Vaizdo klipo kadras

Kiek turite daiktų, kuriuos namuose laikote, nes „kažkada prireiks“? Scenos menų atlikėjas, aktorius ir dainininkas Dominykas Vaitiekūnas pripažįsta prieš kelis metus supratęs, kad turi polinkį kaupti daiktus ir šią savo patirtį sudėjo į ironišką, šmaikštų vaizdo klipą „Kaupikas“. Tai – ankstyvus 90-uosius primenantis animuotas pasakojimas, kuriame daugelis atpažins tuometinę aplinką ir polinkį prisirišti prie daiktų.

Naujasis D. Vaitiekūno klipas „Kaupikas“ – dainos tokiu pačiu pavadinimu iš muzikinio albumo „100 Aš“ vizualizacija. „Tai – absurdiškas ir ironiškas požiūris į Rytų europiečių įprotį kaupti daiktus, sudievinti tam tikrus buities prietaisus, suteikti jiems svarbią reikšmę bei pripildyti emocijomis“, – sako scenos menų atlikėjas.

Vaizdo klipe – kilimas ant sienų ir žuvies formos padažinė

Dabar vizualizuota D. Vaitiekūno daina skamba ne tik atlikėjo koncertuose, bet ir nostalgiškame muzikiniame spektaklyje „Slabotkės vyšnelė“, pasakojančiame charakteringos atlikėjo tetos Genutės istoriją. Būtent po 27 metų pertraukos lankydamasis jos namuose Kaune menininkas suprato, kad yra kilęs iš kaupikų giminės.

„Aš kaupimą paveldėjau iš savo šeimos. Iš tiesų esu linkęs kaupti daiktus ir tai dažniausiai darau, galvodamas, jog kada nors gyvenime jų prireiks. Pavyzdžiui, turiu net kelias poras batų, skirtų grybavimui. Jų dažniausiai net neapsiaunu, bet jie vis tiek lieka spintoje. Visa mano muzikinė programa skirta su tam tikra distancija, humoru pažiūrėti į save ir tam tikras asmenybės dalis – naujo vaizdo klipo personažas, vardu Kaupikas, atspindi vieną jų“, – pasakoja D. Vaitiekūnas.

Vaizdo klipo kadras

Dainos vizualizacijoje matyti ankstyvuosius 90-uosius primenantys daiktai: žuvies formos padažinė, praktinės paskirties neturinčios statulėlės, ant sienos kabinami kilimai, senoviniai kalėdiniai žaisliukai, tradiciniai buities prietaisai, tokie kaip bulvių tarkavimo mašina ir kiti puikiai atpažįstami tų laikų atributai.

„Kurdami klipą galvojome ir apie visas postsovietinio laikotarpio klipų kūrimo klišes, naudotus efektus, todėl jis atliepia tą laikmetį bei „vertybines“ nuostatas. Čia taip pat atsiranda skraidančios lėkštės, sraigtasparnis, automobilis, kurie pažymėti rūšiavimo ženklais. Tai – savotiška ekologinė policija, kurią personažas Kaupikas 90-ųjų kompiuterinio žaidimą primenančiais būdais kovoja prieš visuotinę ekologizaciją“, – klipo idėją aiškina menininkas.

Užsimena apie laukiantį naują kūrybos etapą

Naujasis vaizdo klipas – jau septintoji vizualizuota daina iš atlikėjo albumo „100 Aš“. Daugelis klipų, tokių kaip Lietuvą naikinančią gėjų mafiją vaizduojantis „Propagandistas“, sukurti, animacijomis iliustruojant kartais nelogiškus ar net absurdiškus vidinius dialogus.

D. Vaitiekūnas išduoda, kad naujausias klipas „Kaupikas“ – savotiškas taškas viename jo kūrybiniame etape: „Tai greičiausiai paskutinis vaizdo klipas iš „100 Aš“ programos, nes jaučiu, kad metas judėti šiek tiek kitu kūrybiniu keliu. Nepaisant to, noriu išlikti ištikimas sau ir naudoti tą pačią kūrybinę estetiką, kuri man artima: humorą, emocinį intelektą ir savęs pažinimą per ironiją“.

Vaizdo klipo „Kaupikas“ kūrimą finansavo asociacija LATGA, filmavo ir fotografavo Justas Valinskas ir Kipras Štreimikis, o animavo Gytis Baranauskas.

Dainą „Kaupikas“ gyvai dar galima išgirsti visą pavasarį atlikėjo rengiamuose „Slabotkės vyšnelės“ spektakliuose, o koncertinė programa „100 Aš“ atgis Vilniuje ir Kaune gegužės mėnesį. Motinos dienos proga D. Vaitiekūnas iš įvairių kūrybos etapų sudarytą programą pristatys ir gimtajame Panevėžyje įsikūrusiame J. Miltinio dramos teatre, kur atlikėjas dar paauglystėje savanoriaudavo rūbinėje tam, kad galėtų pamatyti ten rodomus spektaklius.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: