Rothschildo maldaknygė | wikimedia commons

Knygos, kaip vertingi kultūros paveldo objektai, dažnai tampa retais ir brangiais kolekciniais leidiniais. Kai kurios knygos yra tikri šedevrai, kurie yra vertinami ne tik dėl jų turinio, bet ir dėl ypatingų fizinio grožio ypatumų. Trumpai apžvelkime, kokios gi yra brangiausiai pasaulyje parduotos knygos. 

10. Geoffrey Chaucerio ,,Kenterberio pasakojimai”

Geoffrey Chauceris yra žymiausias anglų viduramžių rašytojas, filosofas, diplomatas. 1998 m. britų milijardierius ir filantropas Johnas Paulas Getty jaunesnysis už 7,5 milijono dolerių nusipirko itin retą 5 m. pirmąjį Geoffrey Chaucerio “Kenterberio pasakojimų” leidimą. Žinoma, kad egzistuoja tik 12 pirmojo leidimo egzempliorių.

Geoffrey Chaucerio “Kenterberio pasakų” titulinis puslapis “Raštininko B” rankoje, identifikuotas kaip Adamas Pinkhurstas, apie 1400 m. | wikimedia commons

9. Gutenbergo Biblija

Gutenbergo Biblija buvo pirmoji išbaigta knyga, išspausdinta kilnojamuoju šriftu,  Johanneso Gutenburgo spaustuvėje 1455 metais. Žinoma, kad egzistuoja 49 Gutenbergo Biblijos kopijos, tačiau tik 21 yra viešos. Vieną iš jų galite pamatyti Teksaso universitete, Ostine. Kadangi 1987 metais Japonija neturėjo Gutenbergo Biblijos, vienas japonų knygynas “Maruzen Company” nusipirko nepilną egzempliorių už 5,4 mln.

Vienos iš Gutenbergo Biblijos kopijų nuotrauka Kongreso bibliotekoje Vašingtone | wikimedia commons

8. Johno Jameso Audubono “Amerikos paukščiai”

Ornitologas ir tapytojas Johnas Jamesas Audubonas keliavo po JAV, tyrinėdamas vietines paukščių rūšis ir kitus laukinius gyvūnus, fiksuodamas savo pastebėjimus ir pakeliui kurdamas įspūdingas iliustracijas. Jo knyga “Birds of America” (liet. Amerikos paukščiai) yra keturių tomų šedevras, kurių yra tik 119 egzempliorių, dauguma priklauso bibliotekoms ir muziejams. Kolekciją gerbia ir gamtininkai, ir mokslininkai, o daugelį Audubibo pavadinimų rūšims vis dar naudoja tyrinėtojai. 2010 m. didžiausia kaina už vieną “Birds of America” kopiją buvo 11,5 mln.

Viršelyje pavaizduotas Luizianos garnys Egretta | wikimedia commons

7. Rothschildo maldaknygė

Rothschildo maldaknygė yra 16-ojo amžiaus flamandų rankraštis, iliustruota renesanso menininkų paveikslais ir iliustracijomis. Maldaknygė pavadinta dėl turtingos Rothschildų šeimos, kurie ją įsigijo kažkur po 1868 m. Nežinia, kur knyga gyvavo prieš 350 metų. Knygą 1938 m. pavogė naciai. Hitleris jį atidavė Nacionalinei bibliotekai Vienoje 1942 m., Tačiau karui pasibaigus biblioteka atsisakė jį grąžinti Rothschildams. Galiausiai ji buvo grąžinta teisėtiems jos savininkams 1999 m., O 2014 m. Milijardierius Australijos verslininkas Kerry Stokesas nusipirko ją už 13,6 mln.

Rothschildo maldaknygė | wikimedia commons

6. Įlankos psalmių knyga

Įlankos psalmių knyga buvo pirmoji knyga, išspausdinta Britų Šiaurės Amerikoje. Ji buvo papublikuota 1640 m., Praėjus dvidešimčiai metų po to, kai pirmieji piligrimai atvyko į Plimuto uolą. Žinoma, kad egzistuoja vienuolika egzempliorių. 2013 m. Davidas Rubensteinas ją nusipirko už 14 mln. Knyga yra dažnai skolinama bibliotekoms.

ĮLankos psalmių knygos puslapis Houghtono bibliotekoje | wikimedia commons

5. ,,The St. Cuthbert” evangelija

“The St. Cuthbert” evangelija yra seniausia išlikusi Europos knyga, 2012 m. ją įsigijo biblioteka esanti Londone už 14 mln. Evangelija buvo iš naujo atrasta 1104 m., kai Šv. Mato palaikai buvo perkelti iš kapo į šventyklą. Knyga kelis šimtmečius priklausė privatiems asmenims, kol buvo padovanota jėzuitų bendruomenei Belgijoje, kur ji išbuvo 250 metų. Evangelija galima rasti Britų bibliotekos internetinėje skaitmenizuotų rankraščių duomenų bazėje.

Šv. Mato evangelija | wikimedia commons

4. Magna Carta

Išleista 1215 m., Magna Carta yra Anglijos karaliaus Jono pasirašyta teisių chartija. Tai buvo pirmasis dokumentas, oficialiai paskelbęs, kad karalius ir jo vyriausybė nebuvo viršesni už įstatymus. Jos tikslas buvo užkirsti kelią monarchijoms išnaudoti savo galią ir apriboti karališkąją valdžią. Davidas Rubensteinas, vienas iš “Carlyle Group” įkūrėjų, sumokėjo 21,3 milijono dolerių, kad užtikrintų, jog 1297 m. istorinio dokumento versija liktų Jungtinėse Valstijose, kurie vyriausybei didelę įtaką padarė knygoje išdėstyti principai.

Magna Carta | wikimedia commons

3. Henriko Liūto evangelijos

Henriko Liūto evangelijos turėjo brangiausios knygos pasaulyje titulą, kol Billas Gatesas 1994 m. Įsigijo knygą “Codex Leicester“. Evangelijos knygą Saksonijos kunigaikštis Henrikas Liūtas parašė Mergelės Marijos  Brunsviko katedroje. Ji laikoma romaninio knygų apšvietimo šedevru. Ji buvo parduota aukcione konkurso dalyvių grupei, kurie priklausė Vokietijos federalinei vyriausybei. Knygos vertė 30,73 milijono dolerių.

Marijos Magdalietės miniatiūra su Kristumi, angelu ir apaštalais (Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Cod. Guelfas. 105 Novissas. 2°, f. 171r) | wikimedia commons

2. Mormono Knyga

Mormono Knygai priklauso dabartinio brangiausio kada nors parduoto religinio teksto rekordas. 2017 m. Pastarųjų Dienų Šventojo Jėzaus Kristaus Bažnyčia išleido 35 milijonus dolerių ranka rašytam spaustuvės rankraščiui, parašytam 1830 m. Šie knygos tekstai buvo panaudoti ankstyviausiems Mormono Knygos egzemplioriams išspausdinti.

Mormono Knygos viršelis iš originalaus 1830 m. leidimo | wikimedia commons

1. Leonardo da Vinčio “Codex Leicester

Brangiausia kada nors parduota knyga buvo “Codex Leicester”, kurią Billas Gatesas nusipirko 1994 m. už 30,8 milijono dolerių, o dabar tai atitinka maždaug 54,4 milijono dolerių 2021 m. Kuo ji ypatinga? Knyga ,,Codex Leicester” iš esmės buvo Leonardo da Vinčio mokslo dienoraštis. Parašyta 1510 m., knygoje yra da Vinčio piešiniai, teorijos ir pastebėjimai apie tokius dalykus kaip vandens judėjimas, mėnulio šviesumas ir kodėl kalnuose galima rasti jūros būtybių fosilijų. Po jos įsigijimo Gatesas skaitmeniniu būdu nuskaitė knygą ir išleido kai kuriuos vaizdus kaip ekrano užsklandas ir fono paveikslėlius, skirtus “Windows 98 Plus”.

Leonardo da Vinčio “Codex Leicester“ | wikimedia commons

Naudotos knygos

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: