Ali Wong / Netflix

Manau, kad feminizmas – blogiausias dalykas, kada nors nutikęs moterims“, – 2016 metais „Netflix“ išleistame „stand up“ pasirodyme „Baby Cobra“ pasakojo amerikiečių komikė Ali Wong. Tiesa, girdėti šiuo žodžius iš Ali Wong – tikrų tikriausia ironija, mat komikė – netradicinės feministinės komedijos šalininkė, suteikianti pasirodymuose erdvės ne tik išsakyti purvinai išdykusias savo mintis, bet ir paskatinti daugiau moterų nebijoti daryti tą patį.

Alexandra Dawn „Ali“ Wong – amerikiečių komikė, aktorė ir rašytoja. Ji geriausiai žinoma dėl „Netflix“ išleistų „stand up“ pasirodymų, tokių kaip: „Baby Cobra“, „Hard Knock Wife“ ir „Don Wong“. Tarp kitų ne mažiau įsimintinų komikės darbų – serialui „Big Mouth“ (2017–2017) paskolintas balsas bei kino juosta „Always Be My Maybe“, kurioje Ali ne tik vaidino, bet ir rašė scenarijų bei prodiusavo. Ali Wong lengva atpažinti ne tik iš originalaus humoro jausmo, bet ir iš vizitine kortele tapusių raudonų akinių ir raštuotų suknelių, susijusių su jos komišku įvaizdžiu.

Ali Wong nėra paprasta komikė, kukliai žengianti į sceną juokinti savo žiūrovų. Ji prie mikrofono žengia piktu, savimi pasitikinčiu žingsniu, kurio pavydėtų net ir patys kiečiausi amerikiečių WWE imtyninkai. Ali išdidžiai išstumia savo klubus į priekį, išmeta pečius atgal ir pakelia vieną rūstų antakį, tarsi nebyliai sakydama žiūrovams, kad su ja – menki juokai. Naujausiame savo darbe, 2022 metais „Netflix“ išleistame „stand up“ pasirodyme „Ali Wong: Don Wong“ komikė negaišta laiko ir pradeda savo šmaikštų pasipiktinimą: „Žinote, esu labai pavydus ir kartus žmogus“, – įniršusi taria ji, o žiūrovams pradeda vaidentis pykčio garai, kylantys virš komikės galvos.

Ali Wong / Netflix

Pasipiktinimas ir Wong – tobula sąjunga, kurią ši meistriškai išnaudoja savo komedijoje. Wong „stand up“ pasirodymai dažnai pasižymi įniršiu, kurį ši lieja kalbėdama apie santuoką, motinystę, nelengvą moterišką būtį bei iškreiptą šiuolaikinio feminizmo moralinį veidą.

Ali Wong: Don Wong“ – kol kas purviniausias ir seksualiausias komikės darbas, kuriame ji išlieka ištikima savo netradicinės feministinės komedijos šaknims. Beveik valandą trunkančiame komikės pasirodyme apžvelgiamos skirtingų lyčių rolės ir jų galios dinamika, seksas, meilė ir… dar daugiau sekso. Wong kviečia žiūrovus realiai pažvelgti į savo seksualinius veiksmus ir pasitenkinimą (arba neslėpkime, jo nebuvimą) bei tai, kaip jo metu moterims dažnai tenka meluoti bei apsimetinėti. „Melas jus išlaisvins“, – komikė pareiškė moterims, besistengiančioms nors kartą į savo pusę persverti dažnai nelygią lyčių dinamiką asmeniniuose santykiuose.

Feminizmo tema Ali Wong komedijoje turi ypatingą reikšmę. Savo pirmajame „Netflix“ pasirodyme „Baby Cobra“, išleistame 2016 metais, Wong pareiškė: „Manau, kad feminizmas – blogiausias dalykas, kada nors nutikęs moterims“. Rodos, iš pirmo žvilgsnio drąsus jos pranešimas šiuolaikinių feministinių judėjimų kontekste – gan rizikingas, bet A. Wong tai visai nė motais. Ji turi savo nuomonę ir išdrįsta ją atskleisti viešai.

Antrajame „Netflix“ pasirodyme, išleistame 2018 metais „Hard Knock Wife“, Wong toliau erzino šiuolaikines feministes teigdama, kad nepakenčia feminizmo ir tiki, kad jis sugriovė jos svajonę būti „trofėjine žmona“. O juk būtent tokia žmona dabar skatina nebebūti ir karjeros aukštumų siekti šiuolaikinis moterų teisių judėjimas! Pasak Wong, ji mieliau tūnotų namuose ir būtų sėdinčiu ant sofos vyro „trofėjumi“. Galbūt feministinio judėjimo nares ir supykdė Ali žodžiai, bet šiame jos pasakyme slypi ironija – komikė yra pagrindinė savo šeimos maitintoja, tokia tapusi po sėkmingos savo karjeros. Ji visai nepanaši į „trofėjinę žmoną“, o jos komedija – iš prigimties feministinė, nebijanti gvildenti net ir pačias kontraversiškiausias bei nepatogiausias temas.

Feminizmą Wong savo komedijoje išreiškia pasakodama gyvenimiškas istorijas ir atkreipdama dėmesį į įvairius lyčių skirtumus, juos kiekviename žingsnyje lydinčius stereotipus bei seksizmą. „Don Wong“ pasirodymo metu Ali pasakojo apie fenomeną, pastebėtą vyrų komikų pasaulyje. Pasak Wong, kuomet vyrai tampa sėkmingais komikais, jų romantinis gyvenimas suklesti. Vyrai pradeda susitikinėti tik su gražiausiomis pasaulio aktorėmis bei supermodeliais. Tačiau kai moterys tampa sėkmingomis komikėmis, jų romantinis gyvenimas išlieka niūrus. Ali teigia, kad taip nutinka dėl to, kad vyrai bijo moterų, turinčių daugiau pinigų ir galios nei jie.

Tokios ir panašios akimirkos Wong komedijoje žiūrovams ne tik atskleidžia įžvalgias, seksizmo kamuojamas šiuolaikinio mūsų pasaulio problemas, bet ir meistriškai juokingai pabrėžia, kokia gera komikė iš tiesų yra Ali Wong.

Be feminizmo aspekto, Wong komedija taip pat yra neįtikėtinai seksuali. Komikė dažnai juokauja apie įvairius seksualinius nutikimus, kuriuos ji apturėjo bei apie tuos, kuriuos slapčia svajojo. Ir visai nesvarbu, ar tai būtų masturbacija su seksualiuoju Jasonu Momoa (aktorius, geriausiai žinomas iš serialo „Sostų karai“ ir superherojų filmo „Akvamenas“), ar fantazijos apie neištikimybę – Ali žiūrovams su visomis pikantiškiausiomis smulkmenomis atskleidžia viską.

Kalbant apie neištikimybę, „Don Wong“ žvaigždė taip pat žiūrovams šmaikštavo apie tai, kaip norėtų apgaudinėti savo vyrą. „Kas penkias minutes galvoju apie savo vyro apgaudinėjimą. Aš to dar nepadariau. Ne todėl, kad esu geras žmogus, bet todėl, kad dar neatsirado jokios vertingos galimybės“, – juokavo komikė.

Nuo juokų apie savo laukines seksualines fantazijas, kuriose dažnai dalyvauja ir superherojų filmo „Keršytojai“ aktoriai, iki menkiausių smulkmenų su publika aptartų seksualinių pozicijų, Wong užtikrintai ir linksmai demonstruoja savo komedijos genialumą bei nevaržomą seksualumą, įmantriai pasislėpusį už jos pasakojamų istorijų.

Naujausio „stand up‘o“ pabaigoje Wong patenkina žiūrovų smalsumą ir atsako į klausimą apie tai, kaip dėl neištikimybės juokelių jaučiasi jos vyras Justinas Hakuta. Wong žiūrovams pateikia tobuliausią atsakymą: „Šiuo metu mano vyras yra namuose. Tiksliau, name, kurį nupirkau. Jis valandas tikrina žvelgdamas į „Rolex“ laikrodį, kurį padovanojau jam Tėvo dienos proga. Greičiausiai dabar jis žiūri pornografiją internete, už kurio ryšį taip pat moku kiekvieną mėnesį“, – šmaikštavo A. Wong. Nežinia, sutapimas tai, ar ne, bet praėjus dviems mėnesiams po Ali išleisto „Dong Wong“ pasirodymo, Wong ir Hakuta pranešė apie savo skyrybas.

Šis Ali atsakymas, pabrėžiantis šiuolaikinės moters triūsą ir tai, kad ši taip pat gali išlaikyti savo vyrą – ne tik tobulas „Dong Wong“ pasirodymo pabaigos akcentas, paraleliai atsakantis į jos „trofėjinės žmonos“ juokus. Jis taip pat atspindi Ali, kaip bebaimės komikės, kuriai nerūpi, ką žmonės pamanys apie ją ar jos netradicines feministines idėjas, esmę. Ji renkasi savo gyvenimą gyventi taip, kaip nori ir to nuoširdžiai linki kitiems.

Su savo trečiuoju „stand up“ pasirodymu ir kritikų liaupsėmis Wong dar labiau sustiprino savo vietą tarp elitinių Amerikos komikų, kurie nepaisant svaiginančios šlovės vis dar gali susitapatinti su savo auditorija ir įgyti jos pasitikėjimą tam, kad galėtų pasakoti laisvai tai, ką nori, nebijodami auditorijos reakcijų ar jos įžeistų jausmų.

Nepaisant fantazijų apie neištikimybę ar seksualinių juokelių, Ali Wong komedija savo skleidžiamomis žinutėmis stipriai prisideda prie galių moterims suteikimo ir feministinių (bet ne tokių rimtų) idėjų skatinimo. Tai puikiai įrodo „Dong Wong“ pasirodymo metu išreikštas komikės prisipažinimas, kad ji siekia ne su vyrais vienodo atlygio už darbą, bet… vienodo malonumo!

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: