Eylul Guleryuz / KTU archyvo nuotr.

„Yra dviejų tipų žmonės: persikai ir kokosai. Žmonės-persikai yra švelnūs, draugiški ir kalbūs, bet labai santūrūs viduje. Žmonės-kokosai turi kevalą, kurį sunku pralaužti, bet kai tai pavyksta – supranti, kad jie labai šilti ir malonūs. Užaugau turkiškoje kultūroje, kurioje žmonės dažniausiai persiko tipo. Lietuviai, atvirkščiai – yra kokosai“, – sako turkė Eylul Guleryuz, Kauno technologijos universitete (KTU) studijuojanti informatiką.

„GIFTed“ talentų ugdymo programos studentė Eylul – vienintelė mergina savo kurse. Tačiau ji pastebi, kad visame pasaulyje moterys vis dažniau renkasi informatikos studijas, taigi netrukus moterų šioje srityje tikrai turėtų būti daugiau.

Nors gana keista, kad savo kurse esu vienintelė mergina, nelaikau savęs ypatinga – informatikos studijas pasirinkau pati, taip gali padaryti bet kuri kita moteris. Laimei, šiuo metu daugelis organizacijų skatina moterų įsitraukimą į technologijų sritį tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje. Taip, šiuo metu IT srityje moterys nesudaro daugumos, tačiau tai keičiasi ir aš džiaugiuosi, kad esu šio pokyčio dalis“, – sako E. Guleryuz.

Eylul KTU atrado ieškodama prieinamo išsilavinimo Europoje – ją patraukė universiteto siūlomos informatikos studijos ir turimos mokslinių tyrimų kompetencijos. Taip pat ją sužavėjo Lietuvoje esančios karjeros galimybės ir tai, kad Kaunas 2022-aisiais yra Europos kultūros sostinė.

Netrukus gana lengvai įsivaizdavau save KTU studentų miestelyje“, – prisimena KTU Informatikos fakulteto studentė.

Informatikė, turinti talentą vizualiesiems menams

Antrakursė pasakoja, kad kompiuteriu pradėjo naudotis būdama vos trejų. Pradinėje ir vidurinėje mokykloje mergina padėdavo savo draugams ir mokytojams, kuriems iškildavo sunkumų naudojantis kompiuteriais, programine įranga.

Dar mokydamasi vidurinėje mokykloje sukūriau svetainę savo organizuotai konferencijai, o laisvalaikiu lankiau kodavimo seminarus. Todėl nenuostabu, kad bakalauro studijoms pasirinkau informatiką“, – sako E. Guleryuz.

Nors informatikos bakalauro studijos reikalauja daug pastangų, mergina prisideda ne tik prie KTU ambasadorių ir „GIFTed“ talentų ugdymo programos veiklos, bet ir yra pirmakursių tutorė. Tutorius – tai savanoris studentas, kuris padeda pagilinti žinias tam tikroje srityje; tutoriai taip pat gali padėti pagerinti akademinius įgūdžius (atlikti rašto darbus, rengti ir pristatyti prezentacijas, analizuoti duomenis).

„Esu „GUIDed“ mentorystės programos tutorė jau pusantrų metų – teikiu konsultacijas apie modulius, kuriuos išklausiau ankstesniuose semestruose ir baigiau puikiais pažymiais“, – teigia Eylul.

Itin aktyvi studentė prisipažįsta, kad turi aistrą ir vizualiajam menui – būtent šioje srityje ji planuoja tęsti magistrantūros studijas. Šiuo metu Eylul savo kūrybinę pusę tyrinėja filmuodama, montuodama ir kurdama vizualinius efektus savo projektams KTU „VideoShot“ studijoje.

„Mokykloje lankiau aukšto lygio vizualiųjų menų pamokas, todėl iki mokyklos pabaigimo sukaupiau dvidešimt skirtingų meno kūrinių, be to, dalyvavau trijose parodose. Magistrantūroje noriu studijuoti kompiuterinį meną, o tada pagaliau sujungti visą turimą IT ir vizualiųjų menų patirtį ir žinias“, – teigia KTU studentė iš Turkijos.

Eylul Guleryuz su KTU „GIFTed bendruomene

Lietuvoje rado bendraminčių

Vienas iš labiausiai E. Guleryuz patinkančių dalykų KTU – būti „GIFTed“ talentų akademijos dalimi, į kurią kasmet išrenkama dvidešimt geriausių įvairių sričių studentų. Šiems studentams suteikiamos galimybės ugdyti asmenines ir profesines kompetencijas komandinio darbo metu, lankant papildomus aukšto lygio modulius, sprendžiant iššūkius, bendradarbiaujant su profesionalais.

Kartu su „GIFTed“ komanda Eylul praėjusiais metais dalyvavo Projektų valdymo čempionato nacionaliniame finale bei „Hospiton. DigitalHealth 2021“ konkurse, kur laimėjo trečią vietą. Studentės teigimu, abu konkursai suteikė galimybes tobulinti komandinio darbo ir laiko planavimo įgūdžius. Tačiau svarbiausias „GIFTed“ aspektas – bendruomenė.

Čia radau bendraminčių, kurių kitu atveju tikriausiai niekada nebūčiau sutikusi. Visiems būsimiems studentams rekomenduočiau išbandyti savo šansą ir kreiptis į „GIFTed“ jau pirmojo kurso pirmajame semestre“, – ragina E. Guleryuz.

Pirmaisiais metais iš dvidešimt į „GIFTed“ akademiją atrinktų studentų tik trys buvo tarptautiniai studentai. Tai leido Eylul geriau pažinti lietuvius. Jos teigimu, nors iš pirmo žvilgsnio lietuviai gali pasirodyti šalti, šis įspūdis greitai išnyksta.

Yra viena man patinkanti metafora apie dviejų tipų žmones: persikus ir kokosus. Žmonės-persikai yra švelnūs, draugiški ir kalbūs, bet labai santūrūs viduje. Žmonės-kokosai turi kevalą, kurį sunku pralaužti, bet kai tai pavyksta – supranti, kad jie labai šilti ir malonūs. Užaugau turkiškoje kultūroje, kurioje žmonės dažniausiai persiko tipo. Lietuviai, atvirkščiai – yra kokosai. Kol pripratau prie to, turėjau šiokių tokių problemų, bet dabar geriau pažįstu lietuvių kultūrą ir ją vertinu“, – sako studentė.

Eylul Guleryuz su KTU „GIFTed“ bendruomene „Hospiton.DigitalHealth 2021“ konkurse

Gyvenimas Kaune panašus į rojų

Iš Stambulo, kurio gyventojų skaičius šešis kartus didesnis nei Lietuvoje, atvykusiai studentei Kaunas atrodo jaukus ir labai žalias.

Per dešimt minučių pėsčiomis galima atsidurti nuostabiame parke. Jei mėgstate nuotykius, galite sėsti į autobusą ir po dvidešimties minučių būsite gamtoje. Kai skambinate draugams, galite pasakyti: susitinkame X vietoje po pusvalandžio – nes nuvykti į bet kokią vietą mieste reikia daugiausiai 30 minučių“, – šypsosi Eylul.

Studentės teigimu, gyvenimas mažame ir tokiame gražiame mieste atrodo kaip rojus. Kai ilgisi aktyvaus didelio miesto gyvenimo, Eylul vyksta traukiniu į Vilnių.

E. Guleryuz yra ir KTU ambasadorė. Šiame vaidmenyje ji jau konsultavo daugiau nei šimtą studentų – dalis jų jau prisijungė prie KTU tarptautinės studentų bendruomenės.

Žinau, kad man pavyko, kai išgirstu teigiamus atsiliepimus iš studentų, su kuriais bendrauju, o dar geriau – kai su potencialiais studentais pabendravusi internete, kitą semestrą juos sutinku KTU studentų miestelyje“, – sako studentė iš Turkijos ir priduria, kad jai visada patiko patarti kitiems.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: