Organizatorių archyvo nuotr.

Kvėpavimo sutrikimai vaikams gali atsirasti dėl įvairių priežasčių. Mažieji dažnai peršąla ir kosti. Paprastai tokia būklė yra nekenksminga ir greitai praeina, tačiau kartais gali pasireikšti ir rimtesnės kvėpavimo problemos, kurias reikia skubiai gydyti. Plačiau apie pagrindinius vaikų kvėpavimo sutrikimus, jų priežastis ir simptomus, taip pat kaip šiuos atpažinti, pasakojame toliau tekste. 

Vaikų kvėpavimo sutrikimų priežastys

Kvėpavimo sutrikimus vaikams dažniausiai sukelia įvairios virusinės ir bakterinės infekcijos. Tačiau jie gali atsirasti ir dėl daugelio kitų priežasčių, tokių kaip alergijos ar kenksmingų medžiagų poveikis, kvėpavimo takų užsikimšimas springimo maistu ar bet kokiu kitu mažu daiktu metu. Kvėpavimo sutrikimai gali būti susiję ir su kai kuriomis genetinėmis ligomis,  tokiomis kaip cistinė fibrozė. Tikrąsias jų priežastis gali padėti nustatyti gydytojas pulmonologas

Pagrindiniai kvėpavimo sutrikimų simptomai

Vieni iš simptomų, kuriuos sukelia vaikų kvėpavimo sutrikimai, yra sloga, užburkusi nosis ar čiaudulys. Dažniausiai jie atsiranda peršalus, pasireiškus alergijai ar susirgus virusine infekcija.

Kitas dažnas simptomas yra kosulys. Daugeliu atvejų jis atsiranda dėl virusinės infekcijos ir praeina per kelias dienas. Kartais kosulys gali tęstis kelias savaites po to, kai infekcija praeina. Tačiau jokie kiti simptomai nepasireiškia ir tokia būklė taip pat nėra kenksminga. 

Jei kosulys yra užsitęsęs, intensyvus, priepuolinis, varginantis nakties metu, gali būti rimtesnė priežastis. Be įprastų virusinių infekcijų, jį gali sukelti vaikams būdingos ligos – laringitas, bronchiolitas ar infekcinės ligos, pavyzdžiui, kokliušas. Kiekvienas susirgimas turi savo kosulio specifiką.

Dažnas vyresnių vaikų kvėpavimo ligų simptomas yra skrepliavimas, kurį gali nulemti atipinės infekcijos, bakteriniai susirgimai ar net tuberkuliozė.

Mažiems vaikams ir kūdikiams dažnai pasireiškia švokštimas – aukštas garsas, sklindantis iš krūtinės iškvėpimo metu, kurį gali sukelti virusinės kvėpavimo takų infekcijos, bronchiolitas ar bronchų astma. 

Kaip atpažinti, kad vaikas stipriai negaluoja?

Svarbu žinoti, kad esant tam tikriems kvėpavimo sutrikimų požymiams, vaikui gali prireikti skubios medicininės pagalbos. Vienas iš tokių – padidėjęs kvėpavimo dažnis. 0–5 mėn. kūdikiams jis neturėtų viršyti 60 įkvėpimų per minutę, 6–12 mėn. kūdikiams – 50 įkvėpimų per minutę, 1–5 m. vaikams – 40 įkvėpimų per minutę, o mokyklinio amžiaus vaikams – 20–30 įkvėpimų per minutę.

Sunkią vaiko būklę gali reikšti ir padidėjusios pastangos kvėpuoti, tarpšonkaulinių raumenų įsitraukimas kvėpuojant, pamėlusios lūpos, šnervių išsiplėtimas kvėpuojant, didėjantis deguonies poreikis. 

Kiti požymiai išduodantys, kad vaikas jaučiasi prastai, gali būti kriuksėjimą primenantis garsas (tokiu būdu organizmas bando gauti daugiau oro į plaučius), dėl deguonies trūkumo išblyškusi arba pamėlynavusi oda, mieguistumas arba stridoras (šiurkštus garsas, atsirandantis dėl oro tekėjimo pro susiaurėjusius kvėpavimo takus ir turbulencijos, kuri sukelia aplinkinių audinių vibraciją).

Nors daugumai vaikų kvėpavimo takų infekcijos praeina greitai, tačiau sunkesniais atvejais jos gali sukelti rimtą pavojų mažųjų gyvybei. Todėl ankstyva diagnostika ir laiku pradėtas gydymas svarbus bet kokiu atveju. Taigi, jeigu jūsų vaikui pasireiškė nerimą keliantys simptomai, neignoruokite jų ir kreipkitės į specialistus.

Užsakymo Nr. KMC220142

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: