Turbūt retai girdite apie transdimensinius padarus, siautėjančius po tylias apylinkes, bet jei tai jums yra pažįstama, tuomet be abejonės suprantate apie ką kalbame. Tai 2016 metais liepos mėnėsį debiutavęs bei populiarumo rekordus sumušęs serialas „Keisti dalykai“. Šis brolių Ross‘o ir Matt‘o Duffer‘ių parašytas bei režisuotas amerikiečių serialas akimirksniu pavergė žiūrovų širdis, tad broliai Duffer‘iai vėliau pasidarbavo išleisdami 2-ąjį (2017) bei 3-iąjį (2019) sezonus. Režisierių kūryba buvo įkvėpta tokių įžymių filmų kūrėjų kaip Steven Spielberg, John Carpenter, Stephen King, broliai taip pat kūrybos sėmėsi iš šiuolaikinių vaizdo žaidimų bei animacinių filmų. Anot režisierių, jų tikslas buvo išgąsdinti žiūrovus nenaudojant žiaurių šokiruojančių vaizdų, vietoje to pasitelkiant šiurpią atmosferą bei niūrią nuotaiką.

Fantastikos elementų kupinas serialas iš pirmo žvilgsnio gali neatrodyti itin realistiškas, tačiau jei jus žavi įvairios fantastinės bei mitinės būtybės, konspiracijos apie tarpdimensinį pasaulį, tuomet pasinerdami į šia brolių Duffer‘ių kurtą istoriją, tikrai neprašovėte. Svarbu paminėti tai, jog filmas yra paremtas tikromis konspiracijos istorijomis apie Jungtinių Amerikos valstijų vyrsiausybės atliekamą slaptą eksperementavimą su nepilnamečiais vaikais, šis faktas neabejotinai serialui pridėjo išskirtinę intrigą.

Į detalesnius filmo privalumus toliau nebesigilinsime, nes daugumai mačiusių tai jau yra gana gerai žinoma, o jei serialo dar nematėte, siūlome suteikti broliams Duffer‘iams šansą. Tuo metu, visiems „Keistų dalykų“ fanams norėtumėme pristatyti TOP 10 filmų, kuriuos privalote pamatyti jei esate tikras šių serijų gerbėjas.

10. „Egzorcistas“ (Exorcist, 1973)

Exorcist, 1973

Klasika, tai vienintelis žodis, kuris ateina į galvą paminėjus šį legendinį William‘o Friedkin‘o kūrinį, kuris patiesė pamatus daugeliui šių laikų siaubo filmų. Filmą išties galima būtų pavadinti seniena kino pasaulyje, bet jo kokybės bei keliamų emocijų paneigti tikrai nepavyktų. Filmas debiutavo 1973 metų gruodžio 26-ąją bei buvo išleistas 24 JAV teatruose.

Aštuntame dešimtmetyje šis filmas paliko gana daug kontraversijos, ypatingos grafinės scenos paveikė daugelį žiūrovų. Pasak 8 dešimtmečio JAV žiniasklaidos, buvo pastebėta daug atvėjų, kuomet vaikai peržiūrėję šį filmą patyrė rimtų psichologinių traumų. Kai kurie žiūrovai buvo sutraumuoti taip, jog net pasitaikė širdies atakų ir persileidimų. Būtų sunku paneigti, jog šis filmas paliko neišdildomą pėdsaką kino pasaulyje ir ne tik. Kai kurie Amerikos miestai uždraudė šį filmą, norint išvengti tolimesnės žalos jaunajai kartai.

Filmas futuruoja Džordžtaune gyvenančias mamą (aktorė Chris MacNeil) bei dukrą Regan. Regan nusprendžia pažaisti su Ouija lenta, kuri garsėja lyg daiktas skirtas bendrauti su anapusiu pasauliu. Mergaitė užmezga kontaktą su „įsivaizduojamu“ draugu, kuris priverčia mergaitę elgtis neįprastai. Regan ima vogti, skleisti keistus garsus bei nepadoriai šnekėti, demonstruodama nežemišką jėgą. Vienintelis būdas išgelbėti vargšę mergaitę, kurios kūną užgrobė paslaptingas demonas – kunigo atliekamas egzorcizmas.

Filmas išties yra pilnas sukrečiančių epizodų, ko gero vienas iš labiausiai ikoniškų momentų, tai Regan ropojimas laiptais žemyn galva. Kaip ir serialas „Keisti dalykai“ „Egzorcistas“ yra galimai paremtas tikra istorija apie berniuką Roland Doe, kuris 5-ame dešimtmetyje buvo manomai apsėstas demono, bei pasak to meto Washington laikraščio, išlaisvintas iš velnio gniaužtų. Įvairios neigiamos reakcijos už ypatingą grafiškumą, vulgarias ekspresijas, šios priežastys galėjo gimti tik iš išskirtinio siaubo ir sukrėtimo, kurį filmas ir perteikia. Jei norite pamatyti kažką, kas jums paliks neišdildomą įspūdį, tuomet privalote pamatyti šią klasiką.

9. „Kūnų grobikų įsiveržimas“ (Invasion of the Body Snatchers, 1978)

Invasion of the Body Snatchers, 1978

Dar vienas klasikinis filmas iš 8 dešimtmečio, „Kūnų grobikų įsiveržimas“ yra perdirbta 1956 metų filmo versija. Režisierius Philip‘as Kaufman‘as nusprendė filmą įkūnyti spalvotoje versijoje, perkeldamas veiksmą į savo mylimiausią miestą San Franciską.

Pagrindiniai filmo veikėjai daktaras Matthew Bennell‘as (aktorius Donald Sutherland), Elizabeth Discoll (aktorė Brooke Adams), daktaras David Kibner (aktorius Leonard Nimoy) ir kiti. Filmas paremtas fantastine istorija, kurios metu į žemę atvykę ateiviai nusileidžia į San Francisko miestą bei įsikūnija į gėles suformuodami sėklas. Elizabeth‘a yra labaratorijos mokslininkė, kuri yra viena iš daugelio žmonių, kurie imasi tirti keistas gėles. Tačiau sekantį rytą Elizabeth vyras Geoffrey pradeda neįprastai elgtis, neberodydamas jokių emocijų. Vėliau ateiviai apsėda keturis draugus, kurie tapę beemociais padarais pasprunka nuo policijos. Kas visa tai sustabdys?

Pirmas filmo kuriamas įspūdis, jog filmas paremtas beribe fantazija, kuri sunkiai liejasi su realybe ir gali daugelį žiūrovų atbaidyti. Tačiau režisierius scenarijuje sugeba išlaikyti realumo jausmą, nepaisant to, jog dauguma filmo personažų yra „išprotėję“. Garso komanda taip pat atliko puikų darbą, turint omenyje, jog baisiausios filmo vietos apėmė garsus sklindančius iš apsėstųjų. Filmas taip pat įrodė, jog norint išgąsdinti žiūrovą, žiaurumas bei kraujo scenos nėra būtinos.

 8. „Ateivis“ / (E.T.: The Extra-Terrestrial, 1982)

E.T. The Extra-Terrestrial, 1982

Holivudo legenda Steven Spielberg yra minimas kaip vienas geriausių režisierių naujesniojo amžiaus Holivudo filmų. Pasak Spielberg‘o šis filmas gimė, nes režisierius išsiskyrus tėvams susigalvojo įsivaizduojamą draugą. Tai dar vienas mokslinės fantastikos filmas, kurį komanda pastatyti sugebėjo iš gana menko 10 milijonų JAV dolerių biudžeto. Tiesa šis flimas nufilmuotas chronologine eiga, kadangi komandai sunkiai sekėsi išgauti įtikinamas emocijas iš jaunųjų aktorių.

Neįprasta draugystės istorija, kurią režisierius įkūnija tarp žemės vaikų bei pasiklydusio ateivio yra gana unikali. Grupė ateivių botanistų atvyksta į žemę ištirti augalų, tačiau aptikti vyriausybės agentų ateiviai ima sprukti, per klaidą palikdami vieną saviškį žemėje. Pagrindinis filmo veikėjas berniukas Elliot bei jo brolis Michael sandėliuke aptinka keistą svečią. Berniukai filmo eigoje padeda ateiviui sukurti „telefoną namo“, jog šis galėtų grįžti iš kur atvykęs.

Spielberg‘as buvo parašęs šios istorijos tęsinį („E.T. II: Nocturnal Fears“), kuris rodytų vaikus, kurie yra pagrobiami piktųjų ateivių, tačiau režisierius nusprendė atsisakyti šios idėjos, manydamas jog ši atims pirmosios dalies esmę. Šioje gana simplistinėje fantastikos istorijoje nėra prašmatnių šiuolaikinių efektų, kuriais yra perkimšti panašaus tipo šiandienos filmai. Tačiau gana aiški istorija bei laki Spielberg‘o fantazija puikiai tinka jaunosios kartos žiūrovams bei fantastinių istorijų mėgėjams.

7. „Poltergeistas“ (Poltergeist, 1982)

Poltergeist, 1982

Grįžtame prie klasikinių siaubo istorijų, šį kartą mūsų TOP‘ą praturtina „Poltergeistas“. Filmą parašęs Steven‘as Spielberg‘as turėjo užimti režisieriaus pareigas, tačiau Steven‘o kontraktas neleido režisuoti šio filmo, kadangi šiuo metu režisierius jau dirbo su „Ateivis“ filmu. Režisieriaus pareigas šiame filme užėmė Tobe Hooper, kuris filmų pasaulyje yra žinomas siaubo filmų žanre. Režisierius pasižymėjo filme „The Texas Chain Saw Massacre“, bei vėliau išleistame „Poltergeistas“ filmuose. Nors filmą ir režisavo Hooper‘is, tačiau filmas spinduliuoja Spielberg‘o kūryba.

„Poltergeiste“ veiksmas yra perkeliamas į paprastus Amerikos namus, kuriuose nežinoma būtybė pasiglemžia nekaltą vaiką. Nekalto vaiko pavojuje idėja filme yra įkvėpusi daugelį šios dienos siaubo trilerių. Tokiuose filmuose kaip „Anabelė 3“ vis dar matome, jog vaikai yra pasitelkiami norint sudaryti efektingą siaubo sceną. Po šio filmo naujosios kartos režisieriai pasitraukė iš voratinkliais apsivijusių gotiškų dvarų bei persikėlė į klasikinės šeimos namus, ką ir matome šiame kūrinyje.

„Poltergeistas“ pelnė Saturno apdovanojimus už geriausią 1983-ųjų grimą bei geriausią to meto siaubo trilerį. „Poltergeistas“ turėtų būti prioritetas tikram siaubo filmų fanatikui, prieš žiūrint tokius trilerius kaip „Insidious“, „Paranormal Activity“ bei „Išvarymo“ frančizės kūrinius privalote peržiūrėti „Poltergeistą“, jog suprastumėtė kaip šis filmas suformavo šiandienos siaubo filmų pasaulį.

6. „Padeganti žvilgsniu“ (Firestarter, 1984)

Firestarter, 1984

Vėl skamba Steven‘o Spielberg‘o vardas, „Padeganti žvilgsniu“ yra pastatytas remiantas Spielbergo‘o novele „Firestarter“. Filmą režisavęs Mark‘as L. Lester yra žinomas už filmą „Commando“, kuriame vaidino Arndolas Švarcnegeris bei filmą „Ginkluoti ir Pavojingi“ (1986). Aktoriai David Keith, Drew Barrymore, Martin Sheen bei George C. Scott šiame filme puikiai atliko vaidybinius elementus.

Filme pagrindiniai veikėjai Charlie bei Andy stengiasi paspurkti nuo organizacijos „The Shop“, kuri nori šeimą pagrobti dėl jų slaptų galių bei panaudoti juos savo tikslais. Filmas yra suskirstytas į 3 etapus, pirmame etape Andy su Charlie sprunkta nuo „The Shop“ grupuotės. Šioje dalyje veikėjai patiria daug flashback‘ų, kurie leidžia žiūrovui suprasti kaip šie du veikėjai pateko į esamą situaciją. Antrasis filmo etapas rodo, kaip dvejulė yra gaudoma grupuotės „The shop“. Trečioji dalis apima veiksmą, kuomet veikėjai yra pagaunami paslaptingos organizacijos bei kaip su jais yra atliekami piktavališki eksperimentai.

Nepaslaptis, jog to meto filmai iš 80-ųjų turi savotiškų elementų, kurie jungia visus to meto filmus. „Padeganti žvilgsniu“ atspindi tuo metu būdingas šukuosenas, kurios šiomis dienomis dažniausiai atrodytų juokingos, taip pat ir to meto aprangą. Pasak filmo kūrėjų tuo metu ugnies simbolis filmuose atrodydavo gerokai pavojingesnis nei šiandienos filmuose, tad senesnės laidos filmui sukelti tam tikras emocijas žiūrovui yra gerokai sudėtingiau nei anksčiau.

5. „Gremlinai“ (Gremlins, 1984) 

Gremlins, 1984

Ar jums kažką primena žodis Gizmo? „Gremlinai“ tai 1984 metais išleistas amerikiečių filmas, kurį tikėtinai daugma esame matę. Filmą surežisavęs Joe Dante yra žinomas už savo kūrinius: „Piranha“ (1978), „The Howling“ (1981), „Explorers“ (1985), „Small Soldier“ (1998) ir keletą kitų  filmų.

Nors šis filmas yra traktuojamas kaip siaubo, tačiau vargu ar filmo pradžioje įžvelgtumėme daug siaubo elementų. Pirma filmo pusė yra lyg komedija apie bankininką, kuris parsigabena namo keistą gyvūnelį. Gremlinai, tai gyvūnėliai kurių nederėtų šerti po vidurnakčio bei šlapinti vandeniu, tačiau žinoma šios taisyklės būna paminamos. Filmui įgavus pagreitį viskas apsiverčia aukštyn kojomis, ko pasekoje filmas evoliucionuoja į tikrą siaubo komediją.

„Gremlinai“ pelnė galybę „Saturn Awards“ 1985-ųjų apdovanojimų. Filmas buvo tuo metu pripažintas geriausiu siaubo filmu, Joe Dante gavo apdovanojimą už geriausią tų metų režisierių, buvo apdovanota filmo specialiųjų efektų komanda bei muzika. Filmas uždirbo apytiksliai 148 milijonus JAV dolerių.

4. „Vaiduoklių medžiotojai“ (Ghostbusters, 1984)

Ghostbusters, 1984 film

Didžiausi nuopelnai už filmo sėkmę bei populiarumą turi būti skiriami filmo režisieriui Ivan Reitman. Jis puikiai pasidarbavo režisuodamas šį kūrinį. Taip pat svarbu paminėti Dan Akroyd ir Harold Ramis, kurie parašė šio filmo scenarijų. Šių dviejų žmonių orginalumas bei humoro jausmas yra vienos iš priežasčių kodėl šio filmo žiūrėjimas yra tikras malonumas.

„Vaiduoklių medžiotojai“ buvo išleistas 1984 metų biržėlio 8 dieną, filmas iškarto sulaukė pozityvių atsiliepimų bei atnešė didžiulį pelną. Tuo metu filmas uždirbo net 295 milijonus JAV dolerių, kas tuometiniais standartais buvo ypatingai didelis nuopelnas. Filmas buvo apdovanotas už vizualinius efektus bei už legendinę filmo melodiją. Turbūt daugelis pamename šį šūkį: „Who you‘re gonna call? Ghostbusters!”, ši teminė daina yra tikra filmo ikona.

Filme vaizduojami Peter Venkman, Raumond Stantz ir Egon Spengler, kurie yra universiteto mokslininkai tiriantys paranormalius reiškinius. Tačiau laikui bėgant mokslininkai praranda savo darbus bei nusprendžia atidaryti „Vaiduoklių medžiotojų“ tarnybą, kuri veikė ugniagesių gelbėtojų principu. Naudodamiesi aukščiausiomis to meto technologijomis mokslininkai priiminėdavo iškvietimus, vykdami į iškvietimo vietą savo žymiuoju ektomobiliu.

3. „Padaužos“ (The Goonies, 1985) 

The Goonies, 1985

„Padaužos“ kaip ir „Gremlinai“ balansuoja tarp linksmybių bei baisybių. Tai dar vienas Steven‘o Spielberg‘o veiksmo bei nuotykių kūrinys, tai istorija apie grupelę vaikų, kurie vaikosi paslėpto lobio. Spielberg‘as tuo metu atrado nišą, kuri tinka jaunesniems paaugliams turintiems sudėtingesnį skonį siaubo filmams. Tačiau skirtingai nei „Gremlinai“ ar „Poltergeistas“, „Padaužos“ neprivers jaunosios auditorijos naktimis sapnuoti košmarų.

Richard Donner režisuotas filmas „Padaužos“ futuruoja grupelę draugų, kurie save vadina padaužomis. Grupelę sudaro Brandonas, Data, Kalbioji Bruna bei stambusis Chunk‘as. Jaunoji grupelė aptinka seną žemėlapį, kuriame yra nurodytas vienaakio pirato Willy lobis. Grupėlė vaikų nusprendžia ieškoti lobio, tačiau susiduria su blogiukais, iš kurių vienas yra deformuotas pabaisa.

Nors pasak režisieriaus Richard‘o Donner‘io komanda patyrė šiek tiek sunkumų dirbant su jaunaisiai aktoriais, dauguma jų puikiai atliko vaidinimo elementus bei buvo nominuoti „Saturn Awards“ apdovanojimams. Spielberg‘o kūryba bei jaunuolių energingumas išties paverčia filmą išskirtiniu.

2. „Likime kartu“ (Stand by Me, 1986)

Stand by Me, 1986

Turbūt neišvardintumėte ypatingai daug filmų, kuriuose galėtumėte įžvelgti save. Tačiau šis Stephen‘o Kingo‘o kūrinys neabejotinai privers susimąstyti, jog vaikystės draugai yra tie, kuriuos prisimename visą likusį gyvenimą.

Filmas ypatingai garsėjantis bei įvertintas kritikų už fenomenalią vaidybą. Labiausiai išryškėjęs vaikinas už vaidybą, tai River Pheonix . Filme vaizduojami 1959-ųjų vasara, kuomet grupelė vaikystės draugų išsiruošia ieškoti traukinio nutrenkto vaikio kūno. Tačiau draugai susiduria su miesto peštukų grupe, kurie taip pat randa negyvą kūną.

Režisierius Rob Reiner kūrybos pasisėmė iš Stephen‘o Kingo‘o novelės „Kūnas“. „Stand by me“ iš pradžių buvo pavadintas novelės vardu, tačiau vėliau filmo kūrėjai filmą pervadino į dabartinį pavadinimą, nes „Kūnas“ jiems asociavosi su seksu ir kultūrizmu.

1.“Begalinė Istorija“ (The Neverending Story, 1984)

The Neverending Story, 1984

Tai vokiečių fantastinis filmas, pastatytas anglų kalba bei parašytas ir režisuotas Wolfgang‘o Petersen‘o. Filmas yra paremtas novele „Begalinė Istorija“, nuo kurios ir kilo filmo pavadinimas. Filmas išleistas 1984 – aisiais bei garsėjo kaip brangiausias to meto filmas, kuris išleistas už JAV bei sovietų sąjungos ribų.

Filmas pasakoja apie berniuką Bastian (aktorius Barret Oliver), kuris atranda knygą pavadinimu „Nesibaigianti Istorija“, knygininkas įspėja berniuką, jog knyga yra ypatingai įtraukianti. Berniukas pavogia knygą, palikdamas raštelį, jog grąžins. Pradėjęs skaityti Bastian‘as atranda istoriją apie karžygį, kurio tikslas sustabdyti blogasias jėgas, jog šios neužgrobtų Fantazijos pasaulio.

Ypač galima pagirti filmo vaizdo efektus. Pagrinde filme naudojama muzika – rokas (grupės Atreyu, Bayside, Rooney). Vizualūs efektai filmo metu, leido žiūrovams pažvelgti į atsikrą pasaulį. Tokie žymūs filmų rašytojai kaip Joshua Tyler, filmą pavadino viena iš nedaugelio tikrųjų fantastinių istorijų. Titulinę dainą iš šio filmo trečiame „Keistų dalykų“ sezone atlieka Dastino ir Siuzi muzikinis duetas.

Taip pat skaitykite: TOP 10 Stiveno Kingo knygų ekranizacijų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: