KTU archyvo nuotr.

Bendradarbiauti kuriant bei tobulinant socialinių mokslų studijas studijų programas, praktikos vietos studentams suteikimas, temų baigiamiesiems projektams inicijavimas – tai tik dalis veiklų, kurios įtrauktos į birželio 5 dieną pasirašytą bendradarbiavimo sutartį tarp Kauno technologijos universiteto (KTU) ir Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos (ŽEIT).

Žurnalistų etikos inspektorė Gražina Ramanauskaitė-Tiumenevienė sutartį pasirašė su KTU rektoriumi Petru Baršausku Universiteto Rektorato metu, o vėliau dalyvavo trumpoje diskusijoje apie saviraiškos laisvę.

Šios sutarties pasirašymas mums labai svarbus pilietinės visuomenės, informacinio raštingumo tobulinimo ir skleidimo kontekste, ypač turint mintyje informacinius karus dėl Aukštojo mokslo tinklo pertvarkos“, pabrėžė P. Baršauskas.  

Pasak inspektorės, tarnyba stebi viešojoje erdvėje vykstantį informacinį karą tarp universitetų.

Matome daugybę įvairiausių interesų. Pamačius melą ar netikras naujienas, visada raginame raštu kreiptis į ją pateikusią žiniasklaidos priemonę, kad netiesa būtų paneigta“, ‒ sakė G. Ramanauskaitė-Tiumenevienė.

Rektoriaus teigimu, vienas pastarųjų viešų melų – tai, kad universitetų rektoriais nuolat renkami tik iš vieno kandidato. Šia informacija bandoma sumenkinti visų šalies universitetų tarybų indėlį į valdymą.

Kalbėdama apie saviraiškos laisvės sampratą, inspektorė pastebėjo, kad Lietuvoje tiek žiniasklaidos, tiek žodžio laisvės ribos yra beveik beribės. Tiesa, ji pabrėžė, kad šios laisvės baigiasi ten, kai jomis pažeidžiama kito asmens laisvė.

Jei melaginga informacija nepaneigiama pirminiame šaltinyje, ji keliauja toliau ir antrinis šaltinis ją naudoja jau kaip patikimą – melas plinta žaibišku greičiu. Žiniasklaidos informavimo priemonė privalo tikrinti informaciją, nebent melaginga informacija paskleidžiama tiesioginio eterio ar interviu metu“, ‒ pasakojo inspektorė.

KTU_ZEIT (1)

KTU archyvo nuotr.

Jos teigimu, skundų dėl tokios informacijos tyrimas užtrunka 3 mėnesius, tačiau greičiausiai ŽEIT atlieka informacijos tyrimus, kurioje galima įžvelgti antivalstybinės veiklos. Tarnyba šiuos tyrimus atlieka per 10 dienų.

Nuolat prižiūrinti ir kontroliuojanti viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų veiklą, ŽEIT nuo šių metų taip pat yra paskirta institucija, atsakinga už socialiniame tinkle „Facebook“ pasireiškiančius nesantaikos kurstymo šalinimo atvejus. Čia tarnybai veikti gerokai sudėtingiau, mat pasaulio šalių teisinės sistemos skiriasi ir žmogaus saviraiškos laisvė suprantama skirtingai.

G. Ramanauskaitės-Tiumenevienės teigimu, pagrindinis ginklas prieš nesantaikos kurstymą internete – visuomenės švietimas ir žiniasklaidos informavimas. Bendradarbiavimo sutartis ir bendra veikla su Universitetu ir atliks šią funkciją – leis ugdyti ir šviesti jo bendruomenę.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: