Nomads Roots BAND / Cristobal Rey nuotr.

Lietuva yra Europos centre, tačiau ar pagalvojame, kad ji yra daug daugiau – tai vieta, kurioje susikerta atokiausių pasaulio klajoklių keliai. 2017 m. gruodį Vilniuje netikėtai susitiko Tuvos respublikos gerklinio dainavimo virtuozai „Huun-Huur-Tu“ bei Sacharos dykumų bliuzo atstovai „Anewal“, įrašydami bendrą muzikos albumą „Nomads’ Roots“. Šių dviejų kultūrų susiliejimas net pasaulio mastu yra neeilinis reiškinys, patikėjęs svarbią misiją – puoselėti nykstantį klajoklių tautų palikimą.

Unikalu ir netikėta, jog į Lietuvą atvykę skirtingų Tuvos ir Sacharos klajoklių kultūrų atstovai „Huun-Huur-Tu“ bei „Anewal“, iki tol nepažinoję vienas kito, puikiai suderėjo ir per trumpą laiką įrašė mistišką gerklinį dainavimą bei hipnotizuojantį dykumų bliuzą apjungiantį albumą „Nomads’ Roots“. Tai pirmas oficialus pasaulyje bendras tuvių ir tuaregų albumas, prie kurio išleidimo yra kviečiami prisidėti visi neabejingi piliečiai „Indiegogo” sutelktinio finansavimo platformoje.

Nomads’ Roots“ kūryba perteikia tiek magišką taigos ir dykumos grožį, tiek išreiškia apgailestavimą dėl klajoklių kultūrų nykimo. Tai muzikinis raginimas išsaugoti jų gyvenimo būdą šiuolaikiniame pasaulyje bei tuo pat metu visiškai naujas ir skaidrus žvilgsnis į judėjimą kaip universalų, natūralų procesą. Klajokliams judėjimas reiškia darnų ryšį su gamta – tik leidžiant jai atsinaujinti, nealinant jos, dalinantis vieta su kitomis gyvybės formomis, išlaikomas balansas.

Ramybę spinduliuojanti „Nomads’Roots“ muzika atkuria natūralų, pasikartojantį klajoklių gyvenimo ritmą. Joje girdėti ir lėtas kupranugario ėjimas dykuma, žirgo bėgimas ristele, širdies dūžiai. Kadangi šie garsai yra artimi žmogui, jie itin padeda nusiraminti ir sustoti net nuolat bėgančiam šiandienos miestiečiui.

Išleistas projekto „Nomads’ Roots“ singlas ir videoklipas:

Susiburti „Nomads’ Roots“ projektui padėjo world muziką Lietuvoje ir pasaulyje populiarinanti organizacija „One Root Music“. Ji sukviesdama draugėn skirtingų tradicijų atlikėjus iš Afrikos, JAV bei Lietuvos išleido tokius albumus kaip „Griot Blues“, „MaLituanie“, projektą Solo & Indrė. Pasak „One Root Music“ vadovo Žilvino Švarplio: „Lietuva – geras susitikimo taškas tuaregų iš Sacharos ir tuviečių iš Azijos stepių kultūroms. Tai neutrali vieta, turinti daug jiems taip svarbios erdvės. Skirtingos klajoklių tradicijos susitinka šalyje, apie kurią net nebuvo girdėję“. Projekto pavadinimas „Nomads‘ Roots“ (liet. klajoklių šaknys) pažymi gilias ir bendras visų mūsų šaknis, metą kuomet buvome klajokliai.

Nomads’Roots“ projekto muzikos šviesa, lengvumas, hipnotizuojantis ritmas veda klausytoją į paprasto ir esminio savęs pajautimą. Tai ramus prigimties ir žmonių vienovės šventimas, maloni suvokimą plečianti patirtis, prie kurios sklidimo gali bei yra kviečiamas prisidėti kiekvienas: https://www.indiegogo.com/projects/nomads-roots–2/x/18011189#/

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: