandais – kodėl grupė iširo.

„Ironizuodami sakėme: mūsų minimalus planas – tapti geriausiais Lietuvoje, maksimalus – geriausiais pasaulyje.“ Viena jų plano dalis, vis dėlto, išsipildė, iki šiol nepamirštas itin didelis ir svarus indėlis į lietuviš kosios muzikos istoriją. Būtent Lietuvos muzikos istorijoje ši grupė yra pati sėkmingiausia ir įsimintiniausia – paskutinį „Foje“ atsisveikinimo koncertą, kuris įvyko 1997 metais, Vingio parke stebėjo 60 tūkstančių žmonių. Šio grupės pasiekimo iki šiol nėra pavykę pakartoti ar pagerinti jokiai kitai lietuviškai grupei. Jų dainas iki šiol žino, klauso ir dainuoja daugelis, tiek jaunų, tiek vyresnių grupės gerbėjų.

Šis serialas, tarsi savotiška kelionė laiku atgal, kuri suteikia šansą grupės fanams, užaugusiems kartu su šios grupės muzika, dar kartą prisiminti tuos jaunystės laikus, kai Lietuvoje karaliavo alternatyvusis rokas, o jauniesiems fanams – galimybė susipažinti su šia, išskirtinę muzikinę istoriją sukūrusia grupe. Serialas papildytas daugybe archyvinės medžiagos, kuri puikiai perteikia to laikmečio dvasią bei daugeliui sukelia nostalgiją.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: