BA. koncertas Vasaros terasoje. ELTA / Ekaterina Khvashchynskaya

Alternatyviojo roko atlikėjai – grupė „ba.“, įvardijama, kaip šių laikų jaunosios roko kartos lyderiai, kurie lietuvišką muziką iškėlė į aukštumas. Maištininkai, kartu su grupės įkūrėju bei vokalistu – Benu Aleksandravičiumi priešakyje, pagarsėję savo itin triukšmingais koncertais bei skandalingais pareiškimais, į savo koncertus gebantys pritraukti tūkstantines gerbėjų minias. Grupės sėkmė bei populiarumas yra lyginamas su legendinės grupės „Foje“.

„ba.“ yra ta grupė, kurios dėka, jaunoji karta auga kartu su šiuolaikiška roko muzika. Tikriausiai, neįmanoma rasti nei vieno jaunosios kartos atstovo, kuris būtų nieko negirdėjęs apie šią grupę. Grupės dainų su mielu noriu klauso ne tik jaunieji, tačiau, ir vyresni roko muzikos stiliaus gerbėjai. Tikri grupės gerbėjai, išgirdę pirmuosius grupės atliekamų dainų akordus bei žodžius, nesugebėtų jų supainioti su niekuo kitu, būtent todėl, nes jų atliekama muzika – išskirtinė. Jų muzikoje gausiu daug metaforų, prasmingų išsireiškimų, kuriuos kiekvienas gali suvokti savaip, tai – „sunki“ muzika, kuri padeda išsilaisvinti.

Apie tokį savitą ir itin jam artimą muzikos stilių, vokalistas bei tekstų autorius – Benas Aleksandravičius, teigia: „Man nelabai pavyksta rašyti tekstus apie pozityvius dalykus. Dažnai mane įkvepia vienatvė ir sapnai. Man lengviau rašyti, kai grūzas ar kažkas negatyvaus atsitinka. Muzika man padeda nusiraminti ir išsikrauti. Palieku kažkokią istoriją ar būseną dainoje ir judu toliau. Nenoriu būti visiškai nuogas prieš klausytoją, bet kartu stengiuosi būti atviras. Labiausiai, turbūt, atviras sau. Kam reikia, tas supranta mano tekstus ir apie ką juose kalbu, o kiti žmonės vienaip ar kitaip gali pritaikyti juos sau“ – apie savo kuriamą muziką teigdamas grupės įkūrėjas pridūrė, kad kurdamas jis nesivaiko madų, o kuria apie tai, ką jis jaučia ir kas svarbu yra jam pačiam.

BA. koncertas Vasaros terasoje. ELTA / Ekaterina Khvashchynskaya

Grupės „ba.“ lyderis ir  įkūrėjas, kurio inicialai ir sudaro grupės pavadinimą – Benas Aleksandravičius, grupę įkūrė 2012 metais, būdamas septyniolikmetis. Pirmiausia, savo atliekamas dainas jis keldavo į tuo metu populiarias svetaines. Tačiau, išpopuliarėti ir prasiskinti kelią šlovės link jam padėjo daina „Tai ne žmogus“, kuriai vėliau buvo sukurtas ir vaizdo klipas. Tai viena iš dainų, kuri sudarė pirmąjį penkių dainų albumą „Raktas“. Iš pradžių jis manė, kad tai bus solinis projektas. Tačiau, galiausiai, šis projektas išaugo į grupę, kai prie Beno prisijungė gitaristas Simonas Motiejūnas ir būgnininkas Jonas Butvydas, po dar kelių metų, prie grupės prisijungė ir bosine gitara grojantis Maratas. Didžiausi grupės pokyčiai įvyko 2017 metais, kai jos sudėtis pasikeitė gana kardinaliai: grupę paliko senieji nariai – J. Butvydas ir Maratas, tačiau juos pakeitė nauji – Dominykas Babikas (būgnai), Nikita Voitovas (bosinė gitara) bei atgal į grupę sugrįžo prieš tai grojęs Simonas Motiejūnas. Būtent tokia sudėtimi grupė koncertuoja iki šiol.

Nuo paauglystės skandalais bei drąsiais savo pasisakymais pagarsėjęs grupės įkūrėjas Benas Aleksandravičius, leido visuomenei stebėti, kaip bėgant metams keitėsi jo asmenybė. Pažvelgus iš arčiau, jo gyvenimas primena visiška chaosą, kuris būdingas daugeliui tikrų roko žvaigždžių: mokyklos metimas, aštrūs pareiškimai kitų atlikėjų adresu, uždarumas, atsiskyrimas nuo visuomenės. Tai tik dar kartą padeda įsitikinti, kad Benas yra tikro maištautojo pavyzdys, kurio skambūs pareiškimai bei drąsūs poelgiai nuolatos mirgėdavo straipsnių antraštėse, sugebantis atkreipti visų dėmesį į save, tad galima pastebėti, kad muzika jį lydi visą gyvenimą bei leidžia išlaisvinti save.

„Grupės „ba.“ muzika skirta laisvam žmogui. To per prievartą nesistengiame rodyti. Mums tai išeina natūraliai. Aš kartais tikrai negalvoju galva, tiesiog elgiuosi taip, kaip man atrodo tuo metu teisinga. Jeigu iš šalies kažkam atrodau kaip rokstaras, tai tebūnie. Nesistengiu toks būti. Turbūt toks mano būdas. Kartais per daug sau leidžiu, bet tas manęs neparina. Labiau – kitus“ – apie savo maištingą elgesį teigia grupės įkūrėjas.

Kaip prieš 10 metų, taip ir dabar, muzika yra pagrindinis atlikėjo pragyvenimo šaltinis. Jį kartu su grupe galima išvysti ne tik įvairiuose projektuose ir koncertuose, tačiau ir išgirsti radijuje bei pastebėti televizijos ekranuose. Nuo 2014 metų B. Aleksandravičius veda LRT OPUS radijo laidą– „Red Rose Radio“ (Raudonos rožės radijas), skirtą šiuolaikinei roko ir alternatyviai muzikai, atradimams, kurioje kalbina atlikėjus bei pristato jų muziką. Jau du sezonus Beną buvo galima išvysti ir LNK televizijos ekranuose: jis tapo projekto „Lietuvos balsas“ mokytoju. Svarbu paminėti ir tai, jog 10-ajame, jubiliejiniame, LNK projekto „Lietuvos balsas“ sezone, jo mokinys iš Nigerijos – Anyanya Udongwo tapo projekto laimėtoju.

BA. koncertas Vasaros terasoje. ELTA / Ekaterina Khvashchynskaya

Naujausias albumas

Per 10 metų egzistavimo, grupė sugebėjo sukurti itin gausų gerbėjų ratą, kurie koncertų metu garsiai skanduoja jų dainų žodžius bei išleisti tris albumus: „Rasti/Pasiklysti“ (2015), „H8“ (2019), „Nauto“ (2022).

„Visas albumo dainas parašiau būdamas vienas žiemos laikotarpiu Nidoje. Taigi visas įrašas yra įkvėptas smarkios jūros, audrų, švyturių ir signalų“, – pasakoja Benas. Grupės nariai teigia, kad tai pats sudėtingiausias ir daugiausiai darbo pareikalavęs jų albumas. Visų gerbėjų itin lauktą naująjį albumą pirmieji galėjo išgirsti ištikimiausi grupės gerbėjai, kaip ir būdinga, pirmą kartą pristatyti albumą jie pasirinko itin neįprastu būdu – transliacija per specialių radijo dažnį. Taip grupė stengėsi sudaryti patogias sąlygas albumą fanams išgirsti iš jiems patogios vietos. Pirmieji, žiemą, gyvai albumą galėjo išgirsti koncertuose Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Paskutinysis koncertas, kurio metu skambėjo tiek naujausio albumo, tiek kitos populiarios šios  grupės dainos, įvyko visai neseniai, liepos 20-ąją dieną, sausakimšoje „Vasaros terasoje“.

Grupės sukaktys

2018 metais, švęsdami 5 metų grupės sukaktį, grupės nariai pasirinkimo unikalų ir įdomų būdą – išleido limituoto leidimo knygą „Chaosas manyje nieko naujo“. Knygoje gausu archyvinės medžiagos nuotraukų ir grupės koncertų, taip pat, CD su pačiomis populiariausiomis grupės dainomis. Taip pat, pristatė grupės dainas vinilinių plokštelių formatu. Vėliau, sostinės kino teatre pristatė premjerą – dokumentinį filmą, kuriame 5 metus kaupta medžiaga. Galiausiai, grupės sukaktį vainikavo koncertas, kuris vyko menų fabrike „Loftas“.

2022 metais, grupė švęsdama savo 10 metų jubiliejų surengė grandiozinį koncertą Vingio parke. Šis koncertas yra didžiausias lietuviško roko pasirodymas Vingio parke nuo 1997 m., kai atsisveikinimo koncertą čia surengė grupė „Foje“. Praėjus 25 metams po garsiojo koncerto, grupė „ba.“ nei kiek nenuleido kartelės – į koncertą susirinko tūkstantinė gerbėjų minia. Svarbu paminėti tai, jog visus svarbiausios šio koncerto bei jo pasiruošimo momentus galima išvysti koncertiniame filme – „Ba.10. Koncerto filmas“, kuris yra prieinamas „Telia Play +“ platformoje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: