"Nexta" vaizdo įrašo kadras

Vis sunkiau rašyti apie karą Ukrainoje, nes jaučiu, jog tiek aš pats, tiek Jūs baigiame priprasti prie kraupių formuluočių ir juos rutinizuojasi. Iš tiesų, labai sunku visą laiką nešioti skausmą ir siaubą, kylantį iš supratimo, kad šią akimirką Marijupojyle tūkstančiai žmonių miršta iš bado ir išsekimo, net ne nuo kulkų ir raketų. Vaizduotei sunku tai priimti? Na, pažvelkime į vakarykščio puikaus Ukrainos palaikymo mitingo vaizdus Vilniuje. Labai daug žmonių? Tai štai tiek žmonių praktiškai kas valandą kančiose miršta Marijupolyje. Tik dėl to, kad šūdžius Vova galėtų patenkinti kanibalistinį iškrypimą, o jam paklusnūs orkai aklai vykdo ir, panašu, net mėgaujasi šia tragedija.

Vieno dalyko vakar skaudžiai pasigedau NATO viršūnių susitikime – ultimatumo dėl Marijupolio civilių gyventojų išlaisvinimo nedelsiant. Kalbėta apie masinio naikinimo ginklo panaudojimo klaiką, tačiau Marijupolio tragedija rodo, kad masinis naikinimo ginklas nebūtinai yra biologinis, cheminis ar atominis.

Taip, mes patys esame NATO dalis ir turime sakyti – „mes nepadarėme“. Aš pats esu politikas, Seimo narys ir jaučiuosi šlykščiai, jog nežinau, kaip nutraukti žudynes, nedaug besiskiriančias nuo nacistų mirties stovyklų, Marijupolyje.

Taip, užmerkus akis į Marijupolį, Ukrainos kare yra nemažai viltingų žinių. Tačiau skausminga gėda išliks, nes, jei egzistuoja laisvė, būtinai yra ir atsakomybė…

NATO pažadėjo dar daugiau dėmesio kreipti į Aljanso rytinės sienos apsaugą. Išsakė ryžtą duoti konkretų atkirtį, jei Mordoras peržengs tolesnes „raudonas linijas“, taip pat pažadėjo karinę paramą Ukrainai. Natūralu, nekonkretizavo. Tiesa, ukrainiečiai, panašu, neskuba džiaugtis ir nepaliauja kartoti, kad jiems reikia ginkluotės, kuri padėtų pereiti į tikrą kontrataką.

Okupantai toliau leidžia raketas. Jų taikinių sritis vis plečiasi. Dabar jau savo „porciją“ gauna ir Dnepras. Tiksliau, kariniai miesto ištekliai. Negailestingai naikinamas Černihovas. Panašu, kad jau visiems net pabodo laukti Baltarusijos fronto. Gali būti, kad jis bus mestas net ne į Vakarų Ukrainą, bet link Kijevo. Mordoras apsėstas minties, kad Kijevas privalo būti paimtas. Bet kokia kaina. Ukrainiečiai praneša „dirbantis“ su baltarusių kariais. Pastaruosius bando apdoroti ir orkai.

Ukrainiečiai atkreipia dėmesį, kad vėl numušama daugiau okupantų lėktuvų ir tai daugiausia susiję su tuo, kad orkams labai trūksta patyrusių pilotų. Vienas iš trisdešimties skrydžių, kaip teigiama, baigiasi katastrofa.

Prie Kijove buvo susprogdintas orkų atsargų sandėlis. Svarbus smūgis logistikai. Aišku, pats svarbiausias suduotas Berdiansko uoste, kur smogta į didžiuosius laivus, kuriuos Mordoras tikėjosi paversti svarbiausia papildomos ginkluotės tiekimo grandine.

Oleksandras Arestovičius dabartinę Ukrainos ir Mordoro karinę kovą vaizdingai palygino vienakojo mūšiu su vienarankiu. Jis turėjo galvoje, kad abiem pusėms labai trūksta modernios karinės technikos. Tačiau, kaip visada optimistiškas, Arestovičius pabrėžė, kad dabartinė situacija Ukrainai palankesnė, Tuo labiau, kad greit sužaliuos gamta ir sąlygos partizaniniam karui bus dar geresnės.

Renault galutinai baigė savo veiklą Mordore. Vlodimiro Zelenskio kalba Prancūjoje paveikė. Renault pasitraukimas iš Mordoro yra svarbesnis įvykis, nei gali atrodyti. Teigiama, kad Renault užėmė net trečdalį automobilių rinkos, turėjo gamyklą, kurioje dirbo pusantro šimto tūkstančių žmonių.

Dar reikėtų pridurti, kad jau žuvo daugiau nei penkiolika tūkstančių orkų karių ir šio skaičiaus niekas nebekvestionuoja. Dar kelis kartus tiek iškrito iš rikiuotės dėl žaizdų ar pateko į nelaisvę. Teigiama, kad orkų mobilūs krematoriumai veikia labai prastai, todėl dalį žuvusiųjų jie degina užimtų gamyklų krosnyse. Akivaizdu, kad po karo bus labai daug „dingusių be žinios“.

Dar verta pasidžiaugti, kad Kijeve lankėsi Baltijos valstybių parlamentų vadovai. Ukrainiečiai kartoja, kad Lenkija ir Baltijos valstybės yra artimiausi draugai. Taip pat, su tam tikromis išlygomis, dėkojama Didžiajai Britanijai ir JAV. Daug šešėlių išlieka santykiuose su Izraeliu. Su apmaudu stebimas Vengrijos, Serbijos, Armėnijos elgesys.
Nebandau aprėpti visų įvykių. Man svarbiau perteikti bendrą nuotaiką. Šlovė Ukrainai. Didvyriai nugalės.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: