Serialo "Ozrak" kadras

Visame pasaulyje itin puikiai žinomas interneto gigantas „Netflix“, panašu, ne itin mėgsta daugybę sezonų besitęsiančius serialus. Daugiausia orientuodamiesi į ne ilgiau nei 3 sezonus turinčius serialus, internetinio transliavimo gigantai yra nutraukę ne vieno kritikų puikiai įvertinto šou kūrimą. Teigiama, kad istorijos, kurios tęsiasi ilgą laiką, sunkiau pritraukia naujus žiūrovus, kurie mieliau renkasi trumpesnius pasakojimus, kurie užima mažiau laiko ir ne taip stipriai įpareigoja. Žinoma, nutraukta ir ne vieno ne itin nusisekusio serialo transliacija, tačiau jų tarpe – nemenka dalis žiūrovų ir kritikų pamėgtų kūrinių. Kviečiame susipažinti su dešimčia puikių serialų, kurių transliacijas, nepaisant atsiliepimų, atšaukė „Netflix“.

10. Ozark 

„Ozarko“ pavadinimas yra tarsi nuoroda į rodomą aplinką – JAV Ozarko regioną Misūrio valstijoje, kur galime išvysti šiek tiek Hiksvilio rajono su didžiuliu ežeru ir daugybe medžių. Tačiau didžioji dalis serialo buvo nufilmuota prie Allatoonos ežero, Džordžijos valstijoje. „Ozarkas“, remdamasis savo pagrindine veiksmo vieta, sujungia vaizdus ir sukuria bendrą atmosferą. Seriale pasakojama apie Čikagoje įsikūrusius Birdesus, kurie yra paprasta šeima, gyvenanti įprastą gyvenimą – išskyrus Marty Birdesą (akt. Jason Bateman) ir jo darbą. Vyras ir dviejų vaikų tėvas dirbafinansų patarėju bei yra ir didžiausias pinigų plovėjas antrame pagal dydį Meksikos narkotikų kartelyje. Kai pašlija santykiai su kartelio bosu po pinigų dingimo, Marty turi išsikraustyti ir perkelti nusikalstamą veiklą į Ozarką. Marty su žmona Vende (akt. Laura Linney) ir jų paaugliais palieka Čikagos dangoraižius ir persikelia į ramųjį Ozarko regioną, prie ežero Misūryje. Čia, pasak Marty, jis gali plauti dar daugiau juodosios rinkos pinigų. Šio serialo grožis atsiskleidžia tuomet, kai vienos šeimos nusikaltimai išsiplečia į didesnį kriminalinį verslą Ozarke. Teisėsaugos pareigūnai yra įtraukiami į nusikaltėlių sekimą.

Vietiniai gyventojai pasirodo kaip spalvinga puokštė įvairenybių, įskaitant seną vyrą (akt. Harris Yulin), į kurio namus persikelia – jis vaikščioja visiškai nuogas. Kiti keistuoliai yra Langmorai, vietinė, neįprasta šeima, užsiimanti smulkiais sukčiavimais. Jų vienintelė intelekto galia yra Rūta (akt. Julia Garner) – pilka, protinga paauglė, vykdanti pavojingus nusikaltimus.

Aktoriaus J. Batemano (kuris taip pat ir režisavo kelias serijas) atsidavimas dramatiškam vaidmeniui jaučiasi natūralus, vyrauja griežtumas bei teisingumas. Labiausiai šiame seriale žavi aktorė Julia Garner, suvaidinusi Rūtą, Marty sąjungininkę. Jos vaidyba tarsi magnetas prikausto dėmesį. Seriale mergina spindi ryškiu pasitikėjimu savimi. Julios personažė Rūta gali įbauginti bet kurį vyrą, stojantį skersai kelio.

Serialo rimtumas yra perteikiamas per savitą vizualinę paletę – dažnai dominuoja pilkšvos spalvos atspalviai ir silpnai apšviestos interjero detalės, kurios tarsi susilieja tarpusavyje. Dažnai pakartojami laukinių gyvūnų kovos aplink Birdesų namą Ozarke vaizdai, kurie primena mums, kad čia nėra vietos ir laiko juokams. Keletas plėšrūnų, slankiojančių aplink šią šeimą, bet kuriuo metu gali užuosti kraują ir užpulti.

Šis serialas nutrauktas po 4 sezonų, o apie paskutiniojo pasirodymą paskelbta šių metų birželį.

9. Chilling Adventures of Sabrina

Siaubo serialas, paremtas „Archie Comics“ komiksu tuo pačiu pavadinimu tarsi tęsia populiaraus 1996-2003 metais kurto ir didelio populiarumo sulaukusio serialo „Raganaitė Sabrina“ pagrindinės herojės, Sabrinos, istoriją. Tiesa, abu serialai skiriasi it diena ir naktis. „Chilling Adventures of Sabrina“ pagrindinį vaidmenį atlieka Kiernan Shipka. Pats serialas yra suskirstytas į dalis, ir tęsėsi viso labo tik 2 sezonus, kurie suskirstyti į 3 dalis.

Nesunku suprasti, kad siužetas sukasi būtent aplink Sabriną. Šį kartą ji pasirodo tamsiosios burtininkės amplua. Kadangi serialas orientuotas į paauglių auditoriją ir yra kupinas siaubo elementų, būtent pastarieji tampa vienu svarbiausių uždavinių kūrėjams. Ne mažiau svarbus, tiesa, ir pats istorijos vystymasis. O ji tikrai ne tokia, kokias matome daugelyje populiarių serialų paaugliams. Raganaitė Sabrina gyvena tarp dviejų pasaulių – pragaro ir gyvųjų. Pastarajame veiksmas vyksta išgalvotame Greendale‘o miestelyje, kuriame Sabrina Spellman laiką leidžia su savo vaikinu Harviu ir savo geriausiomis draugėmis Roz ir Siuze. Per artėjantį Heloviną jai sukaks šešiolika, ir tuomet jai teks pilnai priimti savo raganiškąją pusę prisiekiant ištikimybę Tamsybių Valdovui Šėtonui. Tačiau mergina tarsi plėšosi pusiau, turėdama rinktis tarp savo draugų ir šeimos, ir pradeda domėtis apie jos laukiantį Tamsybių krikštą. Galiausiai ji sulaukia pasiūlymo likti mirtingųjų pasaulyje, tačiau tuo pat metu lankyti burtų mokyklą. Mergina gyvena dvigubą gyvenimą, kuriame gausu šiurpių nutikimų ir pasirinkimų.

Serialas neretai lyginimas su populiariuoju „Riverdeilu“, ir netgi buvo kalbama apie jų ryšį, tačiau kalbos nepasitvirtino. „Chilling Adventures of Sabrina“ sulaukė teigiamų atsiliepimų , tačiau vos prieš savaitę „Netflix“ paskelbė nutraukią serialą. Šių metų pabaigoje pasirodys paskutinės 8 serijos, kurios taps ketvirtąją, finaline, istorijos dalimi.

8. Dear White People

2017-aisiais pradėtas transliuoti komiškas serialas tęsia to paties pavadinimo 2014-ųjų filmą. Jame pasakojama istorija apie skirtingų rasių studentų santykius prestižiniame koledže. Pagrindiniais veikėjais tampa grupelė juodaodžių studentų. Pasakojimas pradedamas nuo filmuko „Dear Black People“, kurį suorganizuoja studentų leidžiamo žurnalo grupelė. Jau nuo pirmosios serijos pradeda skleistis veikėjų išgyvenimai ir charakteriai. Kiekviena serija orientuota į kurį nors vieną iš pagrindinės herojų grupelės narių. Būdami jauni ir tik pradedą žengti į suaugusiųjų gyvenimą, jie patiria daugybę išgyvenimų ir dramų, kurias bent kelissyk sustiprina rasizmo prieskonis. Įvairūs seksualiniai patyrimai, apimantys ne tik studijuojančius jaunuolius, bet ir jų dėstytojus. Tai tampa dar viena aktualia problema, pastaruoju metu vis aiškiau iškeliama visuomenėje. Taigi, serialas apima ne vieną svarbią problemą, kylančią šiandieninėse bendruomenėse. Daug dėmesio skiriama juodaodžių ir baltaodžių santykiams, kurie vis dar nėra tapę visuomenės norma.

Būtent pastarosios vertybės ir tampa pagrindine serialo, kurio jau ir pats pavadinimas, „Dear White People“, pateikia nuorodą į rasizmą iš nebaltaodžių pusės. Nors ir netapo itin populiariu, šis serialas sulaukė pakankamai gerų įvertinimų ir buvo įvardijamas kaip „savalaikis, provokuojantis ir aštrus kūrinys, žengiantis į visuomenę su komentarais apie socialinę padėtį ir aštriu humoru“. Trečiasis sezonas, nors ir vertinamas teigiamai, tačiau sulaukė mažesnio populiarumo nei pirmieji du, tad galbūt tai tapo viena iš priežasčių, dėl ko „Netflix“ nusprendė nutraukti „Dear White People“ kūrimą. Šiais metais žiūrovus turėtų pasiekti paskutinysis, ketvirtasis, sezonas.

7. Sense8 

Specialiai „Netflix“ režisierių Wachowski dueto kuriamo serialo „sense8″ siužetas tikrai sudomins tuos, kas išsiilgę originalumo. Pagrindiniai aštuoni serialo veikėjai, nepažinodami vienas kito, gyvena skirtinguose pasaulio kampeliuose. Visų jų gyvenimai skiriasi kaip diena nuo nakties: jaunas autobuso vairuotojas Kenijoje siekia sutaupyti pinigų AIDS sergančios motinos vaistams, įtakinga Seulo verslininkė po darbo užsiiminėja kovų menais, transmoteris iš San Francisko internete kovoja už lygias teises, Indijoje farmacijos mokslus baigusią merginą konservatyvūs tėvai nori ištekinti už nemylimo vyro, Londone gyvenanti islandė didžėja bando pabėgti nuo praeities, Meksikos telenovelių aktorius slepia savo homoseksualumą, Čikagos policininkui ramybės neduoda neišspręsta žmogžudystė iš vaikystės, spynų ekspertas Berlyne yra profesionalus vagis. Vieną dieną jie atranda turintys telepatinių galių, kurios jiems leidžia bendrauti tarpusavyje ir kartu spręsti problemas. Kaip ir iš kur tos galios atsirado — nepaaiškinama. Žinoma tik tai, kad dėl jų sugebėjimų mintis kontroliuojantis blogiukas juos siekia pagrobti blogio korporacijai. Kuriant „sense8“ Vachovskiai stengėsi apgalvoti kiekvieną smulkmeną, atsižvelgiant net į skirtingas laiko zonas. Daug dėmesio skirta atsiriboti nuo kultūrinių stereotipų, kurie įprastai vaizduojami Holivude. Pavyzdžiui, autobuso vairuotojo paklausus ar jis iš Afrikos, jis patikslina, kad Afrika tik žemynas, o jis iš Kenijos. Homoseksualių veikėjų paskirtis nėra vien tik atstovauti mažumas.

Žiūrovai turėjo galimybę išvysti viso labo du šio serialo sezonus, kurių kiekvieną sudaro tuzinas serijų.

6. Santa Clarita Diet 

Ši komedija nėra įprastinis šou apie zombius, kuriame vyrauja vien kraujas ir pūvančios numirėlių galūnės. Režisierius Victor Fresco čia mums itin subtiliai pateikia tokias žmogiškąsias savybes kaip ryžtas ir aukos dėl mylimųjų gerovės.

Sheila ir Joel iš šalies atrodo lyg tobula, tačiau kiek neįprasta pora. Porelė užsiima nekilnojamojo turto verslu, turi nuostabų namą ir neįprastai protingą dukrą, tačiau nesijaučia patenkinti savo gyvenimu. Joel nuolatos trūksta ryžto kažko imtis, o Sheila – itin drovi ir jai trūksta drąsos įvairiose situacijose, tačiau netikėtas posūkis visa tai pakeičia, kai Sheila tampa zombiu. Be abejo, tapti zombiu nenorėtų niekas, bet tai kardinaliai pakeičia šeimynėlės gyvenimą. Sheila tampa drąsi, impulsyvi ir pasitikinti savimi moteris, tačiau jos dieta šiek tiek trikdo šeimos gyvenimą. Kiekvieno valgio meniu, tik vienas pasirinkimas – žmogiena. Su visu tuo turi taikstytis ir šeimynėlė, o labiausiai – jos vyras Joel. Jis ne tik turi žmonai padėti sutvarkyti visą betvarkę, kurią ji palieka aukos nužudymo vietoje, bet ir paslėpti visus įkalčius, įskaitant žmogaus likučius, kurių Sheilai nepavyko sudoroti. „Mes žudysime žmones brangioji. Mes žudysime žmones, kad tu galėtum pavalgyti. Aš tikrai nesiruošiu tavęs palikti šioje situacijoje.“, būtent taip pasakė Joel, mėgindamas paguosti ir nuraminti Sheilą.

Šiame seriale, itin kraupiai pateikiamos scenos, kuriose žudomi, taršomi ar kitaip niekinami žmonių palaikai ir visa tai Sheila ir Joel daro lyg ravėtų daržą, teptų sumuštinį ar darytų kokį nors kitą įprastą darbą, kas yra itin kraupu, bet tuo pačiu ir juokinga. Tikriausiai būtent tai, yra stiprioji šio šou pusė, kuri perteikiama, kiek neįprastu būdu. Iš pirmo žvilgsnio, aktorė Drew Barrymore atrodo kiek keistokas pasirinkimas, tokioje kraujo kupinoje komedijoje, tačiau kritikų nuomone, aktorė su šiuo vaidmeniu susidorojo tiesiog tobulai ir yra viena iš priežasčių kodėl šou sulaukė pasisekimo. Kalbant apie Timothy Olyphant – šis vyrukas mums dar kartą įrodė, kad yra puikus aktorius kuris gali būti ne tik karštakošis pasipūtėlis seriale „Justified“, bet ir mielas bei nuoširdus zombės vyras.

Viso pasirodė 3 šio zombių serialo sezonai.

5. Dead to Me

Vos prieš metus pradėtas transliuoti juodojo humoro serialas „Dead to Me“ pasakoja apie žydinčią draugystę tarp Džen ir Džiudės. Džen – neseniai našle tapusi nekilnojamojo turto agentė, įsikūrusi Laguna Beache, Kalifornijoje, ir bandanti susitaikyti su savo skaudžia netektimi pasitelkdama psichoterapiją, mankštą ir sportą bei kitus būdus. Pyktį ir pagiežą ji pasitelkia savo sielvartui išreikšti. Netektį patyrusių moterų pagalbos grupėje ji susipažįsta su Džiude. Džen gedi savo žuvusio vyro, kurį užmušė automobilio vairuotojas, o tuo metu Džiudė graužiasi dėl savo sužadėtinio, kuris mirė patyręs širdies smūgį, netekties. Tačiau iš tiesų būtent Džiudė vairavo automobilį, po kurio ratais žuvo Džen vyras, o jos sužadėtinis ne mirė, o tiesiog ją paliko. Dvi veikėjos susiduria su savo skirtumais, kurie pasireiškia Džen apnikusia tamsa ir niūriomis mintimis, kai tuo tarpu Džiudė stengiasi likti pozityvia bet kokiomis aplinkybėmis. Šie skirtumai gana greitai tarp dviejų moterų sukuria stiprų ryšį. Džen tampa emociškai nestabilia kai galiausiai išsiaiškina savo vyro mirties aplinkybes ir Džiudės paslaptis.

Itin gerų žiūrovų ir kritikų atsiliepimų sulaukęs serialas buvo nominuotas daugeliui apdovanojimų ir tapo gana populiariu, tačiau šių metų liepos pradžioje „Netflix“ paskelbė, kad žiūrovų laukia trečiasis sezonas, kuris taps paskutiniu šioje istorijoje, kurioje persipina kokybiškas juodasis humoras ir širdį verianti tragedija. Asmenines tragedijas išgyvenantys personažai dažnai tampa itin artimais daugeliui žiūrovų, kurie neretai patiria panašius vargus, ir šis serialas – tikrai ne išimtis. Galbūt būtent tai ir lėmė tokius puikius žiūrovų ir kritikų įvertinimus.

4. The Kominsky Method

Komiška drama pasirodė 2018-ųjų lapkritį. Istorija sukasi aplink Michaelo Douglaso įkūnijamą aktorių Sandy Kominsky. Kadaise buvęs itin sėkmingu, šiandien jis dirba savo aktorių mokykloje ir studijoje, kurią pavadino savo vardu, „The Kominsky Method“. Studijai jis vadovauja kartu su savo dukra Minde, kuri turi priklausomybę narkotikams. Jo geriausias draugas ir agentas, Normanas Newlanderis, neteko savo žmonos, kuri pralaimėjo kovą su vėžiu, ir paliko abu vyrus gvildenti egzistencinius klausimus, su kuriais jiedu susiduria per įvairius pasirinkimus ir santykius, ir ne tik naujus, bet ir senus. Mokydamas naujų būsimųjų aktorių klasę, Kominskis sutinka moterį, kuriai pajaučia stiprius jausmus, tačiau įgūdžių ir patirties trūkumas santykiuose kelia sunkumų naujos draugystės vystymuisi. Tuo tarpu Normanas susiduria su skausmu netekus mylimos žmonos. Siužetui tampa aišku, kad jų, jau gyvenimo mačiusių vyrų, amžius kelia iššūkius, su kuriais nė vienas nežino kaip susidoroti. Toliau keliaudami savo gyvenimo traukiniu, kuris kaip niekada arti mirties ribos, jiedu mokosi laviruoti tarp skausmo, asmeninio augimo, ir grįžta į kelią.

Serialas sulaukė neįtikėtino pasisekimo – ne tik buvo itin palankiai vertinamas kritikų ir žiūrovų, bet ir laimėjo du „Auksinio Gaublio“ apdovanojimus. Nepaisant to, kad išleistos viso labo tik 16 serijų, visai neseniai pranešta, kad žiūrovus pasieks trečiasis sezonas, kuris taps finaliniu šiai įspūdingai istorijai. Galima teigti, kad tai – puikus sprendimas, turint omeny, kad iki šiol serialas vertintas itin puikiai, todėl pernelyg ilgas istorijos užtęstumas galimai taptų nekokiu sumanymu.

3. Glow 

Serialas, nukeliantis į 1980-uosius, yra istorija apie nuostabias moteris imtynininkes. Tiesa, kaip ir tikrame gyvenime, daugelis veikėjų čia nėra tikros kovotojos – jos tik aktorės, modeliai ir kaskadininkės, įmestos į ringą ir privalančios rasti jame savo personažą, kurį galėtų paversti imtynių čempionu televizijoje. Juokingiausia tai, kad daugelis iš jų, gyvenime nėra mačiusios nei vienos imtynių kovos, todėl linksmų situacijų ir humoro, čia tikrai neišvengsite.

„Spindesys“ – tai tarsi nenuspėjami kalneliai, nuolat stebinantys staigiais posūkiais ir įstabiais charakteriais. Sunku net pasakyti, kaip šį serialą turtų vertinti feministės, nes iš dalies, jis moterų kūnais ir personažais žaidžiantis šou, kurio žinutė aiški jau nuo pirmosios serijos, tačiau iš kitos pusės, tai moterų stiprybę, pasirinkimo laisvę ir savęs ieškojimą skatinantis gyvenimo šansas. 14 moterų, atrinktų kuriamai televizijos laidai, ne tik bando išsiaiškinti, kokais personažais gali tapti ringe, tačiau ir kaip jie susiję su tikruoju jų gyvenimu. Kai kurios iš jų yra mamos, kai kurios nuolatinės melagės arba paprasčiausios pasileidėlės, o kitos, neįtikėtinai tyros – tačiau, „Spindesys“ visas jas pastatė ant vieno, lygaus ringo grindų, tam, kad pamatytų vidinę kovą tarp asmenybės ir profesionalumo, bei įtikinantį šou.

Serialas užburia tuo, kad nuo pat pražios iki galo, yra absoliučiai 1980-uosius primenantis kūrinys. Aptempti ir įvairiaspalviai triko, tamprės, pabrėžiančios merginų apvalumus, muzika, paskutinį kartą girdėta žiūrint „Gelbėtojus“, ir šukuosenos, reikalaujančios pusės flakonėlio plaukų lako.

Šio serialo transliacija nutraukta po 4 sezonų.

2. Marvel’s Daredevil 

Nusivilti „Netflix“ serialu „Daredevil“ yra tiesiog neįmanoma. Seriale yra pasakojama apie teisininką Metą Mardoką, kurį vaikystėje apakino iš sunkvežimio ant berniuko akių išsiliejusi rūgštis. Augęs su sunkiai kovos ringe dirbančiu tėvu, Metas ilgainiui suprato, kad apakimas jam padėjo paaštrinti likusius jausmus ir jis tai panaudojo savo naudai – kovodamas prieš blogį savo mieste Niujorke, o jeigu tiksliau – Pragaro virtuve (Hell’s Kitchen) vadinamame jo rajone.

Meto praeities scenų pagalba scenaristai sugeba sumaniai ir nepiktnaudžiaudami parodyti, dėl ko jis tapo tokiu žmogumi, kokiu tapo. Svarbiausi jo vaikystės momentai, santykiai su tėvu, globėjai ir mokytojai čia yra pateikiami tikrai subtiliai. Didžiausią dėmesį „Daredevil“ skiria veikėjų psichologijai, kuri arba formuojasi, arba yra atskleidžiama čia ir dabar. Serialo kūrėjai sugebėjo rasti tobulą rimtos psichologinės dramos ir nuotaikingo veiksmo žanro balansą, ir tuo reikia tik mėgautis. Išskirtinis „Marvel“ eksperimentas pasiteisino su kaupu ir tą galima matyti puikiuose įvertinimuose.

Šis serialas kartu su super herojiniais „Marvel“ kūrybos serialais „Jessica Jones“, „Luke Cage“ ir „Iron Fist“ galiausiai susijungė į vieną ir taip sukurs bendrą super herojų šou pavadinimu „The Defenders“. Sujungę jėgas visi šie herojai kovoja prieš nusikalstamumą Niujorke.

„Daredevil“ gerbėjai galėjo mėgautis serialu 3 sezonus, kuriuos sudaro viso 39 serijos.

1. Dark

Nors pasakojimai apie antgamtinių galių turinčiuosius jau seniai nieko nebestebina, šios istorijos neabejotinai rado savo nišą kino gerbėjų gretose. Serialas „Dark“, pasirodęs 2017-aisiais, ir savo istoriją jau užbaigęs šiemet – vokiečių sci-fi trileris, pasakojantis apie fikciniame Vokietijos mieste, Windene, pradedančius dingti vaikus. Tai atskleidžia daugybę skylančių santykių, dvigubų gyvenimų ir tamsias praeitis keturių čia gyvenančių šeimų. Atskleidžiama paslaptis, kuri tęsiasi net per keturias kartas. Pasakojimas pradedamas 2019-aisiais, tačiau skyla į siužeto linijas, vedančias į 1986-uosius ir 1953-iuosius, kurie pasiekiami keliaujant laiku. Kai kurie gyventojai išsigąsta, kad urvų sistemoje, išvystytoje po vietine atomine elektrine, atsirado kirmgrauža. Pirmajame sezone pamažu išaiškėja paslaptys, sukompromituojančios Kahnwaldų, Nielsenų, Dopplerių ir Tiedemannų šeimas. Jų gyvenimai pradeda griūti, kuomet darosi akivaizdu, kad jie susiję su dingstančiais vaikais ir miesto bei miestelėnų istorijomis. Antrajame sezone artimieji ir toliau bando susigrąžinti savo dingusius mylimus vaikus, o istorija tęsiasi kitais metais, paraleliai visose trijose laiko linijose, šalia kurių išsivysto ir dar dvi papildomos, nukeliančios į 2053-iuosius ir 1921-uosius. Paskutiniajame, trečiajame, sezone veikėjams tenka susidurti su prasidedančia apokalipse…

Serialas sulaukė didžiulio pripažinimo ir pasisekimo bei tapo itin mėgstamas žiūrovų ir kino kritikų. Vokietijoje, kurioje ir buvo kurtas, laimėjo daugelį apdovanojimų. Gerbėjams pateikiami išsamūs šeimų giminės medžiai, istorijos planai ir kitos detalės, padedančios užpildyti galbūt atsiveriančias visos istorijos spragas. Serialo kūrimas buvo nutrauktas po trečiojo sezono.

Taip pat skaitykite: 50 puikių Netflix pasiūlymų: filmai, serialai, dokumentika

 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: