Kino filmo "Anete" kadras

Kas nutinka, kai populiarus stand-up komikas ir jo žmona operos solistė susilaukia dukros, turinčios nuostabią muzikinę dovaną? Atsakymą žino „Annette“ – 2021 metais sukurtas miuziklas, kurio režisierius – prancūzas Leos Carax. Įdomu tai, kad istoriją ir muziką filmui „Annette“ sukūrė žymios amerikiečių grupės „Sparks“ nariai broliai Ron ir Russell Maeliai.

Filme, kuris apibūdinamas kaip roko opera, pasakojama istorija apie nevykusio stand-up komiko Henry McHenry (vaid. Adam Driver) ir jo žmonos, operos solistės Ann Defrasnoux (vaid. Marion Cotillard) meilę bei gyvenimą, pasikeitusį šiems susilaukus naujagimės Annettės, turinčios nežemišką muzikinę dovaną. Muzikinėje dramoje vaizduojama kaip medinė marionetė, Annettė auga irstančios tėvų santuokos fone. Situacijos negelbsti ir Ann akompaniatorius (vaid. Simon Helberg), jaučiantis susižavėjimą ir meilę talentingąjai solistei.

Kol operos solistė Ann džiaugiasi klestinčia karjera, jos vyras Henry tuo pačiu pasigirti negali, dėl ko šeimos dinamika ir santykiai dar labiau pablogėja. Annettės gyvenimas visiškai pasikeičia tuomet, kai audringos nakties jūroje metu, jos tėvai ant laivo denio nusprendžia sušokti valsą, kuris vienam iš jų tampa lemtingas. Paliksime skaitytojams žiūrėjimo malonumą ir neišduosime, kas juostoje nužudo ką, bet siurrealistinė istorija ir brolių Maelių scenarijus, turintis fantastikos elementų, sukuria į sapną panašią dramą, vertą kiekvieno kinomano dėmesio.

Kino filmo “Anette” kadras

Annette“ kūrėjai puikiai suderina rimtos dramos, humoro ir linksmos roko operos mišinį. Filme taip pat atsiskleidžia aktoriaus Adam Driver talentas, bandant atvaizduoti kompleksišką Henrio asmenybę, kuri dažnai mainosi tarp agresyvaus scenos chuligano ir rūpestingo tėvo, besąlygiškai mylinčio savo žmoną bei dukrą. Nuo Adam Driver taip pat neatsilieka ir prancūzų aktorė Marion Cottilard, žiūrovus jaudinusi savo jausmingu ir dramatišku nelaimingos solistės vaidmeniu.

Annette“ žiūrovus nuo pat pirmos minutės įtraukia savo tamsia atmosfera, kurią papildo grupės „Sparks“ pasikartojimų pilna muzika. Pasak brolių Maelių, „Annette“ scenarijų šie mintyse nešiojosi gerą dešimtmetį, o su režisieriumi Leos Carax prie muzikinės dramos dirbo net 8 metus, per kuriuos kūrėjams pagaliau pavyko filmą pristatyti į dienos šviesą. „Annette“ 2021 metais buvo pristatyta Kanų kino festivalio atidaryme, kuriame sulaukė pozityvių kritikų atsiliepimų, o Leos Carax netgi buvo apdovanotas metų režisieriaus apdovanojimu.

Gali būti, kad žiūrovai, pamatę miuziklą „Annette“, pirmą kartą sužinos ir apie garsiąją, bet daugeliui nežinomą grupę „Sparks“. „Sparks“ įkūrė du amerikiečiai broliai – dabar 76 metų sulaukęs Ron ir trimis metais jaunesnis Russell, kurie muziką kuria daugiau nei 50 metų, yra išleidę net 25 albumus bei parašę daugiau nei 500 dainų, kurias sunku priskirti vieno žanro kategorijai (nuo roko iki pop muzikos ir netgi operos elementų – „Sparks“ groja viską). Kol Russell sceną žavėdavo unikaliu balsu ir seksualia povyza, Ron su savo Čarlio Čaplino / Hitlerio ūsais dominuodavo pianiną. 70-taisiais Londone jie pasirodydavo tūkstantinei jaunuolių miniai, kurie šiuos laikė muzikos dievais.

Bandant susipažinti su „Sparks“ kurta muzika dažnai susidaro įspūdis, kad klausoma kažko panašaus į David Bowie, „The Rolling Stones“ ar „Queen“, tad buvo juokaujama, kad „Sparks“ yra geriausia britų grupė, kokia tik buvo kilusi iš Amerikos. Įdomu tai, kad „Sparks“ kūryba didžiulę įtaką darė devintojo dešimtmečio elektroninei pop muzikai ir tokioms žymioms grupėms kaip „New Order“, „Depeche Mode“, „The Human League“. Jiems taip pat viešai meilę yra išreiškusios tokios ikoniškos muzikinės asmenybės kaip Björk, Kurt Cobain ir Thurston Moore.

Kino filmo “Anette” kadras

Sparks“ kūrybą puikiai apžvelgė dokumentinį filmą apie grupę sukūręs režisierius Edgar Wright, geriau žinomas iš tokių darbų kaip „Baby Driver“, „Last Night in Soho“ ir t.t. Edgar Wright sukurtas filmas „The Sparks Brothers“ nėra eilinė, sentimentali užgesusių roko žvaigždžių dokumentika apie šlovės ir narkotikų kupinus metus. Tai – pasakojimas apie dviejų brolių kūrybiškumą, autentiškumą ir gebėjimą nuolat keistis, kuris atnešė režisieriui „NME“ ir „Cinema Eye Honors“ apdovanojimus už geriausią metų dokumentinę juostą.

70-taisiais išgarsėję „Sparks“ kėlė daugiau klaustukų nei susižavėjimo. Kodėl pagrindinio dainininko balsas toks aukštas ir šaižus tarsi šis būtų kokia mergiotė? Ir kodėl pianinu groja kažkoks keistas vyras su Hitlerio ūsais? Sklando legenda, kad garsusis „The Beatles“ narys John Lennon, pamatęs per televizorių grojančius „Sparks“, paskambino Ringo Starrui ir papasakojo anekdotą, kad ką tik per ekraną matė Marc Bolan (buvęs garsus britų atlikėjas, poetas, turėjęs pasišiaušusią šukuoseną) su Hitleriu. Kad „The Beatles“ sekė „Sparks“ kūrybą akivaizdu ir Paul McCartney dainos „Coming Up“ muzikiniame klipe, kuriame šis parodijuoja ūsuotąjį Ron.

Filmas paliečia ir svarbų brolių gyvenimo aspektą – svajonę dirbti kine. Kol svajonės karjeros pradžioje įgyvendinti nesisekė, broliai visą teatrališkumą ir kino grožį bandė įprasminti savo dainose, o vėliau – sukurtame miuzikle „Annette“, kuriame savo balso galimybes demonstravo talentingieji aktoriai Adam Driver ir Marion Cottilard.

Šis dokumentinis filmas – tikras vizualinis saldainis, kuriame galima pamatyti visko: animacijos, lėlyčių, popierinių koliažų, stebinančių savo kinematografiškumu. „The Sparks Brothers“ juosta – didžiulio fano (koks ir yra režisierius Edgar Wright) susižavėjimo kupina dovana grupei „Sparks“.

Galbūt grupė „Sparks“ patinka ne visiems, bet pasak dainininko Todd Rundgren: „stebint „Sparks“ sėkmę guodžia tai, kad kažkas tokio keisto gali taip ilgai išgyventi ir nebūti sugadintas“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: