© pexels.com archyvo nuotr.

Pirmas žingsnis siekiant išspręsti problemą – apie ją kalbėti, ir žmonių elgesys, įpročiai bei vertybės internete nėra išimtis. Klasteris „Clear Digital World“ nuo pavasario organizavo konferencijų ciklą piratavimo, duomenų saugumo ir šiuolaikinių informacinių technologijų temomis. Dvi dešimtys renginių subūrė įvairių sričių atstovus ir ekspertus: kūrėjus, kino prodiuserius ir platintojus, kolektyvinio administravimo asociacijų atstovus, teisininkus, interneto tiekėjus, programuotojus, mokslininkus, valstybės tarnautojus, verslininkus ir kt. Dalyvavo ir pilietiški interneto vartotojai, išreikšdami savo nuomonę dėl intelektinio turinio naudojimo tinkle.

„Įkurdami klasterį siekėme suprasti ir išklausyti visas suinteresuotas šalis bei bendromis pastangomis sukurti kompleksinius sprendimus, galinčius sumažinti neteisėto intelektinės nuosavybės naudojimo skaitmeninėje erdvėje mastus. Norėjome atkreipti valdžios institucijų ir visuomenės dėmesį į tai, kad neteisėto turinio internete sklaida yra ne kas kita, kaip kontrabanda, tik elektroninė. Tad kodėl su šiuo blogiu realybėje yra kovojama ir skiriamas ypatingas valstybės vadovų dėmesys, o elektroninėje erdvėje į neteisėtus produktus žiūrima pro pirštus?“, – klausia klasterio „Clear Digital World“ (CDW), ieškančio optimalių šios problemos sprendimų, rinkodaros vadovas Romanas Matulis.

Klasterio specialistai yra apskaičiavę, kad nemokamas filmo paskelbimas viešai prieinamu internete, prieš jo premjerą šalies kino teatruose, padaro pastariesiems apie 30 000 eurų žalos, t.y. tiek vidutiniškai nesurenkama pajamų už parduotus bilietus. Turint omenyje tai, kad 2014 metais vienas filmas Lietuvoje vidutiniškai surinkdavo apie 55 tūkst. eurų pajamų, nesunku apskaičiuoti, kokią didelę neigiamą įtaką kino platintojų verslui padaro nemokamo filmo atsiradimas tinkle. Kenčia teisėtas verslas – kenčia ir valstybė, nesurenkanti mokesčių. O piratai, kaip žinia, mokesčių niekam nemoka. CDW duomenimis, 2015-ais metais 75 proc. interneto vartotojų Lietuvoje siuntėsi ir / ar žiūrėjo filmus nemokamai, o 60 proc. interneto vartotojų apskritai nesvarbu, ar filmas rodomas teisėtai.

„Viena iš esminių klasterio užduočių laikome visuomenės švietimą ir intensyvios komunikacijos su visais suinteresuotais asmenimis palaikymas. Šiuo metu internete viešpatauja elektroninis socializmas, kur visi nori labai aktualaus, populiaraus ir kokybiško turinio, nieko už jį nemokėdami. Tenka nuolat skatinti vartotojus rūpintis elementaria „internetine higiena“, kartoti banalias tiesas: kad „nemokamo sūrio“ nebūna, kad internete kiekvienas jų žingsnis yra matomas, kad lankydamiesi neaiškios kilmės svetainėse jie itin rizikuoja savo kompiuterio ir savo asmeninių duomenų saugumu“, – teigia R. Matulis.

Skatinant visuomenės dialogą, klasteris CDW organizavo konkursą, kuriame mėgėjai bei profesionalai buvo kviečiami sukurti kovos su piratavimu ar intelektinės nuosavybės apsaugos temomis atributiką. Penkiose kategorijose komisijos išrinkti laimėtojai pasidalijo 1000 eurų prizinį fondą. Konkurso laimėtojai skelbiami organizatorių interneto svetainėje www.cdw.lt.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: