Foto: Glasses On teisės

Ar kada nors meginote apskaičiuoti, kiek laiko per dieną žiūrite į išmaniųjų ekranus? Dirbančius kompiuteriu šis skaičius ko gero išgąsdintų. Vis dėlto labiausiai laikas, praleistas prie kompiuterio, televizoriaus ar išmaniųjų įrenginių, gadina mūsų visų akis. Dirbantiems kompiuteriu ypatingai reikėtų pradėti saugoti šias kuo anksčiau. Tai padaryti gali padėti keli nauji kasdieniai, tačiau pakankamai lengvi įpročiai, o prireikus – net ir specialių korekcinių akinių ar lęšių įsigijimas.

Poilsis akims – būtinas

Ne paslaptis, kad visą dieną į kompiuterio ar telefono ekraną žiūrinčios akys pavargsta. Iš skirtingų ekranų sklindanti šviesa, įvairūs kiti trikdžiai kaip vaizdo trūkinėjimas ar mirgėjimas bei nuolatinė įtampa jūsų akims sukelia nuovargį. Tam kartojantis diena iš dienos, palaipsniui akių darbas ir rega gali imti silpti. Kai sumažinti valandų, pražiūrėtų į ekranus, skaičiaus nėra galimybės, keli lengvi pratimai bei nauji įpročiai gali apsaugoti akis nuo regos prastėjimo.

Pirmiausia, akims labai svarbu suteikti pakankamai poilsio. Jį atstoja ne tik pauzė nuo ekranų, bet ir specialios mankštos ar pratimai, o po jų, grįžus prie ekranų, akių darbą palengvinti gali pritaikyti darbui kompiuteriu akiniai, kurie kartais tampa netgi ir neišvengiami.

Taigi, ką dirbantiems kompiuteriu reikėtų daryti, norint kuo mažiau pakenkti savo akims?

20/20/20 taisyklė

Akys nėra sukurtos visą dieną žiūrėti į vieną tašką, o 20/20/20 taisyklė padeda joms pailsėti net ir įtemto darbo kompiuteriu metu. Pagrindinė paslaptis – pertraukėlės. Jei 20 minučių žiūrite į ekraną, po jų būtina bent 20 sekundžių žiūrėti į kiek įmanoma tolesnį tašką. Kuo ilgiau ir į kuo toliau – tuo akims geriau. Šį veiksmą vertėtų kartoti po kiekvienų 20-ies minučių, praleistų žiūrint į kompiuterio ekraną.

Tinkami atstumai

Kiekvieną kartą prieš pradėdami dirbti, pasitikrinkite, ar kompiuterio ekranas yra tinkamu atstumu nuo jūsų akių. Svarbu, kad nuo jo sėdėtumėte pakankamai atitolę. Tam, kad darbo vieta būtų taisyklinga, nuo kompiuterio reikėtų nutolti bent per ištiestos rankos ilgį. Ar sėdite ne per arti galima patikrinti „duodant penkis“. Jei tiesdami ranką link ekrano paliečiate jį delnu, reiškia, kad jums reikėtų pasislinkti šiek tiek tolėliau.

Svarbu ir tai, kokiu kampu žiūrima į ekraną. Akims geriausia, jei į kompiuterį jos nukreiptos 15–20 laipsnių kampu. Tokioje padėtyje vokai dengia didelę dalį akių, o tai padeda užtikrinti, kad akys neišsausėtų.

Dažnesnis mirksėjimas

Įprastai žmogus sumirksi apie 20 kartų per minutę. Tačiau žvilgsnį sufokusavus į ekraną, mirksnių skaičius gali sumažėti beveik per pusę. Tai reiškia, kad dirbant kompiuteriu ir mažiau mirksint akys išsausėja greičiau. Norėdami to išvengti, dirbdami retkarčiais pasistenkite sąmoningai sukoncentruoti dėmesį į mirksėjimą ir mirktelėkite bent kas 5 sekundes. Ilgainiui tai gali tapti įpročiu, kuriam nereikės skirti papildomų pastangų.

Profilaktiniai patikrinimai

Net ir sistemingai bei sąžiningai leidžiant akims pailsėti ir atliekant jų nuovargio mažinimui skirtus pratimus, pravartu periodiškai pasitikrinti regą. Apsilankymas pas specialistus gali padėti laiku sustabdyti prasidėjusį regos prastėjimą. Viena iš pagrindinių priemonių, padedančių pagerinti regėjimą, kai įprasti pratimai nebepadeda – specialūs korekciniai akiniai. Beje, specialiai darbui kompiuteriu pritaikyti akiniai gali ne tik padėti geriau matyti, bet ir apsaugoti akis nuo ekranų sklindančių kenksmingų spindulių.

Kaip žinoti, kad atėjo laikas korekciniams akiniams?

Vis dėlto reikia pripažinti, kad retas iš mūsų sąžiningai ir reguliariai keliauja pasitikrinti regėjimą. Tačiau galima išskirti keletą požymių, kuriuos pastebėjus delsti nevertėtų – jie signalizuoja, kad akys prašyte prašosi pagalbos.

Susiliejęs vaizdas. Jei einant gatve darosi vis sunkiau atpažinti toliau esantį objektą arba raidės knygoje ar išmaniajame telefone pradeda lietis ir tampa sunkiai suprantamos – tai vieni iš toliaregystės arba trumparegystės požymių. Jei po ilgo darbo kompiuteriu jaučiate, kad vaizdas pradeda lietis, visų pirma, leiskite akims pailsėti. Tačiau jei rūko efektas nepraeina – tai rimtas signalas, kad reikėtų pasitikrinti regėjimą.

Sunku prisitaikyti prie šviesos. Jei jaučiate, kad prisitaikyti prie pasikeitusios šviesos akims užtrunka ilgiau, o iš tamsos išėjus į šviesą darosi itin nemalonu, tai taip pat gali būti ženklas, kad raumenys, padedantys akių rainelei susitraukti ir išsiplėsti, silpsta.

Galvos skausmas. Kartais mechanizmas, padedantis akies ragenai ir lęšiui sutelkti dėmesį į vaizdus, sutrinka, taip priversdamas mažus akies raumenis dirbti daugiau nei reikėtų. Viso to rezultatas – per didelė įtampa akyse, kuri sukelia galvos skausmą. Kitaip tariant, nuolatinis žiūrėjimas prisimerkus galvoje sukuria diskomfortą. Pajutus tokius simptomus, reikėtų pasitikrinti, ar neatėjo laikas įsigyti korekcinių akinių.

Akių nuovargis. Dar prieš metus galėjote skaityti ar žiūrėti į kompiuterio ekraną ištisas valandas, o dabar akyse jaučiate nuovargį vos po keliolikos minučių tokios veiklos? Akys pavargti gali dėl kelių priežasčių. Viena iš jų – per ilgas laikas, praleidžiamas prie kompiuterio ar išmaniųjų įrenginių ekranų. Tokio tipo pavargimą galima išspręsti leidžiant akims pailsėti. Tačiau jei poilsis nepadeda, yra tikimybė, kad akys nuvargsta nuo neryškaus matymo ir buvimo nuolatinėje prisimerkimo būsenoje. Tokio pobūdžio nuovargio problemą išspręsti gali tinkamai parinktos korekcinės priemonės. Jos padės panaikinti įprotį prisimerkti, kadangi to daryti, norint matyti aiškiai ir ryškiai, tiesiog nebereikės.

Subalansuoti darbui kompiuteriu

Jei jūsų akys jau pareikalavo korekcinių akinių, daug dirbantiems prie kompiuterio galima rinktis ir specialius, kompiuterių ekranams sukurtus akinių lęšius. Siekiant, kad akys būtų apsaugotos nuo ekranų skleidžiamos šviesos, užkertant jai kelią prasiskverbti į akis, lęšiai padengiami būtent tam skirta danga, stabdančia kenksmingą tokios šviesos srautą.

Mėlyną šviesą stabdantys ir darbui su kompiuteriu skirti korekciniai akiniai taip pat padeda akims lengviau fokusuoti, malšina įtampą bei sumažina riziką susidurti su akių ligomis.

Pabaigai

Vis dėlto net ir naudojant specialius korekcinius akinius, saugančius nuo ekranų šviesos, nereikėtų pamiršti akių mankštų bei pailsėti joms leidžiančių pratimų ir įpročių. Korekcinių akinių ir tinkamos akių priežiūros duetas gali padėti išsaugoti gerą regėjimą kaip įmanoma ilgiau ir neleisti jam silpti.

Užsakymo Nr. KMC210003

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: