instagram.com/yayoikusama_ archyvo nuotrauka

Yayoi Kusama – pasauliui gerai pažįstama japonų menininkė, skulptorė, rašytoja, performansų ir instaliacijų kūrėja. Labiausiai žinoma ir išsiskirianti savo ryškiomis, taškuotomis instaliacijomis bei kitais įvairių stilių meno kūriniais. Tačiau taškelių karaliene vadinamos menininkės gyvenimas toli gražu nėra lengvas.

Kūrybos pradžia

Kusama gimė 1929 metais ir yra jauniausia dukra šeimoje. Japonų menininkė tapyti pradėjo dar visai maža, būdama maždaug 10 metų. Kai būdama dar maža mergaitė, ši parodė susidomėjimą menu, jos šeima nepalaikė. Yayoi Kusama mama nežvelgė į mergaitės susidomėjimą bei norą tapti profesionalia menininke rimtai, mama stengėsi nukreipti ją to meto tradiciniu, įprastu keliu – buvimu namų šeimininke.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by yayoikusama (@yayoikusama_)

Tačiau tai jos nesustabdė, nors ir žinodavo, jog motina atims jos piešinius, ši skubėdavo užbaigti savo meno kūrinius, panaudoma priemones, kurias tiesiog surasdavo namuose. Mergaitės motina ir kitokiais būdais traumavo ir išnaudojo savo dukrą, pavyzdžiui, liepdama mergaitei sekti jos tėvą, kai šis būdavo su meilužėmis, ar naudodama fizinį smurtą.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by yayoikusama (@yayoikusama_)

Asmeniniai išgyvenimai

Šeimos nepalaikymas ir vaikystės traumos nebuvo vieninteliai sunkumai, su kuriais šiai menininkei teko susidurti. Būdama 10 metų, Yayoi Kusama pradėjo regėti ryškias haliucinacijas. „Šviesos blyksniai, auros, tankūs taškelių laukai”, – taip savo matomus vizualus apibūdina pati Y. Kusama. Artistė matydavo gėles, kurios su ja šnekėdavosi, taip pat ir kitokius raštus, kurie tarsi atgydavo į gyvenimą. Matomi vaizdai buvo jos kūrybos priežastis bei įkvėpimo šaltinis.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by yayoikusama (@yayoikusama_)

Būdama vos 13 metų amžiaus, ji buvo išsiųsta siūti parašiutus Japonijos kariuomenei, o šiek tiek vėliau Japonija įsitraukė į Antrąjį pasaulinį karą. Meninkė pasakoja, kad paauglystę praleido „uždaroje tamsoje”. 1977 metais Y. Kusama, dėl psichinių sutrikimų, savo noru atsigulė į psichiatrijos ligoninę.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by yayoikusama (@yayoikusama_)

Meno kūriniai

Jos kūrinius galima apibūdinti, kaip pop, minimalistinį, abstraktų ir siurrealistinį meną. Y. Kusama savo kūriniuose visada naudoja skirtingų dydžių, kruopščiai nupieštus ar atspausdintus taškelius, tai jos meno kūrinius paverčia įdomiais bei patraukliais akiai. Menininkė kuria paveikslus, piešinius, drabužius, o kartais visą kambarį užpildančias instaliacijas. Šiai dienai, vieni žymiausių Yayoi Kusama meno kūrinių yra 1965 metų „Infinity Mirror Room” (liet. begalybės veidrodžio kambarys), 2003 metų „Dots obsession“ (liet. taškelių apsėdimas) bei 1990 metų „Pumpkin“ (liet. moliūgas).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by yayoikusama (@yayoikusama_)

Nuo pat vaikystės kenčiančios nuo haliucinacijų, sukeltų psichikos ligos, menininkės matomas pasaulis yra kiek kitoks – persikreipęs, ryškesnių spalvų ir pilnas keistų formų. Meno kritikas Bobas Nickas apie Kusamą atsiliepė tokiais žodžiais: „Tokios formos meno kūriniuose ateina ne tik iš gamtos stebėjimo, bet ir iš vidinio pasaulio. Šie paveikslai gali būti suprantami kaip vaizduojantys kosmosą, bet taip pat tai gali būti vaizdai, kuriuos kur kas sunkiau perteikti – haliucinacijos ir begališkumas.“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: