Pexels.com archyvo nuotr.

Moteris iš Mičigano po dvigubos plaučių transplantacijos susirgo COVID-19 ir mirė, paskelbė gydytojai. Organai buvo užkrėsti koronaviruso, nors iš pradžių donoro testas buvo neigiamas ir jis nerodė jokių ligos simptomų.

Panašu, kad tai pirmasis patvirtintas Jungtinių Valstijų atvejis, dėl donoro-recipiento SARS-CoV-2 perdavimo, tai – virusas, kuris sukelia COVID-19, pagal anksčiau šį mėnesį paskelbtą „Amerikiečių žurnalo apie transplantaciją“ tyrimą.

„Be abejo mes nebūtume panaudoje tuos plaučius, jei būtume sulaukę teigiamo Covid testo,“ teigia daktaras Danielis Kaulas, Mičigano medicinos transplantacijos infekcinių ligų tarnybos direktorius ir tyrimo bendraautorius.“ „Mes atlikome visus patikrinimus, kuriuos dažniausiai darome ir sugebame padaryti.“

Iš donoro, moters, kuri žuvo patyrusi sunkią smegenų traumą automobilio avarijoje, surinkti gerklės ir nosies mėginiai dėl viruso buvo neigiami. Tokie mėginiai yra reguliariai surenkami ir iš organų donoro, ir recipiento, ir ištirtųjų dėl infekcijos.

Donoras pastaruoju metu nekeliavo, nekarščiavo, nekosėjo, neviduriavo ir neturėjo galvos skausmų, taip donoro šeima pasakojo gydytojams. Nežinoma ar donoras neseniai turėjo ryšį su viruso paveiktu ar galimai sergančiu žmogumi.

Transplantacijos sulaukusi moteris buvo lėtinės obstrukcinės plaučių ligos pacientė Universiteto ligoninėje An Arbore. Likus kelioms valandoms iki transplantacijos procedūros, jos COVID-19 testas buvo neigiamas.

Praėjus trims dienoms po operacijos, pacientei pasireiškė sunkėjantis karščiavimas, žemas kraujospūdis ir kvėpavimo sutrikimai. Gydytojai nusprendė ištirti iš pacientės nosies, gerklės bei taip pat apatinės kvėpavimo sistemos paimtus mėginius dėl COVID-19, nes jai išsivystė septinis šokas ir širdies funkcijos sutrikimai. Nosies ir gerklės mėginiai buvo neigiami, tačiau apatinių kvėpavimo takų mėginys buvo teigiamas.

Tada gydytojai ištyrė mėginį, kurį jie išsaugojo iš donoro apatinių kvėpavimo takų. Mėginys taip pat buvo teigiamas.

Pacientės būklė sekančias savaites tik blogėjo. Ji patyrė daugiasisteminių organų disfunkciją, taip pat jai išsivystė blogėjantis kvėpavimo sutrikimas. Ji buvo gydoma antivirusiniu vaistu „ramdesivir“ ir du kartus gavo sveikimo plazmą, deja jos būklė toliau blogėjo.

Praėjus dviem mėnesiams po dvigubos plaučių transplantacijos ji mirė.

Chirurgas, kuris atliko plaučių transplantaciją, praėjus keturioms dienoms po transplantacijos procedūros susirgo COVID-19. Jautė stiprius simptomus, bet vėliau pasveiko. Dešimt kitų transplantacijos komandos narių testai dėl viruso buvo neigiami.

Genetinis tyrimas parodė, kad transplantacijos recipientas ir chirurgas, tikėtinai buvo užkrėsti dėl donoro plaučių.

2020 m. JAV įvyko beveik 40,000 transplantacijų, o tai parodo, kad tokio tipo COVID-19 užsikrėtimas yra neįprastai retas atvejis. Mažai tikėtina, kad ne plaučių donorai – donorai, kurie, pavyzdžiui, aukoja inkstus, širdis ir kepenis – perduotų virusą, net jei jį ir turėtų, skelbė Kaulas.

Vis tiek, šis atvejis paskatino reikalauti gydytojus atlikti nuodugnesnius donorų tyrimus.

Donorai pandemijos metu buvo reguliariai tiriami dėl COVID-19, nors to nereikalauja „Organų įsigijimas“ ir „Transplantacijos tinklas“, kurie prižiūri transplantacijas visoje šalyje. Tyrimo išvados parodo, kad prieš transplantaciją reikėtų atlikti išsamesnius tyrimus, ypač vietovėse, kuriose infekcijos lygis yra aukštas, pasakojo Kaulas.

Be to, šiuo atveju transplantacijos procedūros metu dalyvavę darbuotojai neprivalėjo mūvėti N95 kaukes ir akių apsaugas, nes tiek donoro, tiek recipiento COVID-19 testai buvo neigiami. Gydytojai, kurie parašė šį tyrimą, pranešė, kad tokie sveikatos priežiūros darbuotojai turėtų apsvarstyti galimybę dėvėti tiek N95 kaukes, tiek akių apsaugas, net jei donorų ir recipientų testai yra neigiami.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: