„It's a Mad, Mad, Mad, Mad World“ filmo kadras.

Šis filmas – gyva klasika, išleista 1963 metais ir žinoma dėl savo humoro ir chaotiško siužeto, kuris bėgant metams visai nepaseno, o tapo viso pasaulio mylimu. Juosta vėliau tapo įkvėpimu kitiems filmams: „Rat Race” (2001 m.) ir “The Great Race” (1965 m.), kuriuose buvo panaudota ta pati komedijos formulė – nutrūktgalviškos lenktynės dėl prizo.

Vienas įspūdingiausių filmo „Tas beprotiškas, beprotiškas, beprotiškas pasaulis“ aspektų yra jo aktoriai. Dauguma jų to meto žvaigždės: Spencer Tracy, Milton Berle, Sid Caesar, Buddy Hackett, Jonathan Winters, Mickey Rooney, Ethel Merman, Phil Silvers, Terry-Thomas, Dick Shawn ir Dorothy Provine. Kiekvienas aktorius į filmą įneša savo unikalų komedijos stilių, todėl sukuria nuostabų slapstymosi, komedijos ir pokštų derinį.

Juostos režisierius Stanley Kramer,  buvo žinomas dėl prieštaringų ir svarbių socialinių problemų, tokių kaip rasizmo, nelygybės, karo vaizdavimo. Vieni garsiausių jo filmų yra „Guess Who’s Coming to Dinner“ (1967 m.), kuriame buvo kalbama apie tarprasines santuokas, ir „Inherit the Wind“ (1960 m.), kuriame buvo nagrinėjamos diskusijos tarp evoliucijos ir kreacionizmo. Tuo tarpu „Tas beprotiškas, beprotiškas, beprotiškas pasaulis” (It’s a Mad, Mad, Mad, Mad World) nukrypo nuo įprastų Kramerio darbų temų, nes tai buvo žaisminga komedija. Nepaisant to, filmas parodė Kramerio talentą valdyti didelį kolektyvą ir dirbti su įvairiais žanrais.

Istorija juostoje sukasi apie grupelę nepažįstamų žmonių, kurie tampa automobilio avarijos liudininkais ir sužino, kad į avariją patekęs ir mirštantis vyras paslėpė didelę pinigų sumą. Sužinoję, kur paslėpti pinigai ima sukti galvas kaip rastus pinigus reiks pasidalinti, nes liudininkų net vienuolika. Nepavykus rasti kompromiso kyla sumaištis, visi išsiskirsto ir bando greičiau už kitus rasti paslėptą lobį. Visi veikėjai tampa apsėstas pinigų, o tai veda į laukines ir linksmas lenktynes visoje Kalifornijoje. Filmo pavadinimas puikiai atspindi beprotybę ir chaosą, kylančią, kai tiek žmonių ima lenktyniauti dėl paslėpto prizo.

Filmo humoras yra nesenstantis, sukurtas iš perdėtų situacijų. Nuo pašėlusių automobilių gaudynių iki lėktuvo katastrofos, ši Holivudo klasika įtraukia žiūrovus savo nenutrūkstamu veiksmu. O scenarijus, kurį parašė Williamas Rose’as ir Tania Rose, užpildytas šmaikščiais dialogais, nors iš pradžių filmas turėjo būti nebylioji komedija, tačiau kūrimo proceso metu idėja peraugo į dialogais paremtą projektą. „Tas beprotiškas, beprotiškas, beprotiškas pasaulis“, taip pat, išsiskiria savo epiniu mastu.

Filmas trunka 3 valandas 12 minučių, kas yra įspūdinga, kaip to laiko komedijai. Tačiau istorija neprailgsta ir dėl savo įdomus siužeto žiūrėjimą paverčia nuostabia patirtimi. Taip pat, filmo gamybai buvo skirtas didžiulis biudžetas – maždaug 9,4 mln.  Tokią kainą lėmė gausi šaunių aktorių komanda ir didelis kiekis scenų, filmuotų skirtingose vietovėse. Fimas buvo nominuotas ne vienoje kategorijoje, įskaitant geriausio garso, geriausio filmo montažo, geriausios muzikos ir gavo „Oskarą“ už geriausius garso efektus.

„Tas beprotiškas, beprotiškas, beprotiškas pasaulis“ – privalomas pažiūrėti visiems klasikos ir humoro gerbėjams, nes dėl greito veiksmo, įsimintinų personažų ir siaubingų situacijų, šis filmas yra komedijos ikona.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: