Filmo "Francesco" plakatas

Popiežius Pranciškus – dabartinis Romos katalikų bažnyčios popiežius, pirmą kartą paskelbė palaikantis tos pačios lyties civilines sąjungas. Jo pasisakymai pasirodė dokumentiniame filme „Francesco“, kurio premjera debiutavo Romos kino festivalyje 2020 m. spalio 21 d. Dokumentinis filmas, kurį režisavo Jevgenijus Afineevskis, pasakoja apie popiežiaus Pranciškaus istoriją per paskutinius septynerius su puse metų, apimančią daugybę kelionių, kurios įvyko prieš COVID-19 pandemiją.

Filme taip pat nagrinėjamas popiežiaus darbas ir požiūris į kitus klausimus, įskaitant klimato kaitą, migraciją ir ekonominę lygybę. Režisierius J. Afineevskis aiškino filmo idėją: „Popiežiaus nuolankumas, paprastumas, tiesioginis požiūris leido man daug ko išmokti ir pasidalinti tuo su auditorija. Štai kodėl aš sukūriau filmą vaizduodamas popiežių ne kaip bažnyčios vadovą, bet kaip žmogų, kuris taip pat gali būti pavyzdinis lyderystės pavyzdys, kurio mums reikia šiame pasaulyje“.

Šis popiežiaus pasisakymas dokumentiniame filme nuvilnijo per visą pasaulį, sulaukdamas įvairių nuomonių ir pasisakymų: „Homoseksualūs žmonės turi teisę būti šeimoje. Jie yra Dievo vaikai ir turi teisę turėti šeimą. Dėl to nė vienas neturi būti atstumtas ar menkinamas. Turime sukurti civilinės sąjungos įstatymą, kad jų santykiai būtų įteisinti“.

Garsus, jėzuitas kunigas Jamesas Martinas, kuris pasisakė už tai, kad bažnyčia atviriau priimtų LGBT narius, apie popiežiaus pareiškimą sako: “Tai yra pirmas kartas, kai popiežius daro tokį aiškų pareiškimą. Manau, kad tai didelis žingsnis į priekį. Jis svarsto apie teisinį tos pačios lyties asmenų civilinių sąjungų pripažinimą”.

Ozanno fondas, pasisakantis už LGBT lygybę religinėje aplinkoje, palankiai įvertino popiežiaus komentarus sakydamas: „Tai suteiks vilties milijonams lesbiečių ir gėjų porų visame pasaulyje ir leis jiems žinoti, kad jie turi popiežiaus palaiminimą būti šeimoje ir iš tikrųjų turėti teisę į šeimą”.

Tačiau naujausi popiežiaus komentarai sulaukė ir nemažai kritikos. Niujorko arkivyskupijos viešosios politikos direktorius Edas Mechmannas popiežiaus komentarus apibūdino kaip rimtą klaidą, galinčią sukelti daug painiavos: „Šiuo atveju, manau, turime pripažinti, kad Šventasis Tėvas akivaizdžiai klydo. Katalikai negali skatinti tos pačios lyties asmenų sąjungų legalizavimo. Tačiau mes taip pat turime būti aiškūs, kad jis jokiu būdu nekeičia Bažnyčios mokymo apie homoseksualumą ar tos pačios lyties asmenų sąjungas“.

2003 m. Vatikano dokumente buvo išdėstyta, kodėl „būtina priešintis teisiniam homoseksualių sąjungų pripažinimui“, nes jos „užgožia tam tikras pagrindines moralines vertybes ir nuvertina santuokos institutą“. Pagal tradicinį bažnyčios mokymą, santuoka gali būti tik tarp vyro ir moters, tačiau popiežiaus pasisakymas parodo, kad Romos katalikų bendruomenė gali keistis. Popiežiaus Pranciškaus pasisakymas nieko nepakeičia katalikų doktrinoje, tačiau vis dėlto tai yra nepaprastas pasikeitimas bažnyčiai, kovojusiai prieš LGBT teisėtas teises – buvę popiežiai tos pačios lyties sąjungas vadina nepriimtinomis ir nukrypstančiomis.

Pagal JAV „Pew“ tyrimų centro 2019 m. atlikto tyrimo duomenis, maždaug 61 % katalikų palaiko tos pačios lyties asmenų santuokas. Tai tikrai pasikeitęs skaičius, kadangi prieš dešimtmetį procentas buvo žymiai mažesnis – 42 %.

Sukėlusią diskusijų audrą dėl popiežiaus pasisakymo, bando nuraminti pats dokumentinio filmo režisierius Jevgenijus Afineevskis: „Popiežius nekalbėjo apie bažnyčios doktriną, nebando jos keisti. Jis kalbėjo, kad žmonės neturi būti diskriminuojami, gėjų bendruomenė turi turėti tokias pat teises, kaip ir visi“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: