Asmeninio archyvo nuotr.

Holivudo aktorių profesinė sąjunga (SAG-AFTRA) po nesėkmingų derybų su kino ir televizijos prodiuserių sąjunga (Alliance of Motion Picture and Television Producers) bei didžiosiomis JAV kino studijomis, vienbalsiai priėmė sprendimą pradėti streiką. Streikas, startavęs liepos 14 d., susijungė su nuo gegužės 2 d. vykstančiu Amerikos rašytojų gildijos (Writers Guild of America) streiku. Tai didžiausias jungtinis pramogų industrijos streikas per daugiau nei 60 metų, galintis paralyžiuoti JAV kino pramonę iki visoms pusėms tinkami sprendimai bus priimti.

SAG-AFTRA priėmė sprendimą dėl streiko pasibaigus galiojančiam kontraktui su kino ir televizijos prodiuserių sąjunga, kuris galioti baigė šių metų birželio 30 d. Aktorių sąjunga pasisakė norinti išvengti streiko, tačiau prieš atnaujinant kontraktą pateikė savo reikalavimus, susijusius su mažėjančiais atlyginimais ir dirbtinio intelekto keliamomis grėsmėmis, kurių išspręsti nepavykus ir pradėjo streiką.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Salma Hayek Pinault (@salmahayek)

Streiko pradžia oficialiai laikoma liepos 13 d. vidurnaktis (liepos 14 d.). Nuo tada, aktoriams, priklausantiems sąjungai, uždrausta filmuotis kino filmuose bei serialuose didžiosiose studijose, jie negali reklamuoti turinčių pasirodyti filmų, dalyvauti premjerose ir įvairiuose renginiuose, pavyzdžiui turinčiame įvykti Comic-Con. Šios sąlygos negalioja tiems nariams, kurie dirba pagal atskiras nuo kino ir televizijos prodiuserių sąjungos (AMPTP) sutartis, tarptautiniu mastu SAG-AFTRA nariai turi teisę tęsti darbą Jungtinėje Karalystėje pagal iš anksto nustatytas kolektyvinių derybų (Equity) sutartis, nes pagal šių šalių įstatymus, solidarumo streikai laikomi nusikaltimu. Pavyzdžiui, HBO serialas „Drakono namai“ („House of the Dragon“) su aktorių sąjungai priklausančiais aktoriais tęsia filmavimą Jungtinėje Karalystėje pagal galiojančią Equity sutartį, tai pradėjo kelti didelį streiką palaikančių serialo gerbėjų nepasitenkinimą.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Olivia Wilde (@oliviawilde)

Prie streiko prisidėjo ir naujo Gretos Gerwig filmo „Barbė“ („Barbie“) žvaigždės Margot Robbie ir Ryanas Goslingas. Christopherio Nolano juostos „Oppenheimeris“ („Oppenheimer“) aktoriai taip pat prisidėjo prie vykstančio streiko, išėję iš filmo premjeros Londone dar prieš streikui oficialiai prasidedant. Pasak režisieriaus, aktoriai premjerą paliko nes „ruošiasi piketo plakatus, dėl, mūsų manymu, neišvengiamo SAG streiko“. Taip pat jis pridūrė, kad aktoriai, palaikydami jiems atstovaujančią sąjungą, prisijungia ir prie „vienos iš jo sąjungų, rašytojų sąjungos, kovoje už teisingą atlyginimą dirbantiems sąjungos nariems, ir mes juos palaikome“.

Kaip ir rašytojai, streikuojantys nuo gegužės pradžios, aktoriai reikalauja atsižvelgti į infliaciją bei pakelti darbo užmokestį. Šiuo metu aktoriai gauna atlygį aktyviai dirbdami, taip pat išmokas kiekvieną kartą jų filmą parodžius per televiziją. Tačiau tokie transliuotojai kaip „Netflix“ ar „Disney+“ neatskleidžia žiūrimumo duomenų ir siūlo fiksuotus tarifus už visą savo talpinamą turinį, nepriklausomai nuo jų populiarumo. SAG-AFTRA prašo dalytis pajamomis, gautomis iš įvairių projektų susijusių su transliavimo platformomis, mokant pagal žiūrimumą. Taip pat itin svarbus ir klausimas dėl galimo ateityje naudojamo dirbtinio intelekto technologijų reglamentavimo ir atitinkamo mokėjimo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alexandra Shipp (@alexandrashipppp)

Nors populiarūs Holivudo aktoriai uždirba pakankamai daug, šis streikas apima ne tik juos. SAG-AFTRA priklauso 160 tūkst. narių: aktorių, laidų vedėjų bei žurnalistų, kaskadininkų, šokėjų, įgarsintojų, dainininkų ir kitų pramogų industrijos darbuotojų. Tik maždaug 12,7 proc. visų šios sąjungos narių gauna pakankamą atlygį, reikiamą gauti sąjungos sveikatos draudimui.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jennifer Garner (@jennifer.garner)

Toks dvigubas aktorių ir rašytojų sąjungų streikas Amerikoje vyksta pirmą kartą per 63 metus. Sąjungos prezidentė Franė Drecher teigė, kad streikas vyks tiek, kiek reikės pasiekti norimiems susitarimams, taip pat sako, jog sąjunga įvertino galimas streiko išlaidas iki 6 mėnesių. Jau dabar dalis projektų nukeliami dėl vykstančio rašytojų streiko, pavyzdžiui itin laukiamas 5-as „Keistesni dalykai“ („Stranger Things“) serialo sezono filmavimas. Kuo ilgiau šie streikai vyks, tuo ilgiau bus atidedami įvairių projektų filmavimai bei išleidimai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: