Seserys Lana ir Lilly Wachowski

Seserys Wachowski – Holivudo partnerės, draugės ir svarbiausia viena kitos gyvenimo ramsčiai. Lilė Wachowski (gimusi Laurence‘u Wachowski‘iu) bei Lana Wachowski (gimusi Andrew Paul Wachowski‘iu) prieš keletą metų viešai pasiskelbė, jog identifikuoja save moteriškąja lytimi bei yra trans moterys.

Nors seserų kelionė Holivudo scenoje turėjo tiek pat nuosmukių kiek ir pakylėjimų, tačiau abi seserys visada palaikė viena kitą, kad ir kas benutiktų. Ankstyvoje vaikystėje Lana ir Lilė užaugo kartu su dar dvejomis seserimis Čikagos mieste. Nuo pat vaikystės seserys turėjo ypatingą susidomėjimą kinu bei praleisdavo didžiąją laisvalaikio dalį kino teatre. Būdama vos trečioje klasėje Lana tapo sąmoninga dėl savo lyties, Holivudo režisierė pasakojo laikraščiui „The New Yorker“.

Pabaigusios kolegijas Lana ir Lilė kartu pradėjo statybų verslą, o laisvalaikį skyrė filmų rašymui. Prisimenant seserų pirmąją sėkmę, kurią lydėjo filmas „Žudikų brolija“ bei jį sekęs kūrinys „Ryšys“, seserys metė statybų verslą bei pasinėrė į filmų pasaulį. Tačiau tuo pat laikotarpiu sesuo Lana jautė vis ryškesnius lyties transformacijos požymius.

Antrajame bei trečiajame Matricos kūrimo trilogijos etape sesuo Lana atsikleidė šeimai, jog yra transeksualė. „Metų metus negalėjau ištarti žodžio „transeksualas“, – leidiniui „The New Yorker“ teigė Lana. „Kuomet galiausiai sau tai pripažinau taip pat supratau, jog tik laiko klausimas kuomet apie tai privalėsiu pranešti savo šeimai. Ši mintis manyje atnešė tikrą savęs terorą bei negalėjau miegoti naktimis. Kartu su savo psichologu sukūrėme planą, kuris sušvelnintų perteikiamą žinią. Planas turėjo trukti trejus metus. O gal net ir visus penkis. Tačiau vos planui prasidėjus, po dviejų savaičių suskambo skambutis ir įvyko pokalbis su mama“, pasakojo Lana. Pasak režisierės, didžiausia baimė – šeimos pripažinimas, o viska kita vieni niekai. Šeima Laną priėmė su meile bei pripažino jos naują identintetą. „Turėti gerus tėvus yra tas pats kas laimėti loteriją“, – juokavo Lana.

Žinojau, jog ateis ir mano laikas, kuomet turėsiu pasiskelbti apie tai viešai“, – šenekėjo kita sesuo Lilė. Žinant, jog gyvenu kaip translytis asmuo tai gana sunku nuslėpti nuo viešumos. Nepasalptis, jog seserims kartais tekdavo slėptis nuo žiniasklaidos bei viešumos, baiminantis agresyvių reakcijų. Lilė teigė, jog jos transformacijos terpė yra jos visas gyvenimas. Sesuo dėkoja, jog turi šale savęs seserį Laną bei grupę daktarų, kurie padeda lengviau įveikti transformacijos procesą.

Matrix

Kino filmo „Matrix“ kadras

Filmas „Matrica“ dažnai yra prikišamas kaip Lanos ir Lilės bandymas perteikti savo transformaciją netiesioginiu būdu. Filmą išties labai nesunkiai galime suasocijuoti su lytine transformacija. Filmo personažas Neo didžiąją filmo dalį jaučiasi nesavame kailyje, jausdamas sensaciją, jog gyvena visai kitoje realybėje. Neo jaučiasi kitoks nei kiti, lyg gyvendamas du gyvenimus. Viena Neo gyvenimo pusė atsipindi ofiso biure įkalintą asmenį, tuo metu kita, kibernetinį įsilaužėlį kitaip dar žinomą kaip hakerį, siekiantį sukelti sumaištį kibernetiniame pasaulyje. Viena Neo sielos pusė įkalinta visuomenės socialinių normų sukurtame labirinte, o kita, laisva siela su nauju slapyvardžiu. Valdžios atstovai ir kiti agresoriai prieš Neo, atsisako jį vadinti jo pasirinktu slapyvardžiu. Tačiau šis galiausiai išsilaisvina iš jį supančių pančių bei susikuria naują identitetą.

Šį filmo scenarijų galime prilyginti ir susieti su seserų Wachovski transformacijos procesu. Seseris Wachovski bei jų kūrinį „Matrica“ galime apibūdinti kaip unikalų savęs atspindėjimą kūryboje. Kūrėjos savo darbe paliko dalelę savęs, o gal net ir visą žinutę užkoduotą Matricos kode.

V-for-Vendetta1

Kino filmo „V for Vendetta“ kadras

Wachowski dueto darbų sąraše kultinė pagal komiksus pastatyta juosta V-tai Vendeta“ (V for Vendetta“). Filmo veiksmas vyksta Londone, kai Didžiąją Britaniją valdo fašistų diktatorius, žadantis saugumą, bet uždraudžiantis žodžio laisvę ir nepriklausomą mintį. Visuomenė kenčia šiuos sukaustymus ir bijo pasipriešinti, nes kaip ir diktuoja pasaulio istorija – su pasipriešinusiais susidorojama. Norėdama išsivaduoti iš „Naujosios Britanijos“ valdžios gniaužtų visuomenė gali padaryti tik vieną – susivienyti. Šią nišą užpildo paslaptinga, kaukėta ir revoliucinga asmenybė “V”. Jis juda po Londoną kaip šmėkla, nepaisydamas policijos. Dėvi Gajaus Fokso, kuris 1605 m. bandė susprogdinti Parlamento rūmus, kaukę. Žymint šį įvykį jau kelis šimtmečius lapkričio 5 dieną Didžiojoje Būtent šios dienos išvakarėse 2020 metais V išgelbsti jauną TV reporterę vardu Ivi (vaid.Natalie Portman) nuo policijos, bei susprogdina Old Bailio kriminalinį teismą.

V-for-Vendetta-3

Kino filmo „V for Vendetta“ kadras

Kai kurie kino analitikai šį filmą interpretuoja kaip paskutinių metų pasaulio politinių įvykių parabolę. Iškelia retorinius klausimus: kiek laisvės piliečiai pasiryžę paaukoti, kad užsitikrintų saugumą? Kaip piliečius prikelti iš politinio letargo?

sense8

Serialo “sense8” kadras

Režisierių portfolio puošmena specialiai „Netflix“ kuriamas serialas sense8“. Šis kūrinys tikrai sudomins tuos, kas išsiilgę originalumo. Pagrindiniai aštuoni serialo veikėjai, nepažinodami vienas kito, gyvena skirtinguose pasaulio kampeliuose. Visų jų gyvenimai skiriasi kaip diena nuo nakties: jaunas autobuso vairuotojas Kenijoje siekia sutaupyti pinigų AIDS sergančios motinos vaistams, įtakinga Seulo verslininkė po darbo užsiiminėja kovų menais, transmoteris iš San Francisko internete kovoja už lygias teises, Indijoje farmacijos mokslus baigusią merginą konservatyvūs tėvai nori ištekinti už nemylimo vyro, Londone gyvenanti islandė didžėja bando pabėgti nuo praeities, Meksikos telenovelių aktorius slepia savo homoseksualumą, Čikagos policininkui ramybės neduoda neišspręsta žmogžudystė iš vaikystės, spynų ekspertas Berlyne yra profesionalus vagis.

sense8-7

Serialo “sense8” kadras

Vieną dieną jie atranda turintys telepatinių galių, kurios jiems leidžia bendrauti tarpusavyje ir kartu spręsti problemas. Kaip ir iš kur tos galios atsirado — nepaaiškinama. Žinoma tik tai, kad dėl jų sugebėjimų mintis kontroliuojantis blogiukas juos siekia pagrobti blogio korporacijai.

sense8-0

Serialo “sense8” kadras

Kuriant „sense8“ Vachovski duetas stengėsi apgalvoti kiekvieną smulkmeną, atsižvelgiant net į skirtingas laiko zonas. Daug dėmesio skirta atsiriboti nuo kultūrinių stereotipų, kurie įprastai vaizduojami Holivude. Pavyzdžiui, autobuso vairuotojo paklausus ar jis iš Afrikos, jis patikslina, kad Afrika tik žemynas, o jis iš Kenijos. Homoseksualių veikėjų paskirtis nėra vien tik atstovauti mažumas (kaip kad anksčiau buvo daroma ir su juodaodžiais veikėjais).

Taip pat skaitykite: 20 kino žvaigždžių, viešai pareiškusių apie savo homoseksualumą

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: