© Augustės Gumbytės nuotr./KaunoZinios.lt

Artėjant euro įvedimui, policija dar kartą įspėja ir primena gyventojams apie galimas didžiausias grėsmes – sukčiavimus, plėšimus ir netikrų eurų platinimą.

Policijos generalinis komisaras Linas Pernavas gyventojams pataria būti budriems ir nepasitikėti sukčiais.

“Norime priminti žmonėms, kad nei namuose, nei gatvėje litai į eurus nebus keičiami, jokie pašto ar banko atstovai nesilankys gyventojų namuose. Todėl neįsileiskite į namus nepažįstamų asmenų, netikėkite skambučiais, siūlančiais registruoti banknotus, surašyti ar palankesnėmis sąlygomis iškeisti turimus pinigus”, – gyventojams pataria policijos vadovas.

Pareigūnai ragina žmones keičiant pinigus, neiti į bankus vieniems, paprašyti, kad juos palydėtų artimieji ar kaimynai. Taip pat nereikėtų girtis aplinkiniams apie keičiamas sumas, prie paštų ar bankų vengti išsitraukti grynus pinigus, perskaičiuoti juos ar kitaip akivaizdžiai demonstruoti, kad žmogus su savimi turi daug grynų pinigų.

Paštuose, kuriuose bus keičiama valiuta, nepertraukiamai budės ne mažiau kaip po vieną policijos pareigūną, taip pat bus užtikrintas saugus pinigų vežimas policijos transporto priemonėmis į paštus ir iš jų. Pinigus, iš anksto suderintais maršrutais, vežioja mobilios komandos, kurias lydi policijos palyda.

Policija taip pat įspėja, kad gali padaugėti atvejų, kai už pirkinius bus atsiskaitoma suklastotais eurais. Taip pat galimi sukčiavimai, pasinaudojant lito keitimo į eurą faktu, į namus gali vaikščioti žmonės, apsimetę bankų, paštų darbuotojais ir siūlyti iškeisti grynuosius pinigus palankesniu kursu.

Pasak Policijos departamento, pareigūnai įtaria, kad nusikaltėliai gali pradėti gaminti netikrus euro banknotus, naudodami spalvoto kopijavimo būdus ar profesionalią spausdinimo įrangą.

“Neatmestina versija, kad Lietuvoje gali padaugėti atvejų, kai bus platinami užsienio valstybėse pagaminti netikri euro banknotai, kuriuos gali platinti pietietiško gymio asmenys. Kaip rodo praktika, dažniausiai klastojami 50 eurų nominalo banknotai. Pareigūnai perspėja gyventojus ypač vengti imti didelės vertės banknotus gatvėje, turguose, kitose nepatikimose vietose, pirkti daiktus iš nepažįstamų asmenų panašiose vietose”, – rašoma policijos pranešime.

Policija nurodo, kad tikro euro popierius šiugžda, juntami spaudos nelygumai, yra vandens ženklai (matoma arka arba langai, banknoto nominalas naujojoje serijoje deivė – Europa), apsauginis siūlelis matomas tik pakėlus prieš šviesą. Vaizduojami nominalo skaičiai ir simboliai kinta pakreipus banknotą, yra blizganti juostelė (reverse su euro simboliu ir nominalo skaičiumi 5, 10 ir 20 seno tipo eurų banknotuose), yra spalvą keičiantis nominalo skaičius (pakreipus 50, 100, 200, 500 bei naujo tipo 5 ir 10 eurų banknotuose).

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: