Organizatorių archyvo nuotr.

Tikriausiai kiekvienas kantriai laukiame pirmojo sniego, saulėtų žiemos dienų ir nuo šaltuko paraudusių skruostų, tačiau nederėtų pamiršti, kad su visais šiais džiaugsmais ateiti gali ir peršalimas, sloga ir net gripas ar kita rimtesnė liga. Šių nemalonumų išvengti padeda stipri imuninė sistema, tačiau retas nuoširdžiai rūpinamės savo sveikata – dažnai persidirbame ar neišsimiegame. Tiesa, priimti drastiškų sprendimų tikrai nereikėtų, nes pakanka vos keleto mažyčių pokyčių rutinoje, kurie padės tinkamai pasirūpinti savo imunine sistema ir paruošti ją artėjantiems žvarbiems orams.

Bent 20 sekundžių!

Per pastaruosius porą pandemijos metų pradėjome daug dažniau plauti rankas: pasirodo, nė nežinojome, kaip teisingai tai daryti. Nepakanka vien tik išsimuiluoti delnus ir patrinti juos kartu, reikia pasirūpinti ir zonomis tarp pirštų ir nagų. Palikę žmogaus kūną, virusai gali išgyventi dar kurį laiką, reiškia, užsikrėsti kokia nors liga įmanoma paspaudus bičiuliui ranką, keliaujant viešuoju transportu, darant šaldytuvą biure ir po viso to liečiant savo veidą. Rankų plovimas toks paprastas ir prigimtinis dalykas, tačiau tai kone veiksmingiausia priemonė apsaugoti organizmą nuo įvairių ligų. Pasinaudoję tualetu ar prieš ir po valgio kruopščiai nusiplaukite ir nusisausinkite rankas. Jei, pavyzdžiui, esate kelyje, mieste ir to padaryti negalite, visada su savimi turėkite dezinfekcinio skysčio buteliuką.

Jo didenybė miegas

Ilgesnis miegas ne tik paglosto širdį, tačiau gali būti atsakingas ir už imuninės sistemos kovą su tam tikromis infekcijomis. Mums miegant gaminamas proteinas citokinas, kurio gamyba padidėja sergant ar karščiuojant. Miego trūkumas gali sutrikdyti šio proteino gamybą, tad kenčia ir imuninė sistema. Optimaliausia miego trukmė suaugusiam žmogui – 7-8 val., tad pasirūpinkite, kad dienos rūpesčiai ir darbai neišsiplėstų naktin.

Gaivaus oro gurkšnis geresnei savijautai

Praleidžiant per daug laiko šildomose patalpose su percirkuliuojamu oru žiemą, kyla rizika pasigauti varginančius simptomus sukeliantį virusą. Negana to, galite pajusti ir nuovargį ne nuo miego trūkumo ar ištisų valandų prie kompiuterio, tačiau nuo gryno oro trūkumo. Neretai būna sunku atitrūkti nuo darbų, tačiau pasistenkite išeiti laukan ir kaip įmanoma dažniau pasivaikščioti – per pietų pertrauką, po darbo ar prieš miegą. Be padidėjusios energijos, pagerėjusio virškinimo ir sumažėjusio streso bei nerimo, po ilgos darbo dienos įkvėpti gryno gamtos oro yra tiesiog nepaprastai malonu.

Organizatorių archyvo nuotr.

Vitaminų abėcėlė

Be abejo, į pagalbą šaltuoju sezonu visada pravartu pasitelkti vitaminus ir kitus maisto papildus. Žiemą labiausiai pasitarnautų žuvų taukai ir Omega-3 riebalų rūgštys – tarp plataus naudos lobyno galima atrasti ir sumažėjusį kraujospūdį, pagerėjusią regą bei aktyvią smegenų veiklą. Nepamirškime ir kone visus metus reikalingo vitamino D, ypač svarbaus ir stipriems kaulams bei dantims. Vitaminas C suteiks odai žvilgesio, B grupės vitaminai suteiks energijos, o štai cinkas padės išvengti peršalimo. Žinoma, visi paminėti maisto papildai padeda stiprinti taip svarbų imunitetą. Apsilankę ekologiškų prekių internetinėje parduotuvėje LIVIN.LT, sveikatos skiltyje atrasite itin platų vitaminų ir maisto papildų pasirinkimą: imunitetui, atminčiai, nervų sistemai, energijai ir daugeliui kitų normaliai organizmo veiklai reikalingų biodinaminių produktų.

Užsakymo Nr. KMC220211

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: