KaunoŽinios.lt koliažas

5 Eurai už 100 ml vandens, skirto „atkurti, palaikyti ir puoselėti gyvybę“ – toks troposferinio vandens verslas patraukė „Skeptikų draugijos“ dėmesį. Ši UAB „Simneka“ direktoriaus Rolando Nekrošiaus inovacija buvo patentuota 2021 metais  ir paskatino kurti verslą.

Vizualiai patrauklus marketingas, pusvalandžio pasivaikščiojimą gryname ore atstojantis vanduo – tyrimo „Vandens pseudomokslas po Vytauto Didžiojo universiteto stogu“ objektas. Ypatingu poveikiu pasižymintis „Simnekos“ produktas, kaip teigia tyrimo autoriai, yra galimai visuomenę klaidinanti verslo strategija.

„Facebook“ archyvo nuotr.

Viename iš  „Facebook“ paskyros apie troposferinį vandenį skelbimų, sakoma, kad „TROPOspherol’is turi 6,1-8,2-9,8 mg/l ištirpusio miško deguonies, kai paprastame vandenyje – iki 5 mg/l“.

Draugijos atliktame akredituotame tyrime paaiškėjo, kad deguonies kiekis neklaidina vartotojų. Draugijos pirmininko Algimanto Kvecio ir eksperto interviu metu prof. dr. vaikų gastroenterologas Vaidotas Urbonas teigė: „Deguonis patenka į organizmą per plaučius ir tada klausimas, apie ką jūs čia kalbat, apie kokį deguonies patekimą per žarnyną? Realiai, tas deguonies kiekis, gaunamas su tuo vandeniu, yra, visų pirma, super super mažas, kad jis galėtų turėti kažkokios reikšmės“. Pašnekovas priminė, kad: „<…> kalbant apie deguonį, reikia nepamiršti, kad deguonis gali būt ir nuodas, <…> per didelis deguonies kiekis yra žalingas“.

Konkrečiai apie troposferinio vandens poveikį V. Urbonas pabrėžė: „Visiškai beprasmis pinigų išmetimas į balą ir kuris naudos jokios sveikatai neturi. Žalos? Žalos, aišku, turbūt irgi neturi, <…>, bet ekonominė žala tai yra“. „Mes turėtumėm kalbėti ne apie deguonį ir kad jo trūksta, bet mes turėtumėm kalbėti apie oro švarumą, nes deguonies kiekis nėra problema. Mokslas sako, kad tai – ne problema“, – diskutavo gydytojas V. Urbonas.

Tyrimo komandos kalbinta chemijos inžinerijos daktarė Joana Smirnovienė pabrėžia: „„Tropospheric water“ teiginiuose pasigendu nuorodų į konkrečius mokslinius straipsnius ar realius testavimo rezultatus, kurie įrodytų gydomąjį efektą“.

Druskininkų gydyklos vadovas Kęstutis Ramanauskas tyrimui aiškino: „Deguonis organizme pasisavinamas per plaučius, o ne per virškinamąjį traktą. Žarnyne difuzijos būdu gali įsiskverbti šiek tiek deguonies, tačiau tai yra minimalus kiekis, lyginant su kraujotakoje esančiu deguonimi prisotintu krauju. „Tropospheric water“ teigia, kad jų vanduo turi nuo 6,1 iki 9,8 mg/l deguonies koncentraciją. Vieno įkvėpimo metu įkvepiama vidutiniškai 500 ml oro mišinio iš kurio pasisavinama apie 25 ml (apie 33,25 mg) deguonies. Netgi jeigu, iš Tropo vandens būtų pasisavinamas deguonis, norint pasiekti tokį pat rezultatą užtektų tiesiog vieną kartą atsidusti”.

„Troposphericwater.net“ svetainėje ir „Facebook“ socialiniame tinkle teigiama: „<…> išbandžiau daugybę variantų, atlikau daug akredituotų laboratorinių tyrimų <…>“.

Be išgijimo nuo įvairių ligų istorijų, „atliktų“ tyrimų, produkto reklama viešojoje erdvėje taip pat buvo analizuota. Bendradarbiavimas su įvairiais barais, rekreacines paslaugas teikiančiomis kompanijomis, grožio salonais, grožio klinikomis, sporto komandomis, „Vilties“ vaistine, parduotuvėmis padeda kurti patikimą ir dėmesį pritraukiantį įvaizdį.

Reikšmingas įvaizdžio elementas – autoritetas, kuriamas reklamose naudojant Vytauto Didžiojo universiteto logotipą, apibrėžiant jį kaip partnerį. Troposferinio vandens paskyra „Facebook“ pavadinimu „Struktūrizuotas vanduo“ savo verslo adresą nurodo tą patį, kuriame yra VDU Komunikacijos ir technologijų perdavimo centras (KTPC), teikiantis „Verslo inkubatoriaus“ paslaugas verslams. Jos apima patalpų, laboratorijų, erdvių renginiams, produktų ar paslaugų pristatymui suteikimą.

Pačioje VDU svetainėje, „Verslo inkubatoriaus“ skiltyje „Troposheric water“ logotipas užima vietą prie kitų narių, todėl „Skeptikų Draugija“ kreipėsi į universitetą atliktu tyrimu siūlydama nutraukti UAB „Simnekai“ teikiamas paslaugas, viešinimą, argumentuodama jų kuriama vartotojus klaidinančia informacija. Susisiekus su VDU atstovais žiniasklaidai, gautas komentaras:

Pateiktoje paraiškoje įmonė savo mokslinę veiklą grindžia pagerinto vandens savybių tyrimais, <…>, įmonė naudojasi tik verslo inkubatoriaus patalpomis, <…>, su UAB „Simneka“ nedirbo ir jokie VDU mokslininkai. VDU negali dalyvauti įmonės veikloje ir kontroliuoti vidinių įmonės procesų, nes tai atskiras juridinis vienetas, nesusijęs su universitetu“.

Atsakymuose į KaunoZinios.lt klausimus UAB „Simneka“ direktorius Rolandas Nekrošius pažymi, kad bandymus su šiuo vandeniu atlieka nuomojamose patalpose, adresu Universiteto g. 8A, Akademija (patalpos išsinuomotos viešojo konkurso būdu). Laboratorinius tyrimus, patvirtinančius vandens kokybę, atlieka, tačiau užbaigtų, detaliai dokumentuotų tyrimų / bandymų rezultatų konkrečiai dėl tiesioginio poveikio žmogaus sveikatai šiuo metu dar neturi. R. Nekrošius teigia, kad viešai prieinami moksliniai straipsniai parodo, kad ištirpęs deguonis vandenyje yra svarbus vandens kokybės rodiklis. Pasak jo, šiuo metu įmonė neturi užbaigtų ir pilnai dokumentuotų tyrimų rezultatų, patvirtinančių tiesioginį „Tropospheric Water“ pozityvų poveikį žmogaus organizmui, tačiau netiesioginiu poveikiu galima įsitikinti ir išįvairių viešai prieinamų patikimų mokslinių straipsnių. Pasak įmonės direktoriaus paskyrą sociliniame tinkle Facebook administravo už marketingą atsakingas asmuo, kuris per klaidą socialiniame tinkle pateikė ne visiškai tikslius tekstus. Dėl šio nesusipratimo bendradarbiavimą su paskyrą administravusiu asmeniu teko nutraukti. Vytauto Didžiojo Universitetui priklausančios patalpos išsinuomotos viešojo konkurso būdu. Šios patalpos naudojamos įmonės bandymams ir kitai su šiuo vandens tyrinėjimu susijusiai veiklai vykdyti. Tai nėra įmonės buveinė, tačiau tai yra adresas, kuriame įmonė atlieka bandymus.

Atsakydamas apie šiuo metu nevykdomą prekybą įmonės elektroninėje parduotuvėje direktorius teigia, kad „prekyba šiuo metu sustabdyta kol bus išspręsti klausimai dėl galimai klaidinančių teiginių pašalinimo. Šis sustabdymas yra skirtas siekiant užtikrinti, kad visi pateikiami teiginiai apie mūsų produktus būtų visiškai tikslūs ir patikimi, taip apsaugant mūsų klientus nuo galimų nesusipratimų. Neabejotina, kad planuojame atnaujinti ir papildyti parduotuvę produktais iškart, kai tik bus gauti reikalingi patvirtinimai apie šio tyrimo pabaigą. Mūsų tikslas yra ne tik laikytis visų teisinių reikalavimų, bet ir užtikrinti, kad mūsų klientai nenusipirktų produktų dėl kažkokio klaidingo supratimo ir gautų tik aukščiausios kokybės produktus, kurie atitinka jų lūkesčius. Tikimės, kad netrukus galėsime jums pasiūlyti dar platesnį produktų asortimentą.”

„Skeptikų draugijos“ tyrimų komanda pastebėjo ir sąsają su kitu jų atliktu tyrimu „Raugintų gėrimų pseudomokslas Ramūnas ir Namiko”. Pasak tyrėjų, vėžį neva išgydančių fermentuotų gėrimų verslo atstovas Ramūnas Račkauskas, kas buvo paviešinta socialiniuose tinkluose, dalyvavo tame pačiame renginyje kartu su R. Nekrošiumi, kur abu vedė edukacijas apie neįtikėtiną gėrimų naudą sveikatai. Po skeptikų tyrimų komandos kreipimosi į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą „Įmonės atsakingam (vadovaujančiam) asmeniui numatyta skirti administracinę nuobaudą (piniginę baudą) pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimo kodekso 156 straipsnio 2 dalį“.

Algimantas Kvecys / Asmeninio archyvo nuotr.

„Skeptikų draugijos“ pirmininkas A. Kvecys apibendrindamas tyrimą, sako: „„Tropospheric water“ yra klasikinis pseudomokslinėmis teorijomis paremto produkto atvejis. Verslo įkūrėjas buvo sužavėtas vandens „užkalbėjimo“ idėjų, kurias toliau miksuoja kartu su romantizuotomis natūralumo idėjomis, iš kurių gaunamas pavojingas vartotojams idėjinis kokteilis. Vibracijomis ir mintimis užkrautas vanduo, tirados apie gyvybės šaltinius ir deguonį, menamą detoksikaciją, gydymą. Visa tai po Vytauto Didžiojo universiteto stogu už 16000 kartų didesnę, nei vandens iš čiaupo kainą“.

„Skeptikų draugija“ – tai nuo 2011 metų vykdoma iniciatyva, skatinanti žmones ugdyti kritinį mąstymą informacijos srautams viešojoje erdvėje, užtikrinti pliuralistinę visuomenę.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: