Pixbay.com nuotr.

Tam tikri mokslo laimėjimai, pavyzdžiui, penicilino atradimas ar DNR struktūra, yra tokie svarbūs, kad mokslininkai yra pagerbti ir įamžinti Nobelio premija. Ir dar yra tokie tyrimai, kurie apima aligatorių prisotinimą heliu arba narcizų atpažinimą pagal jų antakius. Nuo 1991 m. šie moksliniai „tyrimai“ buvo pripažinti kaip Šnobelio apdovanojimai, sukurti „Annals of Improbable Research“ žurnalo. Per internetinę transliaciją buvo paskelbti šių metų apdovanotieji.

Nors Šnobelio premijos prestižas ir Alfredo Nobelio įsteigtos premijos skiriasi, šios dvi grupės viena nuo kitos neišskiriamos, ir yra mokslininkų, kurių nominacijos priklauso abiejoms grupėms.

30-oji kasmetinė Šnobelio premijos teikimo ceremonija pirmą kartą surengta internetu, dėl vykstančios koronaviruso pandemijos, šventė išskyrė tyrimus 10-je kategorijų, iš kurių šešias pateikė Nobelio premijos laureatai:

Apdovanojimo gavėjai buvo pagerbti už juoko vertus pasiekimus eksperimentuojant su helio prisotintais aligatoriais ir vibruojančiais kirminais.

Akustika: apdovanota mokslininkų komanda už tai, kad sandarioje kameroje aligatorių prisotino helio dujų ir tyrė kaip pasikeis jų skleidžiamas garsas.

Ekonomika: apdovanota komanda, kuri tyrė skirtingų šalių nacionalinių pajamų nelygybės ir vidutinio „bučiavimosi iš lūpų į lūpas“ santykį. Tyrimas teigia, kad vargingesnėse šalyse mažiau saugojantis koronaviruso bučiuojamasi dažniau ir to pasekoje išlaikomi tvirtesni socialiniai ir meilės ryšiai.

Entomologija: apdovanotas amerikiečių tyrėjas, surinkęs įrodymus, kad daugelis entomologų (vabzdžius tyrinėjančių mokslininkų) bijo vorų, kurie nėra vabzdžiai.

Vadyba: apdovanoti penki profesionalūs smogikai, kurie susitvarkė su žmogžudystės darbu tokiu būdu: priėmęs užmokestį už žmogžudystę, Xi Guang-An vietoj to kad žudytų pats pavedė užduotį Mo Tian-Xiang’ui, kuris paskui užduotį perdavė Yang Kang-Sheng’ui, kuris šią užduotį pavedė Yang Guang-Sheng’ui, kuris irgi užduotį pasiūlė atlikti Ling Xian-Si, o kiekvienas paskesnis smogikas gavo mažesnę užmokesčio procentinę dalį, ir niekas ištikrųjų neįvykdė žmogžudystės.

Medžiagų mokslas: apdovanota mokslininkų grupė už parodymą, kad peiliai, pagaminti iš šaldytų žmogaus išmatų, gerai nepjausto.

Medicininis išsilavinimas: apdovanota pasaulio lyderių grupė, įskaitant prezidentą Donaldą Trampą, ministrą pirmininką Borisą Džonsoną, prezidentą Vladimirą Putiną ir prezidentą Džairą Bolsonaro už tai, kad panaudojo virusinę pandemiją COVID-19, mokydami pasaulį, kad politikai gali turėti tiesioginį poveikį gyvybei ir mirčiai, labiau nei mokslininkai ar gydytojai.

Medicina: apdovanoti gydytojai už seniai neatpažintos sveikatos būklės diagnozavimą: misofoniją – kančia girdint kitus žmones kramtant.

Taika: skiriama neįvardintiems vyriausybės pareigūnams iš Indijos ir Pakistano, kurie slaptai „beldėsi“ į vieno kito duris vidury nakties ir paskui „pabėgo“, kol kas nors neturėjo galimybės „atsakyti“. Iš esmės tai diplomatiškas „žaidimas“.

Fizika: skiriama komandai, kuri atrado kas nutinka gyvo slieko formai, kai sliekas vibruojamas aukštu dažniu.

Psichologija: apdovanota mokslininkų pora už tai, kad atrado metodą, kaip atpažinti narcizus, pagal jų antakius.

Nugalėtojai gauna popierinį kubą (kurį organizatoriai atspausdino ir sulankstė patys) ir užrašą su 10 000 000 000 000 USD. Žinoma, tai ne JAV doleriai, o relikvija iš Zimbabvės hiperinfliacijos laikų. Anot pranešimų, tai buvo suma, reikalinga duonos kepalui įsigyti 2009 metais. Nuoširdžiausi sveikinimai visiems šių metų dalyviams!

Taip pat skaitykite: Juodaodžiai darbuotojai įtaria diskriminaciją įsidarbinant „Facebook“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: