"Artemis II" įgulos portretas. Iš kairės: NASA astronautai Christina Koch, Victoras Gloveris, Reidas Wisemanas, Kanados kosmoso agentūros astronautas Jeremy Hansenas. (Nuotrauka: NASA/Josh Valcarcel)

Į Mėnulį žmonės neskraido jau daugiau kaip 50 metų, tačiau kai 2024 m. startuos NASA misija “Artemis II”, keturi laimingieji astronautai galės patirti tai, kas pasitaiko tik kartą gyvenime. Keturių narių įgulą sudaro trys vyrai ir viena moteris, taip pat pirmasis ne JAV pilietis, kuris leisis į kelionę.

Pirmadienį paskelbta, kad į kelionę vyks NASA astronautai Reidas Wisemanas, Victoras Gloveris ir Christina Koch bei Kanados kosmoso agentūros astronautas Jeremy Hansenas. Tai bus antrasis Wisemano, Gloverio ir Koch skrydis į kosmosą. Wisemanas, kuris yra “Artemis II” vadas, anksčiau kosmose praleido daugiau kaip 165 dienas, iš jų beveik 13 valandų kaip pagrindinis išėjimo į atvirą kosmosą dalyvis. Jis taip pat dirbo skrydžio inžinieriumi Tarptautinėje kosminėje stotyje.

Gloveris, kuris bus “Artemis II” pilotas, buvo NASA “SpaceX Crew-1” pilotas. Šio skrydžio metu jis kosmose praleido 168 dienas ir taip pat ėjo skrydžio inžinieriaus pareigas. Koch priklauso ilgiausio moters skrydžio į kosmosą rekordas – iš viso ji kosmose praleido 328 dienas ir dalyvavo pirmajame moters išėjime į atvirą kosmosą.

Nors tai pirmasis Hanseno skrydis į kosmosą, kanadiečių astronautas turi neįtikėtinų įgūdžių. Šis Kanados ginkluotųjų pajėgų pulkininkas ir buvęs naikintuvo pilotas yra įgijęs kosmoso mokslo ir fizikos diplomus ir buvo pirmasis kanadietis, kuriam buvo patikėta vadovauti NASA astronautų klasei.

“Negalėčiau labiau didžiuotis, kad šie keturi drąsuoliai pradės mūsų keliones į Mėnulį ir už jo ribų”, – sakė NASA skrydžių operacijų direktorius Norm Knight, NASA Johnsonas. “Jie atstovauja būtent tam, koks turėtų būti astronautų korpusas: tai labai gabių ir daug pasiekusių žmonių, turinčių įgūdžių ir ryžto kaip komanda imtis bet kokio išbandymo, mišinys. Misija “Artemis II” bus sudėtinga, ir mes išbandysime savo galimybių ribas, ruošdamiesi išlydėti būsimus astronautus į Mėnulį. Neabejoju, kad su Reid, Victor, Christina ir Jeremy prie vairo esame pasirengę įveikti visus mums teksiančius iššūkius.”

Šis antrasis “Artemis” etapas pradėtas po sėkmingo kosminio laivo “Orion” paleidimo 2022 m. lapkritį. Misija be įgulos truko 25,5 dienos, kol sėkmingai nusileido prie Meksikos krantų. Remdamiesi tuo, kas buvo išmokta per šį pirmąjį etapą, astronautai maždaug 10 dienų praleis skrydžio bandymuose po paleidimo galinga NASA raketa “Space Launch System”. Per tą laiką jie išbandys erdvėlaivio “Orion” gyvybės palaikymo sistemas ir patvirtins galimybes bei metodus, kurių reikia, kad žmonės galėtų gyventi ir dirbti kosmose.

Nors “Artemis II” neleis astronautams atsidurti Mėnulyje, jis padės mums žengti dar vieną žingsnį į priekį. “Artemis III” tikslas – išsilaipinti Mėnulyje, tačiau tai įvyks ne anksčiau kaip 2025 m. Vis dėlto tai jaudinantis momentas kosmoso programos istorijoje. Netrukus po įgulos paskelbimo astronautams net paskambino JAV prezidentas Džo Baidenas, kuris didžiavosi jų pasiekimais.

“Pasaulis tiesiog sulaiko kvapą, kai įvyksta tokie dalykai”, – sakė Džo Bidenas. “Žinau, kad jūs tai žinote, bet jūsų darbas įkvėps daugybę žmonių visoje šalyje ir pasaulyje.”

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: