Kayla McKeon, JAV nacionalinės Dauno sindromo draugijos gynimo vadovė, laiko pirmąją Barbę su Dauno sindromu, kurią ji padėjo sukurti bendradarbiaudama su „Mattel“. (Nacionalinė Dauno sindromo draugija)

Viena didžiausių pasaulyje žaislų kompanija „Mattel“,  jau išleidusi lėlę su kojos protezu, klausos aparatu, neįgaliojo vežimėliu ir sergančia odos liga baltme, šių metų pavasarį paskelbė, kad netrukus „Mattel Barbie Fashionistas“ liniją papildys ir pirmosios pasaulyje Barbės su Dauno sindromu, kad dar daugiau vaikų galėtų pamatyti save Barbėje ir kad Barbė atspindėtų juos supantį pasaulį.

„Barbė, kaip įvairiausių lėlių linija rinkoje, vaidina svarbų vaidmenį ankstyvojoje vaiko patirtyje, ir mes esame pasiryžę prisidėti prie socialinės stigmos mažinimo žaidžiant“, – pranešime spaudai teigė Liza Maknait, „Mattel“ vykdomoji viceprezidentė ir pasaulinė „Barbie“ vadovė. „Mūsų tikslas – sudaryti sąlygas visiems vaikams pamatyti save Barbėje ir kartu paskatinti vaikus žaisti su lėlėmis, kurios nėra panašios į juos pačius, – sakė ji. – Žaisdami su lėlėmis, kurios nesusijusios su vaiko patirtimi, vaikai gali mokytis supratimo ir ugdytis didesnį empatijos jausmą, o tai padeda kurti priimtinesnį pasaulį“, – pridūrė ji.

Bendrovė seniau buvo sulaukusi didelės kritikos dėl to, kad mergaitėms pateikia nerealių proporcijų moteriško kūno sudėjimo modelį, todėl „Mattel“ ėmė plėsti požiūrį į „Barbie“ prekės ženklą. 2016 metais kritus pardavimams įmonė  ėmėsi veiksmų. Atsidaro trys nauji barbės sudėjimo tipai, odos tonų spalvos, atspindinčios skirtingas rases. Pakito ilgametė barbės šukuosena – ilgi šviesūs plaukai, atsidaro Barbių garbanotais, įvairių ilgių ir spalvų plaukais. „Mattel“, taip pat, pristatė barbes su platesniu karjeros ir pomėgių spektru, kad sulaužytų lyčių stereotipus, tai buvo lėlės, vaizduojamos kaip mokslininkės, inžinierės, sportininkės ir menininkės. Šie pokyčiai buvo įvertinti teigiamai, todėl bendrovė ir toliau plečia „Barbie“ linijos įvairovę su papildomais leidimais, kuriuose pristatomi įvairūs gebėjimai, etninės grupės ir kūno tipai. Šiuo metu „Mattel“ siūlo netgi virš 175 skirtingų barbių įvaizdžių.

Naujoji lėlė pasižymės apvalesne forma, mažesnėmis ausimis ir plokščiu nosies tilteliu, o akys šiek tiek pasvirusios migdolų formos. Lėlės delnuose yra net viena linija, dažnai būdinga turintiems Dauno sindromą. Lėlės suknelės su pūstomis rankovėmis modelis margintas drugeliais ir geltona bei mėlyna spalvomis, kurios yra susijusios su Dauno sindromo suvokimu. Rožiniai kaklo karoliai su trimis į viršų kylančiais ševronais vaizduoja tris 21-osias chromosomas, kurios lemia Dauno sindromo savybes. Naujoji barbė  su Dauno sindromu, taip pat, dėvi rožinę kulkšnies pėdų ortopediją, o sportbačiai su užtrauktuku. Kai kurie vaikai, sergantys Dauno sindromu, naudoja ortopedinius batus pėdoms ir kulkšnims prilaikyti.

„Mattel“ teigė, kad, kurdama naujausią „Barbie Fashionista“, glaudžiai bendradarbiavo su JAV Dauno sindromo draugija, kurie padėjo išspręsti klausimus dėl lėlės bruožų, formos, drabužių ir aksesuarų, kad lėlės tiksliai atspindėtų Dauno sindromą turintį asmenį.

O kalbant apie senąją barbę šviesiais plaukais ir ilgomis kojomis, šių metų liepos 21 diena bus išleistas pirmasis, ne animacinis filmas apie barbę. Pagrindinį vaidmenį atliks visiems gerai žinoma ir seniai su barbe tapatinama Margot Robbie, o Keno vaidnuo teko Ryanui Goslingui.

Filme, taip pat, vaidina būrys žinomų aktorių, o tarp jų – ir dainininkė Dua Lipa. Dar net neišleidus filmo, o tik pasirodžius pirmiesiems kadrams iš filmavimo aikštelės, didelio dėmesio sulaukė veikėjų kostiumai. Mados pasaulyje net įsisuko „Barbiecore“ praminta tendencija, kuri sugrąžino populiarumą rausvai spalvai ir saldžiam stiliui. Šiuos kostiumus filmui kūrė „Oskarų“ laureatė  Jacqueline Durran, anksčiau dirbusi su tokiomis kino juostomis kaip „Little Women“ ir „Spencer“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: