Organizatorių archyvo nuotr.

Gydomasis masažas, dažnai suvokiamas kaip atsipalaidavimo ir prabangos priemonė, atlieka gilesnį ir svarbesnį vaidmenį sveikatos ir gerovės srityje. Masažo naudą patvirtina vis daugiau mokslinių tyrimų, kurių šaknys glūdi senovės praktikoje. Šiame straipsnyje gilinamasi į fiziologinius ir psichologinius gydomojo masažo mechanizmus ir aiškinamasi, kaip šis masažas skatina sveikimą ir gerą savijautą.

Supraskime fizinį gydomojo masažo poveikį

Gydomasis masažas iš esmės yra susijęs su kūno minkštaisiais audiniais, įskaitant raumenis, jungiamuosius audinius, sausgysles ir raiščius. Ši manipuliacija turi keletą fiziologinių poveikių, kurie prisideda prie jos gydomųjų savybių.

Cirkuliacijos ir limfos tekėjimo gerinimas

Vienas iš pagrindinių gydomojo masažo privalumų yra kraujotakos ir limfos tekėjimo gerinimas. Masažo technikų sukuriamas spaudimas padeda išjudinti kraują per užsikimšusias vietas, o atleidus šį spaudimą į audinius plūsta naujas kraujas. Pagerėjusi kraujotaka į ląsteles tiekia daugiau deguonies ir maistingųjų medžiagų ir padeda šalinti atliekas. Ši efektyvi apykaita labai svarbi ląstelių sveikatai ir audinių atkūrimui.

Raumenų įtampos ir skausmo mažinimas

Gydomasis masažas plačiai pripažintas dėl savo veiksmingumo mažinant raumenų įtampą ir skausmą. Kai raumenys pervargsta arba yra sužeisti, jie gali būti įtempti ir skausmingi. Masažas padeda atpalaiduoti šiuos raumenis, padidina lankstumą ir sumažina skausmą. Masažas veikia skatindamas endorfinų, natūralių organizmo nuskausminamųjų, gamybą ir mažindamas streso hormonų, pavyzdžiui, kortizolio, kiekį.

Poveikis nervų sistemai

Gydomasis masažas daro didelį poveikį nervų sistemai. Jis gali stimuliuoti parasimpatinę nervų sistemą, kuri padeda organizmui pereiti į ramybės ir atjaunėjimo režimą. Ši reakcija ne tik skatina atsipalaidavimą, bet ir padeda virškinimui, miegui ir gijimui. Asmenims, kenčiantiems nuo nerimo ar su stresu susijusių sutrikimų, masažas gali būti ypač naudingas siekiant sukelti ramybės būseną.

Psichologinė gydomojo masažo nauda

Psichologinė gydomojo masažo nauda ne mažiau svarbi nei fizinė. Įrodyta, kad reguliari masažo terapija mažina stresą, nerimą ir depresiją. Tai siejama su jo gebėjimu mažinti kortizolio kiekį ir didinti serotonino ir dopamino – neurotransmiterių, kurie atlieka svarbų vaidmenį reguliuojant nuotaiką, – kiekį.

Masažas ir imuninės sistemos veikla

Nauji tyrimai rodo, kad gydomasis masažas taip pat gali sustiprinti imuninės sistemos funkciją. Žurnale “Journal of Alternative and Complementary Medicine” paskelbtame tyrime nustatyta, kad masažo terapija gali padidinti limfocitų – baltųjų kraujo kūnelių, kurie yra imuninės sistemos dalis – skaičių. Tai leidžia manyti, kad masažas gali padėti sustiprinti natūralius organizmo gynybos mechanizmus.

Gydomasis masažas gydant skausmą

Su lėtiniu skausmu susiduriantiems asmenims gydomasis masažas gali būti pagrindinė skausmo valdymo sudedamoji dalis. Jis ypač veiksmingas sergant artritu, fibromialgija ir apatinės nugaros dalies skausmu. Mažindamas raumenų įtampą ir gerindamas kraujotaką, masažas gali sumažinti skausmą ir padidinti judrumą.

Miego kokybės gerinimas naudojant masažą

Dėl gydomojo masažo sukeliamo atsipalaidavimo taip pat gali pagerėti miego kokybė. Skatindamas atsipalaidavimą ir mažindamas stresą, masažas gali padėti sušvelninti miego sutrikimus, todėl miegas tampa gilesnis ir ramesnis.

Gydomasis masažas kaip papildoma terapija

Nors gydomasis masažas naudingas pats savaime, jis dažnai naudojamas kartu su kitomis procedūromis, kurios yra kompleksinio požiūrio į sveikatą ir gerovę dalis. Masažas papildo medicininį įvairių ligų gydymą ir vis dažniau įtraukiamas į holistinę sveikatos praktiką.

Gydomojo masažo nauda

Apibendrinant galima teigti, kad gydomasis masažas – tai daugiau nei tik atsipalaidavimo ir poilsio priemonė. Tai moksliškai pagrįsta praktika, teikianti daugybę fizinės ir psichologinės naudos. Nuo kraujotakos gerinimo ir skausmo mažinimo iki imuninės sistemos veiklos gerinimo ir psichinės gerovės skatinimo – gydomojo masažo poveikis yra labai platus. Moksliniai tyrimai vis labiau plėtojami, todėl darosi vis aiškiau, kad gydomasis masažas turėtų būti laikomas vertinga subalansuotos sveikatos priežiūros sistemos sudedamąja dalimi, teikiančia naudą, kuri gerokai pranoksta tiesioginį raminamąjį poveikį. Daugiau informacijos galite rasti puslapyje Antalgija.lt

Partnerio turinys

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: