Napoleonas / James Gilray karikatūra

Griežta vyriausybinė politika daugybę amžių spaudė tautines mažumas, opoziciją, inteligentiją ir slėpė nuo jų tiesą. To pasekoje atsirado daug skirtingų protesto formų, kuriomis žmonės kovojo dėl savo laisvės. Viena iš jų – karikatūra.

Visuomenėje, kurioje tyla, slopinimas ir neskaidrumas buvo įprasti reiškiniai, vizualiniai protestai buvo pats galingiausias pasipriešinimo metodas. Dažniausiai svarbi tiesa nepasiekdavo žmonių dėl propagandos ir politinio slaptumo.

Karikatūra buvo lyg revoliucinis tiesos atskleidimo įrankis. Karikatūra tapo viena iš stipriausių protesto formų, kuria dažniausiai buvo pasiekiama daugiau nei paprastais žodžiais ar veiksmais.

Tai 10 istorinę reikšmę turėjusių karikatūrų:

1. James Gilray.

Napoleonas yra teigęs, kad anglas James Gillray, savo karikatūromis turėjo daugiausiai įtakos. „Jis padarė daugiau nei visos Europos armijos kartu sudėjus.“

2. Honore Daumier

2

1832 metais, kai karalius Louis Philipe panaikino spaudos cenzūrą, Honore Daumier sukūrė garsiąją Louis Philipe karikatūrą pavadinimu „Gargantua“.  Visi už karikatūra atsakingi asmenys buvo kaltinami keliantys neapykantą prieš karaliaus valdžią ir karaliaus įžeidimu. Į kalėjimą buvo pasodintas tik pats karikatūros autorius.

3. Thomas Nast

3

Thomas Nast mėgindamas nuversti korumpuotus partinius štabus Niujorke, išleido šią karikatūrą. „Man visiškai nerūpi jūsų laikraščio straipsniai. Mano pasekėjai „nemoka“ skaityti, bet jie nepraleis progos pamatyti prakeiktus paveikslėlius.“

4. Zapiro

4

2008 metais pasirodžiusi „The Sunday Times“ karikatūra privertė tuo metu pietų Afrikoje kandidatuojantį į prezidentus Jacob Zumą paduoti Times Media grupę į teismą už šmeižtą, prašant žalos atlyginimo kurio vertė apie 600,000$. Ši karikatūra padarė daug žalos Jacob Zumai, vienintelis jo pasiaiškinimas dėl tariamų išprievartavimo kaltinimų buvo : „ta moteris sirgo ŽIV“ taip lyg mėgindamas atsikratyti išprievartavimo kaltės.

5

5. Young ir Minor buvo du menininkai, kurių kūriniai buvo nuolatos spausdinami „The Masses“ žurnale. The Masses buvo du kart teisiami ir buvo nubausti kaip sąmokslininkai trukdantys rinkti šauktinius į armiją. Nors Young ir Minor į kalėjimą nepakliuvo, nuolatiniai ieškiniai prieš žurnalą, nulėmė jo žlugimą.

6. Louis Raemaekers

6

„Vokietijos Tango“. Pirmo pasaulinio karo metu, nei vienas karikatūrų meistras, neturėjo daugiau įtakos nei Louis Raemaekers iš Olandijos. Apkaltintas „keliantis grėsmę olandų neutralumui“ jo karikatūros išprovokavo Vokiečius, kurie pasiūlė 12000 premiją už jo sugavimą, gyvo ar mirusio. Po karo Vokiečių laikraštis rašė, kad už kiekvieną Raemaekerio karikatūrą jiems turėtų būti kompensuota.

7

7. Winston Churchill manė, jog ši karikatūra vaizduoja, pirklių – jūreivių gyvybes, kuriomis rizikuojama tam, kad pakelti naftos baronų pelną. Jis netgi užsakė paiešką, tam, kad surastų kam priklauso „The Daily Mirror“ laikraštis. Ši karikatūra privedė iki audringiausių debatų tarpukario parlamente, kai iš tiesų Zec tiesiog norėjo pasakyti, kad benzino trūkumas, reikštų pavojų gyvybėms.

8. David Low

8

„Joks diktatorius neturėtų jaustis nepatogiai dėl šių karikatūrų, kuriose vaizduojamas ypač blogo žmogaus pavyzdys. Tokia yra Hitlerio nuomonė apie save, kaip pasaulio užkariautoją, kuris norėtų tai propaguoti. Jis maitina savo tuštybę. Dalykas ko jis nenori matyti, yra ta idėja, kad jis yra asilas, kuris yra žalingas žmogus šiam pasauliui.“ Tokia buvo David Low nuomonė apie Hitlerį.

9. David Levine

9

„Per daugiau nei 30 metų, tik vieną kartą pas mane įžygiavo personalas su peticija, kuri buvo pasirašyta 25 žmonių, įsakant, kad mes kažko nepublikuotume. – teigė leidinio redaktorius. –  Tai buvo Henry Kissinger karikatūra. Jų pateisinimas nespausdinti tai karikatūrai: „Toks žurnalas neturėtų naudoti netinkamų juokelių, tam, kad žmonėms parodytų, kad Kissinger mėgaujasi tarptautiniu dominavimu. Kissinger yra vyras, bet pasaulis nėra moteris“.

10. Barry Blitt

10

Pirmosios Baracko Obamos prezidentinės kampanijos metu, žurnalas „The New Yorker“ ant viršelio vaizdavo Barry Blitt karikatūrą, kurioje Barack ir Michelle Obama yra apsirengę teroristiniais rūbais, turi automatus ir kumščiu sveikina vienas kitą. Tūkstančiai skaitytojų protestavo, atšaukė prenumeratas ir skundėsi. Tuometinis kandidatas į prezidentus pasiėmė mažą pertraukėlę nuo savo itin įtempto grafiko, vien tam, kad paskelbtų jog karikatūra yra įžeidžianti.

Taip pat skaitykite: “Charlie Hebdo” atakos metinių proga savo viršelyje paskelbs ginkluoto Dievo karikatūrą

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: