Sotheby’s nuotr.

Gatvės menininkas, kurį anksčiau vaikėsi policija, dabar – dievinamas. Banksy padarė neįtikėtiną karjerą ir dabar už jo meno kūrinius mokamos didžiulės pinigų sumos. Be trafaretinių grafičių, kuriuos dauguma žmonių laiko vandalizmu gatvėse, Banksy taip pat neatsiklausęs kabindavo muziejuose savo kūrinius.

2005 m. jo darbai buvo pakabinti Londono „Tate Modern“, Niujorko modernaus meno muziejuje, Metropoliteno meno muziejuje, Bruklino muziejuje, Amerikos gamtos istorijos muziejuje ir Luvre. Be gatvės meno, Banksy taip pat aktyviai veikia kitose meno srityse. Keliose knygose jis paskelbė savo grafičių ir paveikslų nuotraukas su labai asmeniškais komentarais. Jam taip pat sekasi kaip kino kūrėjui. Jo dokumentinis filmas „Exit through the Gift Shop“ apie prancūzų menininkus Thierry Guettą ir Invaderį net buvo nominuotas „Oskarui“ 2011-aisiais metais. Be to, savo kūryboje jis nuolat kalba labai aktualia tema; 2015 m. jis užėmė politinę poziciją dėl Izraelio oro pajėgų bombardavimo Gazos Ruože, meno kūriniai apie pandemiją: Londono metro jis naudojo žiurkių nuotraukas, norėdamas reklamuoti kaukių dėvėjimą. Dėl savo politinės veiklos žurnalas „Time“ paskelbė jį vienu iš 25 įtakingiausių pasaulio menininkų. Šiandien už menininko kūrinius mokamos didelės sumos pinigų ne tik už drąsias pažiūrių išraiškas savo kūryboje bei galingas žinutes visuomenei, smalsius gerbėjus pritraukia ir tapatybės neatskleidžiantis pats menininkas.

Pardavimų rekordai „Sotheby“ aukcionuose

Šią vasarą aukciono namai pasiekė antrą aukščiausią rezultatą, kai virtualiame „Rembrandt to Richter“ aukcione pardavė 2017-ųjų metų triptiką (3 kompozicijos, susijusios tema, idėja, siužetu) „Viduržemio jūros vaizdas “ už 2,2 mln. svarų (2,8 mln. JAV dolerių). Beje, visos pajamos už šį kūrinį bus skirtos Palestinos ligoninei Vakarų Krante (tai ne pirmas kartas, kada Banksy aukcione pardavė kūrinį dėl gero tikslo). Kiti meistro darbai taip pat sulaukė sėkmės – „Gėlių metiko“ spaudinys surinko 37 pasiūlymus ir buvo parduotas už 214 200 svarų (277 000 JAV dolerių) bei daugiau nei 10 kartų viršijo didžiausią įvertinimą – 20 000 svarų (25 000 JAV dolerių).

Be to, nuolat kylančiai Banksy kūrinių paklausai ir kainoms nemažai įtakos turi ir labai ribota pasiūla. Banksy neleido savo spaudinių nuo 2017-ųjų metų; nėra taip, kad jo spaudiniai nuolat pasirodytų rinkoje. Paprastai Banksy sukuria du leidimus pagal kiekvieną savo kūrinį. Vienas yra pagamintas išleidus 150 spaudinių – kiekvieną pasirašius dailininkui (tai dažniausiai būna brangesni leidimai). Jis taip pat tuo pačiu metu kuria didesnį tiražą, kuriame yra apie 600 nepasirašytų darbų. O pastaruoju metu ypač išpopuliarėjo trečioji jo spaudinių grupė: „ Mergaitė su balionu“ spaudinių su menininko korektūromis, kuriuose kiekvienas balionas turi skirtingą spalvą – yra aukso, violetinės ir rožinės spalvos. Šios dailininko korektūros su unikaliomis spalvomis tampa vis labiau ieškomos. Praėjusią savaitę buvusiame internetiniame Banksy aukcione spaudinys „Mergaitė su balionu “ su purpuriniu balionu buvo pardavimų viršūnėje. Vertė pakilo daugiau nei dvigubai – nuo 350 000 svarų (447 000 JAV dolerių), iki 791 250 svarų. Šis pardavimas – Banksy spaudos pasaulio rekordas.

Sotheby’s nuotr.

2004 m. pirkėjas spaudinį „Mergaitė su balionu“ įsigijo iš Pest Control už 275 svarus (apie 500 JAV dolerių)”, – sakė Londono „Sotheby’s” direktoriaus pavaduotoja ir vyresnioji spaudinių specialistė Yessica Marks. Spaudinį nusipirkusi moteris susisiekė su „Sotheby’s“, perskaičiusi apie kitos „Mergaitė su balionu“ versijos išleidimą 2018-aisias metais. „Ji paskambino mums, kad gautume draudimo įkainį, ir buvo labai sukrėsta sužinojusi, kad jo vertė siekia 80 000–120 000 svarų, ji nusprendė jį išsiųsti į aukcioną.“ – sakė „Sotheby’s” atstovai. Sprendimas labai pasiteisino: per 16 metų kūrinio vertė išaugo iki beveik 1600 kartų daugiau už pradinę pirkimo kainą. Šis rezultatas yra išskirtinis, tačiau visiškai nestebina, nes tai ne tik autoriaus mylimiausias darbas, bet ir 2017-ųjų metų apklausos duomenimis, „Mergaitė su balionu“ spaudinys yra mėgstamiausias meno kūrinys Jungintėje Karalystėje.

Rugsėjo 18-tąją „Sotheby’s“ baigė trečiąjį specialų Banksy spaudinių pardavimą. Visi iki vieno iš 23 internetiniame aukcione pasiūlytų spaudinių buvo parduoti ir kiekvienas pasiekė bent dvigubai didesnę kainą – keli parduoti už keturias, penkias ar net 10 kartų didesnes kainas. Bendra pardavimo kaina – 2 milijonai svarų (2,7 milijono JAV dolerių) – daugiau nei trigubai viršijo iš anksto numatytą vertę, be to, daugiau nei pusė pirkėjų pirko iš „Sotheby’s“ pirmą kartą.

Tikimasi, kad Banksy paveikslas „Vandens lelijos“ (Moneto versija) aukcione uždirbs iki 6,5 mln. JAV dolerių

Londono „Sotheby’s“ paskelbė, kad gatvės menininko 2005-ųjų metų kūrinys „Vandens lelijos“ bus jų šiuolaikinio meno vakaro aukciono, vyksiančio šių metų spalio 21 d., dalis. Apskaičiuota, kad paveikslas atsieis nuo 3 iki 5 milijonų svarų. Šis paveikslas buvo sukurtas Claude’o Monet’o 1899-ųjų metų Vandens lelijų ežero“ garbei. Meno kūrinys iš pradžių buvo sukurtas kaip dalis Banksy žaliosios naftos serijos, skirtos jo „pakartotinai sumaišytų šedevrų, vandalizmo ir kenkėjų galerijai“, kuri 2005-aisias metais buvo eksponuojama šiek tiek daugiau nei savaitę mažoje Londono parduotuvėje. Parodoje buvo rodomi 22 puikių meistrų paveikslai, kuriuos iš naujo interpretavo Banksy. Tai apėmė kūrinius, kuriuose matyti, kaip Van Gogo saulėgrąžos nudžiūva, o vyras „Union Jack“ šortuose išdaužia Edwardo Hopperio „Nighthawks“ užkandinės langą.

Viename iš svarbiausių savo paveikslų Banksy ėmėsi ikoninio Claude’o Monet’o paveikslo, vaizduojančio Japonijos tiltą impresionistų meistro garsiajame sode Giverny miestelyje (Prancūzijos Normandijos regiono provincijoje), ir pavertė jį šiuolaikine šiukšlių išvertimo vieta“, – sako Alexas Branczikas, „Sotheby“ Europos šiuolaikinio meno vadovas. Kadaise buvęs priešakyje kaip protesto ir socialinio nesutarimo balsas, čia Banksy nušviečia visuomenės nepaisymą aplinkos, naudingai švaistant vartotojiškumo perteklių.

Sotheby’s nuotr.

Sotheby’s“ dabar siekia šios vasaros rezultatų, kai spalio 21 d. siūlys Claude’o Monet paveikslo „Vandens lelijos“ (2005) versiją, įvertindama nuo 3 iki 5 milijonų svarų. Atsižvelgiant į vis labiau globalėjantį Banksy rinkos patrauklumą, virtualus to aukciono pobūdis gali reikšti, kad „Sotheby’s“ susidurs su dar didesne finansine sėkme. Šio menininko patrauklumas pasklido po visą pasaulį, ne tik Didžiojoje Britanijoje ir Europoje, dėmesį patraukė ir pirkėjų iš Artimųjų Rytų bei Japonijos.

Prieš perkėlimą į Niujorką ir Honkongą vėliau šį mėnesį, Banksy „Vandens lelijos“ eksponuojamas Londono „New Bond Street“ galerijoje. Laiku jis grįš į spalio 21 dienos aukcioną, kuris vyks tiesioginėjė transliacijoje. Visų akys tikrai bus nukreiptos į Banksy paveikslą. Pernai spalį jo „Išsigimęs parlamentas” buvo parduotas „Sotheby’s“ parduotuvėje, kurio prognozė prieš aukcioną siekė 2,46 mln. JAV dolerių. Galų gale paveikslas buvo parduotas už rekordinius 12,1 mln. JAV dolerių bei viršijo ankstesnį Banksy aukciono rekordą daugiau nei 1 mln. Meno pasaulio akys tikrai stebės, ar jis gali pakartoti tą sėkmę.

Sotheby’s“ aukcionas nėra vienintelė priežastis, dėl kurios Banksy pastaruoju metu pasirodė naujienose.

Menininkas yra žinomas dėl to, kad savo darbus demonstruoja viešai, tam kad daugiau žmonių galėtų juos pažiūrėti (pavyzdžiui ant pastatų sienų puikuojasi „Gėlių metikas“). Piešinys pirmą kartą pasirodė ant garažo sienos, greitkelyje nuo Beit Sahour, priešais „Citroen / Peugeot“ automobilių atstovybę Jeruzalėje. Atrodo, kad paveiksle esantis vyras įsiutęs nukreipia gėles į kažką. Žmogus yra nespalvotas, tačiau gėlės – įvairiasplavės. Portretas primena vaizdus iš 1960-ųjų miestelio riaušių. Pyktį ir nusivylimą galima pastebėti vyro laikysenoje, kai jis bando bombarduoti įstaigą gėlėmis. „Gėlių metikas“ yra vienas svarbiausių ir ieškomiausių Banksy meno kūrinių, nuo pat paviešinimo jis buvo atgamintas telefonų viršeliuose, plakatuose, ant marškinėlių ir daugelyje kitų prekių. Kūrinys taip pat yra ant 2005-ųjų metų Banksy ikoninės knygos „Wall and Piece“ viršelio. Vis dėlto dauguma jo viešų paveikslų dažnai yra perparduodami, net jei tai reiškia sienos, ant kurios jie buvo nupiešti, pašalinimą. Jo pastangos žymėti „Gėlių metiką“ kaip prekės ženklą buvo sustabdytos, nes Europos Sąjungos intelektinės nuosavybės tarnyba paskelbė jo paraišką negaliojančia. 2019-aisiais metais Banksy atidarė savo bendrojo vidaus produkto parduotuvę, tuo metu pareiškęs, kad tai „vienintelis tikslas – įvykdyti prekių ženklų kategorijas pagal ES įstatymus “.

Šie žodžiai vėl jį persekiojo, nes teismas nurodė tuos žodžius savo sprendime ir teigė, kad jo prašymas buvo pateiktas nesąžiningai. Banksy taip pat būtų turėjęs atskleisti savo tapatybę, kaip numatytą autorių teisių įstatyme, o tai būtų sunaikinę jo kruopščiai puoselėtą anoniminę tapatybę. Dabar Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi sveikinimo atvirukų įmonė, kuri paskatino panaikinti jo paraišką, parduoda sveikinimo atvirukus, pagrįstus „Gėlių metiko“ atvaizdu. Taigi, kitas veiksnys, veikiantis Banksy kūrinių vertę – nesibaigiantis naujienų ciklas, susijęs su menininku ir jo kūryba.

Taip pat skaitykite: Garsiausias pasaulyje gatvės menininkas Banksy atidarė savo pirmąją parduotuvę Londone [FOTO]

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: