instagram.com/banksy archyvo nuotr.

Gatvės  menininkas Banksy vėl  ėmėsi  įprastos  veiklos, ir ne tik. Šį  kartą  jis nustebino visus atidarydamas naują parduotuvę Londone, Kroidono rajone. Dvi savaites žmonės galės apsilankyti šioje vietoje, pavadintoje ,,Bendrasis vidaus produktas“, kur parduodami namų  apyvokos daiktai, tačiau juos galima pamatyti tik iš  išorės. Pro langus matomi įvairūs daiktai, kurių  dizainas yra paremtas menininko kūryba. Kai kurie eksponatai bus parduodami ir internetinėje parduotuvėje.

Kai tik atsirado proga pamatyti parduotuvę, smalsios minios plūstelėjo į anonimo menininko naujausią instaliaciją. Tarp parduodamų  daiktų  yra  „Tony the Tiger“ kilimėlis, pritvirtinta „Union Jack“ liemenė, kurią britų reperis Stormzy vilkėjo Glastonberyje, ir Baskijos įkvėpto „Ferris“ rato atspaudas, paremtas Banksy paveikslu, nupieštu Barbicano centre. Tie, kurie yra įžvalgūs, taip pat gali pastebėti židinį ir trafaretus iš jo „Walled Off“ viešbučio Betliejuje.

Taip pat tarp prekių yra  lėkštės ir įvairūs kiti indai, dekoruoti garsiausių Banksy kūrinių motyvais. Įdomu ir tai, jog parduodami ir lauko kilimėliai, kuriuos išsiuvinėjo Graikijoje prieglobstį radę pabėgėliai. Žinoma, menininkas vis dar laikosi tvirtų politinių ir socialinių nuostatų. Parduotuvėje yra ir lėlių rinkinys, kuris iš pradžių galbūt ir gali pasirodyti mielas, tačiau pažiūrėjus įdėmiai, suvokiama, jog lėlės simbolizuoja žmones, atiduodančius savo kūdikius kontrabandininkams. Visgi, Banksy sukurtose dekoracijoje galima įžvelgti ir ironijos, pagalvėlės yra su užrašais ,,Gyvenimas per trumpas, kad pasinaudotume patarimais ant pagalvėlių“. Tokie kūrybiniai sprendimai tik įrodo, kokia įvairiapusiška yra ši asmenybė.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Graffik Gallery (@graffikgallery) on

Taigi, kur keliaus už prekes gauti pinigai? Didžioji dalis gauto pelno bus paskirstyta pabėgėliams, gaminusiems kilimėlius, tuomet vokiečiui kapitonui Pia Klempui, kurio garbei ir buvo sukurtos minėtosios lėlės, kai  jo valtį, skirtą gelbėti pabėgėlius jūroje, konfiskavo Italijos vyriausybė. Be to, nemažai tikimasi uždirbti ir parduodant kūrėjo šiek tiek naudotus purškiamuosius dažus, kurių kiekvieno kaina yra  10 svarų.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Karen Wild (@djkarenwild) on

Turbūt jus domintų, kodėl gi ši parduotuvė buvo atidaryta? Tam yra rimta priežastis. Banksy savo ,,Instagram“ paskyroje aiškiai išdėstė teisinę šio projekto priežastį. Jis sukūrė savo prekės ženklą, norėdamas apsaugoti savo vardą, kurį siekė pasisavinti viena kompanija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Amanda Ellen (@amandaellenlove) on

„Banksy atsidūrė sunkioje padėtyje, nes tol, kol jis nenaudoja savo sukurto prekės ženklo, jį gali pasisavinti bet kas. „Toks yra įstatymas“, – teigia  įžymybės  advokatas Markas Stevensas, dienraščiui  „Colossal“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sharon Addison (@sharonadd) on

Keista, jog dar visai nesenai Banksy leido naudoti savo prekinį ženklą trečiųjų šalių įmonėms. Kai kur dar buvo galima pamatyti jo paveikslų ant marškinėlių, plakatų ir magnetų. Bet šis dosnumas, matyt, pridarė žalos. Taigi, kol kas Banksy nori įsitikinti, jog jo ženklas išliks savas. Nors, kaip teigė jis pats:,,Aš leidžiu naudoti mano kūrybą akademinei veiklai, aktyvizmui, tik tai turėtų būti daroma su mano leidimu“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sharon Addison (@sharonadd) on

Visgi, vis dar nėra aišku, ar tikrai  minėtoji parduotuvė veiks nurodytą laiką ar ilgiau.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @rich76 on

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jessica Charlton (@mrsjesscharlton) on

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Activated Walls (@activatedwalls) on

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dahmer (@dahmer.art) on

Taip pat skaitykite: Banksy filmas „Išėjimas per suvenyrų krautuvėlę“ – menas ar melas?

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: