Kitaip nei Kanų ir Venecijos, „Sundance“ nėra tas kino festivalis, kuris sukelia žiūrovų ovacijas. Tačiau, „Eccles“ kino teatro žiūrovai buvo priversti (ir ne kartą!) atsistoti ir ploti po filmo „Will & Harper“, juokingo, širdį veriančio ir jaudinančio dokumentinio filmo apie Willo Ferrello kelionę su ilgamete drauge Harper Steele, kuri 61-erių metų tapo translyte, premjeros.

Willas Ferrellas ir jo ilgametė draugė Harper Steele per 2024 m. „Sundance“ kino festivalį aptarė savo dokumentinio filmo „Will & Harper“ (liet. Willas ir Harper), skirto jų kelionei po pasaulį, kilmę.

Ferrellas ir Steele jau 30 metų geriausi draugai, dar nuo tada kai kartu dirbo „Saturday Night Live“ televizijos laidoje. Būtent tada prasidėjo jų karjera Holivudo komedijose. Naujajame jų filme įamžinta, kaip jiedu keliauja per visą šalį po to, kai Steele prisipažino esanti translytė moteris.

Filme nupasakojama 17 dienų trunkanti dueto kelionė iš Niujorko į Kaliforniją, stabtelint krepšinio rungtynėse, nardymo baruose, „prabangiuose“ Las Vegaso restoranuose ir kitose vietose, kur Steele tikisi jaustis patogiau, nes 2022 metais prisipažino esanti translytė.

„Dėl kažkokių priežasčių visos mūsų diskusijos ir idėjos mano galvoje virto dokumentiniu filmu“, – sakė Ferrellas. „Žinoma, aš Harper aiškiai pasakiau: Nenoriu išnaudoti mūsų draugystės, bet tai, manau, galėtų tapti tiesiog puikiu metodu mums panagrinėti šią temą. Akivaizdu, kad tai kartu leistų ir man sužinoti, užduoti visus rūpimus klausimus apie tai, ką tu išgyveni, kas tu esi, ir ar pasikeitei…“.

Jis tęsė: „Ir manau, kad galiausiai atsidūrėme toje pačioje vietoje: Jei iš tikrųjų galėtume ką nors įtikinti visas mūsų mintis nufilmuoti, galbūt tai taptų kažkuo, ką žmonės žiūrėtų. Ir tai jiems pademonstruotų kitokią perspektyvą arba parodytų, kad du žmonės gali apie tai kalbėtis.“

Filmo „Will & Harper“, kurio premjera jau įvyko „Sundance“ festivalyje, režisierius – Joshas Greenbaumas. Dabar juostą siekiama platinti viso pasaulio žiūrovams. Filmą prodiusavo: Ferrellas, Rafaelis Marmoras, Jessica Elbaum ir Christopheris Leggettas.

Pati Steele, taip pat įžvelgė naudą pasakoti savo istoriją prieš kamerą kartu su Ferrellu. Ji yra rašiusi scenarijų 2012 metų Ferrello filmui ispanų kalba „Casa de Mi Padre“ ir buvo viena iš 2020 metų „Netflix“ laidos „Eurovizija“. „Ugnies sakmės“ istorija“ (angl. Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga) scenarijaus autorių.

„Tai buvo tik antrieji mano transformacijos laikotarpio metai, todėl pamaniau, kad tai padės man išsklaidyti su tuo susijusį nerimą“, – prisiminė Steele. „Kūrinys su tokiu žinomu žmogumi kaip Willas man bus naudingas.“ – teigė ji.

Premjeros metu „rūškanasis“ režisierius Joshas Greenbaumas taip pat negailėjo liaupsių: „Šių dviejų draugų meilė vienas kitam pripildo ir mano širdį“, – sakė per po seanso vykusius klausimus ir atsakymus.

Nors Greenbaumas yra žinomas dėl tokių keistų komedijų kaip „Barb & Star Go to Vista Del Mar“ ir „Strays“, Steele sakė, kad režisierius jautėsi tinkamas, kad su meile, rūpesčiu ir jautrumu parengtų šį dokumentinį filmą. Filme „Will & Harper“ užfiksuoti rimti ir emocingi pokalbiai apie transseksualumą, tačiau filme netrūksta ir komiškų akimirkų, susijusių su „Pringles“ traškučiais, kvailais kostiumais ir lemtinga kelione į „Dunkin’ Donuts“ spurginę.

„Esame komedijų autoriai, todėl iš pradžių sugalvojome daug blogų idėjų. Suplanavome sąrankas, bet viskas atrodė keista, juokinga ir neautentiška“, – teigė Steele. „O tada spontaniškai nutarėme: Sėskime į automobilį ir pažiūrėkime, kas nutiks“.

Steele sakė, kad kurti dokumentinį filmą ją įkvėpė metas, kai JAV buvo kėsinamasi į LGBTQ teises. Prieš filmo premjerą Ferrellas kalbėjosi su „Variety“ ir prisipažino, kad prieš Steele atsiskleidimą turėjo „nulį žinių“ apie translyčių bendruomenę.

„Buvau tik susitikęs su translyčiais žmonėmis, bet asmeniškai gyvenime, šalia savęs, neturėjau nė vieno“, – sakė Ferrellas. „Taigi visa tai man buvo nauja teritorija. O šis filmas, tai galimybė mums užduoti klausimus, išklausyti ir būti šalia kaip draugui, kad visi kartu galėtume aptarti ir išgyventi šią kelionę.“

Tikimasi, kad filmas leis geriau suprasti translyčių žmonių gyvenimus, jausmus ir paragins nenusisukti, o kaip tik priimti žmogų ir padėti sunkioje kelionėje. Tai jautrus, ašarą nubraukti priversiantis kūrinys, kuris nagrinėja translyčių žmonių sunkumus, iššūkius ir kasdienybę, tačiau kartu skatina nepasiduoti, būti tvirtam ir kurti žmogiškąjį santykį. Jis trykšta pozityvumu ir meile, būtent tuo, ko šiomis dienomis pasaulyje reikia labiausiai. Jau dabar sakoma, kad šis filmas gelbės gyvybes.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: