© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Energetikos ministerija atstovaus Lietuvai tarptautiniame arbitraže ginče su užsienio investuotojais dėl žalos, kurią jie patyrė, valstybei pristabdžius saulės elektrinių plėtrą bei sumažinus elektros supirkimo tarifus.

Vyriausybė trečiadienį suteikė ministerijai įgaliojimus atstovauti Lietuvai bei konkurso keliu pasirinkti teisininkus. Ginčas kilo su trimis fiziniais asmenimis – Rusijos, Ukrainos ir Izraelio – piliečiais.

“Keli fiziniai asmenys ketina inicijuoti investicinį ginčą tarptautiniame arbitraže prieš Lietuvą pagal Rusijos, Ukrainos ir Izraelio sutartis dėl investicijų skatinimo ir abipusės apsaugos su Lietuva. Tie asmenys sako, kad neva yra padaryta žala jiems dėl Seimo veiksmų 2013 metų sausio 17 dieną, keičiant Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymą, kuriame, kaip prisimename, Seimas sustabdė viešąjį interesą žeidžiantį saulės energetikos bumą”, – trečiadienį Vyriausybės posėdyje sakė energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius.

Ginčą ketina inicijuoti Georgijus Mšvenieradzė, Neli Galperina ir Rafaelis Kravetskis. Užsienio investuotojų teigimu, Seimo sprendimais iš esmės pabloginta saulės elektros gamintojų teisinė padėtis.

Kovo mėnesį skelbta, kad už sustabdytus saulės elektrinių projektus valstybė verslininkams per metus išmokės 12 mln. litų kompensacijų. Energetikos ministerija buvo gavusi iš viso 4,2 tūkst. prašymų, kurių bendra suma viršijo 37 mln. litų.

Dešimtys saulėselektrinių plėtotojų, be to, yra kreipęsi į teismus ir prašo kompensuoti nuostolius.

Seimas pernai sausį sustabdė saulėselektrinių plėtrą. Kartu buvo numatyta galimybė kompensuoti pagrįstas išlaidas, jeigu nepavyktų projektų įgyvendinti per įstatymų nustatytą terminą.

Energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius yra teigęs, kad jeigu būtų įgyvendinti visi saulės elektrinių projektai, kuriems išduoti leidimai, o skatinamasis tarifas ir toliau būtų 1,44 lito už kilovatvalandę, valstybei tai kainuotų 400-500 mln. litų per metus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: