Ne paslaptis, jog laikui bėgant bilietų kainos į daugelį kino teatrų filmų nepaliaujamai kyla. Nauji filmai kepami lyg tortai, nors nevisiems pasiseka surinkti milijardines pajamas, na, bet išimčių tikrai turime… Vienas pavyzdys šiuolaikinėje dinamiškoje pramogų pramonėje – naujo filmo apie Barbę išleidimas, kuris turi ne tik didžiulį kūrybinį potencialą, bet ir žada dideles pajamas.

Filmas apie lėlę, kurios vardą žinome visame pasaulyje. Sėkmė garantuota? Nuo puikios rinkodaros kampanijos iki vardo žinomumo… Taip! Barbei pavyko. Praėjus vos trims savaitėms po premjeros, scenaristės ir režisierės Gretos Gerwig blokbasteris pasaulio kino teatrų kasose surinko stulbinamą 1,18 mlrd. dolerių sumą (rodo oficialūs „Warner Bros.“ skaičiavimai). Žinoma, nors Barbė – naujiena, nepamirškime ir kitų puikių filmų.

Remiantis internetinio portalo „BoxOfficeMojo“ surinktais finansiniais duomenimis, sukūrėme sąrašą filmų, kurie atnešė daugiausia pajamų (neskaičiuojant infliacijos padarinių). Kviečiame skaityti toliau bei susipažinti su filmais, kuriuos išties galime vadinti aukso kasyklomis.

53. „Juros periodo pasaulis. Viešpatavimas“ (2022)

Bendros pajamos: $1,001,978,080

Prastos recenzijos nesutrukdė žmonėms pamatyti trečiojo „Juros periodo pasaulio“ filmo. Prireikė daugiau nei trijų mėnesių, bet „Juros periodo pasaulis. Viešpatavimas“ visame pasaulyje perkopė 1 mlrd. dolerių ribą. Tikėtina, kad tęsinys šį skaičių perkopė iš dalies dėl to, kad į didįjį ekraną sugrįžo originalūs „Juros periodo parko“ aktoriai, kurie šiame filme susivienijo su aktoriais „naujokais“.

Filme išgyvenę po Isla Nublos sunaikinimo, Owenas Gradis ir Klerė Dearing priglaudė jaunąją Meisę Lockwood. Jie gyveno paslapčia, kad apsaugotų Meisę, tačiau ji jaučiasi tarsi kalinė. Kai Meisė dingsta, Owenas ir Klerė imasi jos ieškoti ir galiausiai susiduria su „Biosyn“ savininku Lewisu Dodgsonu. Paleobotanikė Elė Sattler, paleontologas Alanas Grantas ir chaotikas Ianas Malkolmas imasi demaskuoti Dodgsono planus.

52. „Tamsos riteris“ (2008)

40

Bendros pajamos: $1,006,234,167

Grįžtant į 2008-ųjų liepą, žmonės jau iš anksto ėmė spėlioti, jog vienas iš Chrisopher‘io Nolan‘o kūrinių „Betmenas: Pradžia“, kuriame pagrindinį vaidmenį atlikto Heath‘as Ledger‘is, greičiausiai sumuš finansinius rekordus. Tačiau išėjus „Tamsos riteriui“ neliko jokių abejonių, jog šį kartą milijardo riba bus neabejotinai sulaužyta. Buvo spekuliuojama, jog šis filmas perkops visų laikų legendą „Titaniką“, kuris didžiuojasi 1 milijardo JAV dolerių kartele. Tačiau „Tamsos riteris“ išlieka daugiausiai uždirbusių filmų sąrašo gale.

Pagrindinį vaidmenį atliekantis Kristianas Bale‘as vaidina Betmeną. Filmas prasideda, kuomet grupė nusikaltėlių apiplėšia Gotham‘o miesto banką, žudo vieni kitus, siekiant pasisavinti kuo daugiau turtų. Išlikęs blogiukas Joker‘is nusprendžia nužudyti Betmeną.

51. „Hobitas: nelaukta kelionė“ (2012)

38

Bendros pajamos: $1,017,030,651

Debiutavus Peter‘io Jackson‘o „Hobitui“, filmas netrukus perkopė milijardo dolerių ribą. Šis filmas buvo ženklas, jog sekantys du filmo tęsiniai turėtų pasiekti panašių finansinių rezultatų. Tačiau nei vienai iš sekančių dalių to padaryti nepavyko. „Hobitas: smogo dykynė“ bei „Hobitas: penkių armijų mūšis“, kiekvienas uždirbo apytiksliai apie 960 milijonų JAV dolerių pasauliniu mastu.

„Hobitas: nelaukta kelionė“, tai 2012 metų fantastinis nuotykių filmas, režisuotas Peterio Jackson‘o bei prodiusuotas Carolynne‘os Cunningham. Filmas pasakoja apie viduriniuosius Žemės laikus, 77 metus prieš filmo „Žiedų valdovas“ įvykius. Filmas glaudžiai susijęs su „Žiedų valdovu“ bei perteikia panašią atmosferą. Pagrindinis filmo veikėjas Bilbo Baggins‘as (akt. Martin‘as Freeman‘as) yra įtikinamas Gendolfo, jog atsiimtų piktojo drakono Smaug‘o užimtą kalną.

50. „Haris Poteris ir Išminties akmuo“ (2001)

Bendros pajamos: $1,023,842,938

Praėjus devyniolikai metų po 2001 m. pasirodymo, „Haris Poteris ir Išminties akmuo“ pasiekė 1 mlrd. dolerių ribą tik po to, kai buvo pradėtas transliuoti Kinijos kino teatruose. Leidinys „Deadline“ pranešė, kad per tris dienas po to, kai filmas buvo išleistas kino teatruose su „remasterizuota 4K 3D“ versija, filmas surinko 13,6 mln. dolerių. Tai antrasis „Hario Poterio“ frančizės filmas, surinkęs daugiau nei 1 mlrd. dolerių.

Tai pasakojimas apie Harį Poterį (Daniel Radcliffe), paprastą vienuolikmetį berniuką, kuris tarnauja tarsi vergas savo tetai ir dėdei, ir kuris sužino, kad iš tikrųjų yra burtininkas. Jis pakviečiamas mokytis į Hogvartso burtų ir kerų mokyklą. Harį iš jo žemiškos egzistencijos išplėšia Hogvartso žemės prižiūrėtojas Rubeusas Hagridas (Robbie Coltrane’as) ir greitai jį įgrūda į jam ir žiūrovams visiškai svetimą pasaulį. Haris, išgarsėjęs dėl incidento, įvykusio jam gimus, naujoje mokykloje lengvai susiranda draugų. Tačiau netrukus jis įsitikina, kad burtininkų pasaulis jam kur kas pavojingesnis, nei galėjo įsivaizduoti.

49. „Alisa stebuklų šalyje“ (2010)

36

Bendros pajamos: $1,025,468,216

Tim‘o Burton‘o režisuotas filmas „Alisa Stebuklų šalyje“ yra šeštasis visų laikų Disnėjaus filmas, kuriam pavyko perkopti 1 milijardo dolerių ribą. Tim‘o Burton‘o 3D filmo idėja iš pradžių sulaukė įvairių kritikų nuomonių, tačiau žiūrovai buvo tiesiog pakvaišę dėl filmo. Dėka 3D technologijos naudojimo filmo bilietų kainos gerokai šoktelėjo ir filmas galiausiai prisijungė į milijardierių klubą.

19 metų mergina, kuri išgyvena tėvo netektį Alisa Kingsleigh patenka į paslaptingąjį žemę, kurioje ji pasitinkama keistų gyvūnėlių tarnų, kurie priverčia ją jaustis kaip karaliene. Tačiau Alisos užduotis yra rimta – nužudyti Raudonąją karalienę bei atstatyti Stebuklų šalies gerovę.

48. „Zootropolis“ (2016)

37

Bendros pajamos: $1,025,521,689

Disnėjaus „Zootropolis“ yra vienas iš penkių studijos animuotų filmų, kurio pajamos perkopė 1 milijardo ribą. Pasak portalo „Entertainment“, 2016 metais surinktų duomenų, filmas sumušė Disnėjaus debiutavusių filmų rekordą akimirksniu atnešdamas 75 milijonų dolerių pelną.

„Zootropolis“ buvo pripažintas 2016 metų geriausiu animuotu filmu. Tokiuose žymiuose filmų kritikų portaluose kaip „Fresh RottenTomatoes“, surinko net 98 procentų pripažinimą. Pasaulyje, kuriame gyvena antropomorfiniai gyvūnai, triušė Džiudė įgyvendina savo vaikystės svajonę bei tampa policijos pareigūne. Tačiau jos nelaimei, ji yra priskiriama prižiūrėti stovėjimo aikštelių. Džiudė apleidžia jai skirtas pareigas bei imasi įdomesnio tyrimo, siekdama suimti žebenkštį Duke‘ą Weaselton‘ą.

47. „Žvaigždžių karai: epizodas I – pavojaus šešėlis“ (1999)

35

Bendros pajamos: $1,027,082,707

Prieš 20 metų išleista originali filmo versija būtų pasilikusi žemiau milijardo ribos, tačiau 3D efektų dėka filmas patyrė antrąją bilietų pirkimo bangą, kuri pridėjo filmą į milijardierių klubą.

Ši „Žvaigždžių karų“ dalis yra žinoma kaip svarbiausias to meto  filmas, kuris padėjo pamatus naujųjų laikų blokbasteriams. Filmas apie kosmoso platybes bei tarpgalaktines kovas debiutavimo metu buvo ypatingai geidžiamas. To meto auditorijos nebuvo niekur mačiusios panašių efektų, lazeriais švytuojančių kardų bei smalsumą skatinančios istorijos linijos.

Georgo‘o Lucasas režisuodamas šį filmą įdėjo ypatingai daug pastangų. Tuo metu režisierius tikėjo, jog filmo specialieji efektai, lyginant su kitais filmais, buvo visiškai kitame lygyje. Filmas buvo filmuojamas tokiose vietose kaip Tuniso Sacharos dykuma. Devintame dešimtmetyje kompiuterizuoti filmų veikėjai nebuvo ypatingai dažnas reiškinys, tačiau šiame filme didžioji dalis veikėjų buvo sukurti tik kompiuterio. Norint išvysti šių dienų naujausių animuotų veikėjų pirmtakus, „Žvaigždžių karų“ pirmoji dalis yra puikus to pavyzdys.

46. „Žuvytė Dorė“ (2016)

34

Bendros pajamos: $1,029,266,989

Filmų mylėtojai 2016-ųjų vasarą vėl užplūdo  kino teatrų sales, kuomet pasirodė 3D animacinis filmas „Žuvytė Dorė“. Andrew Stantono režisuotas filmas buvo palankiai priimtas kritikų bei nesulaukė ypatingai neigiamų vertinimų. Filmas išleidimo metais (2016) tapo trečiu pelningiausiu metų filmu.

Andrew Stantonas Dorę sulieja kartu su ankstesniu savo kūriniu „Žuviuku Nemo“ (2003). Filme žuvytė Dorė turi atminties problemų, tad filmo eigoje būna atskiriama nuo tėvų bei apsigyvena su žuvim Marlinu bei žuviuku Nemo. Dorė turi neaiškių atsiminimų, kurie paskatina susirasti prarastą šeimą.

Filmas buvo orientuotas į jaunąją auditoriją, tad puikiai pritraukė šeimas su mažaisiais, o galimybė filmą pamatyti per 3D akinius neabejotinai prisidėjo prie milžiniškos apyvartos sėkmės.

45. „Barbė“ (2023)

Bendros pajamos $1,180,481,000 (ir toliau skaičiuojama)

Gretos Gerwig „Barbė“ nuo pat pasirodymo kino teatruose buvo nesustabdoma. Filmas ne tik uždirbo 2023 m. pelningiausią premjerinį savaitgalį šalyje, bet ir prisidėjo prie ketvirtojo didžiausio visų laikų kasų savaitgalio. Per 17 dienų perkopusi milijardo dolerių ribą, Gerwig tapo pirmąja režisiere moterimi, kurios filmas peržengė tokią ribą. Visus kitus 1 mlrd. dolerių vertės filmus režisavo vyrai. Dabar „Barbė“ yra pakeliui į pelningiausią 2023 m. filmą.

Tobulai rožinis ir iš pažiūros nepriekaištingas Barbės pasaulis, kuriame kiekviena diena – pati geriausia ir jokia problema paprasčiausiai neegzistuoja. Naujausias ir vienas iš labiausiai lauktų šios vasaros filmų žiūrovus nukelia į būtent tokį pasaulį, kurio kiekviena detalė apgalvota iki menkiausių smulkmenų ir daugeliui pažįstama iki skausmo, o spalvinga rožinė „Barbės“ estetika tiesiog užburia. Tai istorija apie žmones, ieškančius savo vietos, apie moteriškumą ir vyriškumą bei ką tai reiškia pasaulyje, kuriame gyvename, apie visuomenės normas, etiketes, ir svarbiausia – pokyčius, neatsiejamą gyvenimo dalį.

44. „Bjaurusis aš 3“

32

Bendros pajamos: $1,034,800,131

Pierre‘o Coffino režisuotas filmas tapo 4 pelningiausiu 2017-ųjų metų filmu. Illumination bei Universal Pictures prodiusuotas filmas yra trečioji „Pakalikų“ frančizės dalis. „Bjaurusis aš 3“ yra šeštas daugiausiai uždirbęs animacinis filmas bei mūsų sąraše užima 32-ąją vietą tarp daugiausiai visų laikų uždirbusių filmų.

Ne pasalptis, jog 3D efektai šiuo atveju taip pat prisidėjo prie filmo sėkmės. Kinijoje šis filmas pagarsėjo kaip audringiausią bei žiūrimiausią animacinio filmo atidarymą turėjęs filmas. Šiam filmui už JAV ribų daugiausiai pavyko uždirbti Kinijoje (152,3 milijonai JAV dolerių).

43. „Karibų piratai: ant keistų bangų“ (2011)

Captain Jack Sparrow Pirates of the Caribbean On Stranger Tides

Bendros pajamos: $1,046,721,266

Iš viso yra keturi „Karibų piratų“ serijos filmai, iš kurių du papildė milijardo dolerių klubą. „Karibų piratai: ant keistų bangų” atsilieka nuo „Mirusiojo skrynios“ – „Disney” franšizės dalies.

Filme kapitonas Džekas Sparrow (Johnny Depp) susiduria su moterimi iš praeities – Andželika (Penélope Cruz) ir nėra tikras, ar tai meilė, ar ji – negailestinga sukčiautoja, kuri naudojasi juo, kad surastų legendinį jaunystės fontaną. Kai ji priverčia jį įlipti į „Karalienės Anos kerštą“, grėsmingo pirato Juodabarzdžio (Ianas McShane’as) laivą, Džekas patenka į netikėtą nuotykį, kurio metu jis nežino, ko bijoti labiau: Juodabarzdžio ar moteris iš jo praeities.

42. „Aladinas“ (2019)

Bendros pajamos $1,054,304,000

Kaip ir daugelis „Disney“ animacinės klasikos realybėje suvaidintų versijų, „Aladinas“ puikiai pasirodė kino teatrų kasose ir tapo vienu iš septynių rekordinių „Disney“ filmų, 2019 metais pasiekusių 1 mlrd. dolerių.

Filme geraširdis gatvės vaikėzas Aladinas kovoja dėl gražuolės Agrabos princesės Jazminos meilės. Radęs stebuklingą lempą, jis pasinaudoja visagalio džino jėga, kad taptų princu ir galėtų ją vesti. Jis taip pat turi misiją sustabdyti galingąjį Džafarą, kuris ketina pavogti stebuklingąją lempą, galinčią išpildyti jo slapčiausius norus.

41. „Šelmis – 1“ (2016)

30

Bendros pajamos: $1,058,682,142

Gareto Edwards režisuotas „Šelmis – 1“ įtvirtino save pirmoje vietoje tarp visų „Žvaigždžių karų“ frančizės juostų. Šis filmas tapo ketvirtu bei paskutiniu 2016-ųjų filmu, kuriems pavyko peržengti 1 milijardo dolerių ribą. „Šelmis“ „Žvaigždžių karų“ frančizėje užima trečiąją vietą pajamų atžvilgiu.

Tai ištęsta žvaigždžių karų saga, kurioje grupė kovotojų pasineria į misiją, kurios tikslas pasisavinti „Mirties“ žvaigždės bei galaktinės imperijos ginklo planus. Filmas susilaukė 84 procentų teigiamo atgarsio bei daugelyje puslapių yra vidutiniškai įvertintas 7,45 iš dešimt balų. Juosta sulaukė daug pagyrimų dėl puikių aktorinių pasirodymų, veiksmo įtampos momentų, režisūros, vaizdo efektų (tamsaus filmo fono). Tačiau taip pat sulaukė kritikos dėl nevisiškai vykusių veikėjų atkūrimo iš originalios trilogijos.

40. „Karibų piratai: numirėlio skrynia“ (2006)

99

Bendros pajamos: $1,066,179,747

Antroji „Karibų piratų“ dalis režisuota Gore‘o Verbinskio. Filme pagrindinius vaidmenis atliko Elizabeth‘a Swann (akt. Keira Knightley), Will‘as Turneris (akt. Orlando Bloom) ir kapitonas Džekas Sparrow, kurie tęsia kelionę beieškant Deivio Jones‘o širdies.

Vos išleidus šį filmą, šis sugebėjo sumušti net keletą to meto rekordų. Filmas buvo pripažintas kaip greičiausias filmas, kuris atnešė milijardinį pelną (vos per 63 dienas). Filmas buvo ypatingai giriamas už garso takelį.

39. „Žaislų istorija 3“ (2010)

TOY STORY 3 (L-R) Lots-o’-Huggin’ Bear, Buzz Lightyear, Woody ©Disney/Pixar. All Rights Reserved.

Bendros pajamos: $1,067,316,101

Po šio filmo nebuvo jokių abejonių, jog bus kuriama ketvirtoji šio filmo dalis, kurią jau paminėjome savo sąraše. Tai trečiasis filmas „Žaislų istorijos“ frančizėje, kuris peršoko milijardo ribą.

2010-aisias, kuomet filmas vos peržengė milijardo ribą, Disnėjui tai buvo istorinis momentas, nes studija turėjo jau du filmus, kurie atnešė per milijardą dolerių. Antrasis buvo „Alisa stebuklų šalyje“. Filmas buvo apdovanotas Oskaru bei nominuotas už puikų scenarijų, garso takelį ir animacinius efektus. Puslapyje „Rotten Tomatoes“ filmas sulaukė net 98 procentų teigiamo atgarsio. Žinomi filmų kritikai kaip Markas Kermode‘as bei A. O. Skotas taip pat neslėpė susižavėjimo bei liaupsių šiam Lee Unkrich‘o režisuotam kūriniui.

38. „Žaislų istorija 4“ (2019)

42

Bendros pajamos: $1,073,841,394

Pasak „CNN“, „Žaislų istorija 4“ vos prieš keletą savaičių taip pat prisijungė į milijardinių filmų klubą. Tai ketvirtasis šio filmo tęsinys, kuriam pavyko uždirbti bei viršyti milijardo JAV dolerių ribą. „Žaislų istorijai 4“ debiutavus kino teatruose, filmas frančizėje sumušė žiūrimumo rekordus, tačiau praėjus šiek tiek laiko nepatenkino daugelio lūkesčių.

Šiam filmui apie neeilinius žaislus debiutavus, daugelis analitikų manė, jog tarp animacinių filmų šis kūrinys sumuš visų laikų rekordus, tačiau „Žaislų istorijai 4“ nepavyko paliesti „Nerealieji 2“ filmo užbrėžtos ribos. Tačiau nepaisant šių nesėkmių „Žaislų istorija 4“ turėjo pakankamai gerą pasirodymą kinuose.

Jaunajai bei didžiąją dalį žiūrovų sudarančiai auditorijai šis filmas yra ypatingas. Paprasti plastmasiniai žaislai, kurių galime rasti kiekvieno vaiko kambario pakampėje, atgyja, atsinešdami unikalias istorijas bei sužadindami jaunųjų žiūrovų vaizduotę. Šio filmo monopolinė auditorija suteikė filmui pranašumą prieš daugelį konkurentų. „Žaislų istorija 4“ yra ketvirtasis filmas iš Disnėjaus pasaulio, kuriam pavyko sulaužyti 1 milijardo kartelę.

37. „Džokeris“ (2019)

Bendros pajamos: $1,074,458,282

Šis DC komiksų filmas yra pirmasis R reitingo filmas, kurio kasoje uždirbta 1 mlrd. dolerių. „Deadline“ paskelbė, kad tai įvyko praėjus maždaug šešioms savaitėms po filmo premjeros visame pasaulyje. Marvel „Deadpool“ žvaigždė Ryanas Reynoldsas šmaikščiai pasveikino „Džokerį“ tapus visų laikų pelningiausiu R kategorijos filmu.

Filme socialiai neadekvatus klounas – Artūras Flekas siekia tapti komiku ir dirba papildomą darbą persirengęs klounu, laikančiu reklaminę iškabą. Jis rūpinasi savo motina – Penny Fleck, o sužinojęs apie jos psichikos ligą, daugiau sužino ir apie savo praeitį. Susidurdamas su visuomenės negatyvumu ir patyčiomis, jis kaip žmogus grimzta žemyn, o tai parodo, kaip atsirado jo alter ego „Džokeris“.

36. „Žvaigždžių karai: Skaivokerio iškilimas“ (2019)

Star Wars: the Rise of Skywalker' Unanswered Questions

Bendros pajamos: $1,077,022,372

Devintasis „Žvaigždžių karų“ Skaivokerio sagos epizodas, perkopė 1 mlrd. dolerių ribą. Kaip praneša „Variety“, šiam filmui prireikė 28 dienų, kad pasiektų šią ribą, tuo tarpu „Galia nubunda“ tai padarė per 12 dienų, o „Paskutiniams džedajams“ tai pavyko padaryti per 19 dienų.

Filme veiksmas vyksta praėjus metams po „Paskutiniųjų džedajų“. „Skaivokerio iškilimas“ pasakoja apie Rėją, Finną ir Poe Dameroną, kurie vadovauja Pasipriešinimo judėjimui prieš Aukščiausiąjį vadą Kylo Reną ir Pirmąjį ordiną, kuriam padeda sugrįžęs Galaktikos imperatorius Palpatinas.

35. „Tamsos riterio sugrįžimas“ (2012)

27

Bendros pajamos: $1,081,169,825

Režisierius Kristoferis Nolanas iš pradžių buvo abejingas bei dvejojo grįžti prie Betmeno, tačiau padedamas brolio galiausiai sukūrė istoriją, kuri pasirodė puiki užbaigti „Juodojo riterio“ frančizę. Kas galėjo pagalvoti, jog filmas iš pradžių kėlęs tiek abejonių režisieriui sukraus pasakiškus turtus.

„Tamsos riterio sugrįžimas“ debiutavo 2012-ųjų liepą Niujorko mieste. Po kelių dienų filmas taip pat buvo išleistas ir Jungtinėje karalystėje. Filmas buvo pagirtas už išskirtines emocijas. Režisūra, scenarijus bei garso takelis taip pat buvo teigiamai įvertinti. Pasak kritikų, tai buvo solidi pabaiga trilogijai.

Betmenas – šikšnosparnio kostiumą vilkintas super-herojus, kovojantis prieš blogiukus, niekada nesensta. Šis filmas Betmeno frančizėje buvo finansiškai pats sėkmingiausias, įtvirtinantis kaip 9-ą super-herojinį filmą, atnešusį daugiausiai pelno.

34. „Transformeriai: išnykimo amžius“ (2014)

25

Bendros pajamos: $1,104,054,072

O taip, apie šį tikrai esate girdėję, tad daug apie filmo esmę nedaugžodžiausime. Tai ketvirtasis „Transformerių“ filmas, kuris buvo taikytas į tarptautinę žiūrovų auditoriją ir tai filmo kūrėjams puikiai atsipirko. Tiesa, didžioji dalis filmo apyvartos buvo sukaupta iš Kinijos.

Nors filmas sulaukė galybės neigiamų įvertinimų bei kritikos, tai nesustabdė pelno augimo. Tai daugiausiai uždirbęs filmas iš 2014 metų bei antrasis iš visos „Transformerių“ frančizės. Filmas buvo apdovanotas už geriausius metų vaizdo efektus (2014).

Filmo metu vėl galime išvysti žymųjį Optimus Prime bei daugelį kitų. „Transformeriai“ šioje sagoje stengiasi išgyventi, nes yra medžiojami slaptų CIA pajėgų, o didžioji žmonijos dalis jiems yra atsukusi nugarą.

33. „Juros periodo parkas“ (1993)

33

 

Bendros pajamos: $1,109,802,321

Panašiai kaip ir „Žvaigždžių karų“ I-osios sagos sėkmė dėl 3D vaizdo efektų, „Juros periodo parkas“ taip pat perkopė milijardo ribą išleidus 3D versiją. Filmas 1993-iais nebuvo išleistas Kinijoje, tačiau atnaujinta filmo versija apėmė ir Kinijos auditoriją, ko pasėkoje buvo pastebėtas bilietų pirkimo šuolis.

Legendos Steven‘o Spielberg‘o režisuotis filmas sulaukė ypatingai didelio pasisekimo. Greičiausiai vargiai atrastumėme 90-ųjų vaikų, kurie nėra girdėję apie šį filmą. Daug siaubo bei susižavėjimo sukėlęs Steven‘o kūrinys mušė ne vien žiūrimumo rekordus. Filmas iškart tapo 1993-ųjų daugiausiai uždirbusiu filmu.

32. „Transformeriai: tamsioji mėnulio pusė“ (2011)

TRANSFORMERS 3

Bendros pajamos: $1,123,794,079

Trečioji „Transformerių“ dalis taip pat didžiąją uždirbtų pinigų dalį surinko už Jungtinių valstijų ribų. „Tamsioji mėnulio pusė“ JAV teritorijoje uždirbo apie 40 procentų viso pelno, o už JAV ribų filmas sugebėjo pritraukti likusį 60 procentų.

Pasak „Foxnews“ surinktos medžiagos, Paramount Pictures studijos prezidentas Bradas Grey‘jus kartojo, – „ Mes esame be galo dėkingi už išskirtinį Michaelo Bėjaus ir jo komandos darbą, kuriant šį filmą. Taip pat esame dėkingo, jog greta turime legendą Steveną Spielbergą bei begalę kitų įgulos narių iš Paramount Pictures studijos, kurie padėjo šiai „Transformerių“ frančizės daliai pasiekti tokių aukštumų“.

31. „Kapitonė Marvel“ (2019)

26

Bendros pajamos: $1,131,416,446

Vos po kelių savaičių debiutavimo bei rekordus mušusio atidarymo, „Kapitonė Marvel“ peržengė milijardą dolerių. Filmas prisijungė greta „Juodosios panteros“ , „Keršytojų“, „Geležinio žmogaus 3“ bei „Kapitonas Amerika: civilinis karas“, kaip milijardinis Marvel filmas.

Nors „Kapitonė Marvel“ yra 2019-ųjų filmas, tačiau filmo kūryba prasidėjo dar 2013-ais. Anos Boden bei Rajano Flecko režisuotas filmas debiutavo Jungtinėse valstijose kovo 8-ą 3D bei IMAX formatais. Pagrindinė filmo super-herojė Vers, kuri patiria amneziją ir pasikartojančius košmarus iš praeities. Tai pirmasis filmas atnešęs milijardinį pelną, kuriame super-herojės vaidmenį įkūnijo moteris.

30. „Žmogus voras: Toli nuo namų“ (2019)

39

Bendros pajamos: $1,131,927,996

„Žmogus voras: Toli nuo namų“ vos debiutavęs liepos 2-ą dieną galiausiai peržengė 1 milijardo JAV dolerių ribą. Ši „Žmogaus voro“ dalis gerokai aplenkė 2017-ųjų „Žmogus voras : sugrįžimas“, kuris pasauliniu mastu sugebėjo surinkti 880 milijonų JAV dolerių.

„Žmogus voras: Toli nuo namų“, kaip ir gana įprasta, seka 16 metų Peter‘į Parker‘į, kuris yra pasirenkamas išgelbėti pasaulį ekskursijos į Europą metu. Filmas populiarumo rekordus sumušė Kinijoje, surinkdamas net 204 milijonus JAV dolerių. Kinijoje filmui pavyko išties nemažai uždirbti, tačiau filmas paliko pėdsaką ir šiose šalyse: Pietų Korėja ($56 milijonai), Jungtinė karalystė (36 milijonai), Meksika (30 milijonų), Japonija (26 milijonai), Brazilija (25 milijonai) bei Australija (24 milijonai).

29. „Operacija Skyfall“ (2012)

1123220 - Skyfall

Bendros pajamos: $1,142,471,295

Studijai Sony Pictures tai didžiausias pajamas atnešęs filmas, kuris vien per debiutavimo savaitę sugebėjo uždirbti 80,6 milijonų dolerių. Sam‘o Mendeso režisuotas filmas, kuriame pagrindinis veikėjas žymusis Džeimsas Bondas, Jungtinės Karalystės slaptasis agentas, siekiantis susigražinti pavogtą svarbią laikmeną su svarbia informacija.

Bondas atnešė turtus ir už JAV bei Jungtinės karalystės ribų, paversdamos filmą antru daugiausiai uždirbusiu filmu Jungtinėje karalystėje, pralenkdamas „Titaniką“ bei „Harį Poterį“. Štai dar keletas šalių, kuriose „Operacija Skyfall“ buvo ypač pamėgta: Vokietija (43,5 milijonai), Prancūzija (42,9 milijonai), Rusija (16,7 milijonai), Pietų Korėja (14,4 milijonų), Švedija (11,2 milijonų).

Filmas sulaukė 92 procentų teigiamo atgarsio bei vidutiniškai buvo vertinamas 8 iš 10 balų. Filmas buvo keletą kartų apdovanotas už garso takelį bei nepriekaištingą kinematografiją.

28. „Žiedų valdovas. Karaliaus sugrįžimas“ (2003)

23

Bendros pajamos: $1,147,633,833

Žmonės pulkais užplūdo kino teatrus dėl finalinės trilogijos dalies, kurią režisavo Peteris Jackson‘as. Po beveik dešimties savaičių teatruose filmas pralaužė milijardo kartelę bei šlavė galybę oskarų. Filmas laimėjo 17 oskarų bei buvo liaupsinamas už išskirtinę vaidybą bei realistiškus vaizdo efektus.

Trilogijoje yra tęsiamas dalies „Dvi tvirtovės“ siužetas, kuomet Frodas, Samas bei Gollum‘as išsirengia į lemtingą kelionę sunaikinti žiedo. Tačiau jiems tenka susiremti su pagrindiniu filmo antagonistu Sauronu.

27. „Akvamenas (2018)“

21

Bendros pajamos: $1,148,528,393

Pasak vieno Holivudo žurnalisto, Džeimso Wan režisuotas „Akvamenas“ sausio mėnesį tapo daugiausiai uždirbusiu DC komiksų filmu. Pakankamai arti puikuojasi dar du pagal DC komiksus pastatyti filmai: „Tamsos riteris“ bei „Tamsos riterio sugrįžimas“.

Super-herojinis filmas, kuriame pagrindinis veikėjas „Akvamenas“ (akt. Džeisonas Momoa) gimsta su antgamtinėmis galiomis komunikuoti su jūros būtybėmis. Džeimso Mamoa populiarumas vaidinant „Akvameną“ Warner Bros studijai atnešį ypatingai daug visapusiškos naudos, pritraukiant begalę žiūrovų. Warner Bros studijai 2018 metais šis filmas pasirodė kaip sėkmingiausias metuose. 2018-ais studija turėjo pakankamai pelningus metus, kuriuos neabejotinai timptelėjo „Akvamenas“. Pasak daugelio filmų kirtikų, filmas paliko atviras duris sekančiai daliai, tačiau Warner Bros studija kolkas nieko neatskleidžia.

26. „Kapitonas Amerika: pilietinis karas“ (2016)

20

Bendros pajamos: $1,155,046,416

Vos per 24 dienas po filmo debiutavimo „Pilietinis karas“ sugebėjo perkopti milijardo dolerių ribą. Filmas yra tęsinys prieš tai išleistų dalių: „Žiemos karys“ bei „Pirmasis keršytojas“. Russo brolių režisuotas super-herojinis filmas pastatytas pagal Marvel komiksus. Dėl tokio didelio super herojų skaičiaus vienoje vietoje, trečiasis Kapitono Amerikos filmas gerbėjų tarpe buvo vadinamas Keršytojų 2.5 dalimi. Visa istorija yra kiek kitokia – šioje dalyje nepamatysime super ginkluotų blogiukų ar ateivių, norinčių sunaikinti žemę.

Jau pavadinimas mums sufleruoja, kad karas vyksta viduje, tarp pačių pagrindinių herojų. Niekas neabejoja, kad šis filmas priklauso Geležiniam žmogui (akt. Robert Downey Jr.) ir Kapitonui Amerikai (akt. Chris Evans), tarp kurių ir kyla konfliktas. Po šitiek pasaulio gelbėjimo misijų Pilietinis karastampa daug mažesne, tačiau gilesne istorija apie tai, kaip susikerta ideologijos ir herojai nebegali kartu ginti pasaulio.

Pilietinis karas pastato du didžiausius superherojus vieną priešais kitą ir jei žiūrovams atrodo, kad filmo eigoje, jie sugebės pasirinkti kažkurio pusę, jie labai klysta. Vienas iš režisierių, Joe Russo, pasakojo, kad sunkiausia buvo tinkamai pateikti Kapitono Amerikos ir Geležinio žmogaus herojus – suteikti teisę abiems lygiavertiškai išreikšti savo pozicijas ir stengtis, kad vienas neužgožtų kito.

Filmo vaizdo efektų kūrime dalyvavo net 20 skirtingų studijų. Filmas buvo ypatingai pamėgtas paauglių bei laimėjo paauglių išrinktą apdovanojimą „Teen choice Award“. Ši „Kapitono Amerikos“ dalis yra žinoma kaip pelningiausiu 2016 metų filmu.

25. „Pakalikai“ (2015)

19

Bendros pajamos: $1,159,444,662

Nors per pirmąsias dvi „Bjaurusis aš“ filmo dalis žiūrovai pamilo juokingai atrodančius geltonus pimpačkiukus, tačiau šioms dviems filmo dalims nepavyko pralaužti milijardo dolerių ribos.

Pjero Karsto bei Kailo Baldo režisuoti „Pakalikai“ didžiuojasi daugiausiai uždirbusiu animaciniu filmu net 11-oje šalių, į kurias įeina Bulgarija, Indonezija, Latvija, Lietuva, Filipinai, Rusija, Slovakija, Tailandas, Ukraina, Jungtiniai Arabų emiratai ir Vietnamas. Daugelyje šių šalių šis filmas studijai Universal Pictures uždirbo daugiausiai iš visų leistų filmų.

24. „Geležinis žmogus 3“ (2013)

18

Bendros pajamos: $1,215,577,205

„Geležinis žmogus“ yra įsitvirtinęs pagarbioje 18-oje vietoje. Šeino Black‘o režisuotas dar vienas super-herojinis, pagal Marvel komiksus pastatytas filmas debiutavęs 2013 metais Paryžiaus Grand Rex kino teatre.

Jei pirmasis Geležinis žmogus buvo apie Starko (ir Amerikos) jaučiamą kaltę dėl, jo ginklų dėka, susprogdintų pasaulio miestų, tai šis filmas yra apie tai, kad Starkas jaučiasi visiškai bejėgis. Amerikos vyriausybė ir specialiosios pajėgos negali susekti teroristo vardu Mandarinas (akt. Ben Kingsley). Tuo tarpu, Tonis Starkas, kuris padėjo išgelbėti pasaulį nuo ateivių invazijos (Keršytojai), Amerikos piliečių akyse tampa daugiau nei tik super žvaigždė milijonierius – Geležinis žmogus visuomenei virsta simboliu, kuriuo visi gali pasikliauti.

Filmo režisuoti ėmėsi amerikiečių režisierius Shane Black, kuris „Geležinį žmogų 3“ pavertė pusiau super herojaus filmu ir pusiau keršto komedija. Starkas Geležinio žmogaus kostiume, filmo metu, rodomas išties labai minimaliai, palyginus su kitais filmais. Taip yra todėl, kad režisieriaus ir kito, kartu su juo kuriančio rašytojo Drew Pearce, tikslas yra atskleisti Tonį Starką kaip vyrą ir kaip asmenybę.

Esame pratę prie įprastų Marvel filmų, kuriuose visko yra tiek daug – kovų scenų ir veiksmo, ir, matyt, todėl šis filmas, be perteklinio veiksmo ir bereikalingų efektų nesulaukė tokio didelio žiūrovų susidomėjimo, palyginus su kitais filmais.

Tai dar vienas epiškas naujausių vaizdo efektų pripompuotas filmas. Tonis Starkas eilinį kartą puikiai pasirodė naujoje filmo trilogijoje. Šį kartą „Geležinis žmogus“ yra persekiojamas košmarų dėl filme „Keršytojai“ vykusių aršių kovų su ateiviais. Vos per 23 dienas po debiutavimo filmo trilogija peržengė milijardo dolerių ribą.

23. „Greiti ir įsiutę 8“ (2017)

17

Bendros pajamos: $1,236,005,118

2017-ųjų metų balandos „Gretų ir įsiutusių“ frančizei buvo ypatingas, nes galiausiai 8-asis filmo tęsinys prisijungė į milijardierių klubą. Vinas Dyzelis vėl demonstruoja kaip reikia svilinti padangas.

„Greitų ir įsiutusių“ frančizė yra išties ypatinga, tai supratome po žymaus aktoriaus Polo Walkerio netekties (2013). Septintoji frančizės dalis buvo sukurta aktoriaus atminimui, o aštuntoji sukurta aplink Viną Dyzelį įrodė, jog filmas dar turi parako.

8-oji „Greitų ir įsiutusių“ dalis yra 3-čias daugiausiai atidarymo metu uždirbęs filmas. 9-oji filmo dalis yra numatyta 2020-aisiais.

22. „Nerealieji 2“ (2018)

16

Bendros pajamos: $1,243,225,667

Nepaisant 14 metų tarpo tarp pirmosios bei antros „Nearealiųjų“ dalių žiūrovai nepamiršo Brado Bardo režisuoto animacinio filmo. Parr‘ų šeima sugrįžo į eterį atnešdama kūrėjams išties įspūdingą uždarbį. Antroji „Nerealiųjų“ dalis tapo pirmuoju animuotu filmu Šiaurės Amerikoje, kuriam pavyko uždirbti daugiau nei pusę milijardo dolerių.

Filmo veiksmas tęsia pirmosios dalies įvykius. Kaip ir daugelis sąraše esančių animuotų filmų, „Nerealieji 2“ pasižymėjo ypatingais vaizdo efektais, kurie buvo pasaldinti humoru bei puikiu vaizdo takeliu.

21. „Gražuolė ir pabaisa“ (2017)

15

Bendros pajamos: $1,266,115,964

Disnėjaus pasaulis 2017-ais taip pat paskelbė, jog naujai išleista „Gražuolės ir pabaisos“ versija pagaliau įžengė į milijardierių teritoriją. Orginalios bei atnaujintos versijos pajamos padarė filmą pelningiausiu 2017 metų filmu.

Romantinis fantazijos miuziklas, režisuotas Bilo Condon‘o, kuriame pagrindinį vaidemnį atlieka „Hario Poterio“ žvaigždė Ema Watson, sulaukė daug pagyrimų dėl pasirinktų muzikinių bei vizualinių fonų. Tiesa, filmo pastatymas taip pat kainavo nemenką sumelę – 255 milijonus dolerių bei yra žinomas kaip vienas brangiausiai pastatytų filmų.

20. „Ledo Šalis“ (2013)

14

Bendros pajamos: $1,284,540,518

„Ledo Šalis“ prisijungė į milijardierių klubą tą patį vakarą, kuomet buvo apdovanotas dviem oskarais. „Ledo Šalis“ uždirbo daugiau nei dvi „Bjaurusis aš“ dalys kartu sudėjus, taip pat aplenkė keturias „Ledynmečio“ dalis, kurios uždirbo per 730 milijonų dolerių.

Pasak Disnėjaus, „Ledo Šalies“ pastatymas kainavo apie 150 miljonų dolerių bei tapo antru daugiausiai uždirbusiu Disnėjaus filmu po „Žaislų istorijos 3“. Filmas, kuris yra dalinai paremtas Hanso Kristiono Anderseno „Ledo Karaliene“, pasakoja istoriją apie konfliktuojančia pricensę bei meilų sniego žmogų vardu Olafas.

19. „Juros periodo pasaulis: kritusi karalystė“ (2018)

13

Bendros pajamos: $1,310,466,296

„Juros Periodo pasaulio“ trilogija per pirmasias dvi savaites sulaukė nemenko žiūrovų dėmesio bei sulaužė milijardo barjerą. Prieš tai sąraše minėta „Kritusios karalystės“ dalis buvo puikus indikatorius, kuris patvirtino, jog trečia filmo dalis taip pat turės nemažai potenicialo sumušti populiarumo rekordus.

Šį kartą priešistorinių padarų pasaulyje atsidūrė bei pagrindinius vaidmenis atliko Krisas Pratt‘as (vaid. Owen‘ą Grady), Bryce‘ė Howard (vaid. Claire‘ę Dearing) bei Rafe‘as Spall‘as (vaid. Eli Mills). Filmas sulaukė nemažai kritikos dėl nuspėjamo scenarijaus, tačiau puiki pagrindinių aktorių vaidyba, tai kompensavo.

18. „Žvaigždžių karai: paskutiniai džedajai“ (2017)

Star Wars: The Last Jedi..L to R: Finn (John Boyega) battling Captain Phasma (Gwendoline Christie)..Photo: Lucasfilm Ltd. ..Ā© 2017 Lucasfilm Ltd. All Rights Reserved.

 

Bendros pajamos: $1,334,407,706

Tai antras daugiausiai uždirbęs „Žvaigždių karų“ frančizės filmas. Filmas užtruko vos tris savaites po debiutavimo bei sulaužė milijardo dolerių ribą. Per pirmąjį atidarymo savaitgalį filmas surinko per 500 milijonų dolerių bei per plauką atsiliko nuo pirmąją vietą frančizėje užimančios dalies „Galia nubunda“. Filmas puikiai debiutavo ir už JAV ribų uždirbdamas apie 500 milijonų dolerių.

Riano Johnsono režisuota 8-oji žvaigždžių karų dalis pasižymėjo šiuolaikiškais vaizdo efektais bei už šiuos nuopelnus buvo nominuotas oskarui.

17. „Haris Poteris ir mirties relikvijos. 2 dalis“ (2011)

11

Bendros pajamos: $1,342,359,942

Žvelgiant į populiarias bei panašias šios frančizės juostas ši finalinė „Hario Poterio“ dalis yra vienintelė, kuriai pavyko sumušti tokio masto apyvartos rekordus. Tai daugiausiai uždirbęs Džoanos Rowling kūrinys, kuriam tik dalinai prilygo „Išminties akmuo“ su 975 milijonais dolerių.

Puikias istorijos linijas turinti „Hario Poterio“ frančizė po kiekvienos naujos filmo dalies sulaukdavo pakankamai didelio pasisekimo. Didžioji sėkmės dalis įvyko už JAV ribų, pagrinde: Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje, Japonijoje bei Australijoje. Turint mintyje,  milžinišką filmo populiarumą bei sumuštus komercinius rekordus, knygos, pagal kurias pastatyti filmai taip pat mušė pardavimo rekordus (parduota apie 75 milijonus egzempliorių).

16. „Juodoji Pantera“ (2018)

Marvel Studios' BLACK PANTHER L to R: Erik Killmonger (Michael B. Jordan) and T'Challa/Black Panther (Chadwick Boseman) Ph: Matt Kennedy ©Marvel Studios 2018

Bendros Pajamos: $1,349,926,083

Tai 16 Disnėjaus išleistas filmas, kuriam pavyko prasibrauti į milijardierių klubą. Filmas po 26 dienų debiuto pasiekė milijardo dolerių ribą, sumušdamas atidarymo rekordus. Filmas, kurio pastatymui buvo skirtas išskirtinai didelis pastatymo biudžetas, kūrėjų tikrai neapvylė.

Pirmą kartą Juodąją Panterą galėjome pamatyti Pilietiniame kare, kuriame jis neatliko pagrindinio vaidmens, bet sugebėjo sudominti ir priversti laukti, kol Marvel nuspręs supažindinti žiūrovus su mistinės šalies Vakandos karaliumi artimiau.

Mirus tėvui, Tčala (Juodoji Pantera, akt. Chadwick Boseman) turi užimti savo tėvo sostą ir tapti Vakandos karaliumi. Vakanda visiems žinoma kaip trečiojo pasaulio šalis, nors po šia gudria priedanga slepiasi pati moderniausia šalis žemėje.

Atėjus naujam, jaunam valdovui, iškyla diskusijos, galbūt vertėtų pasirodyti pasauliui ir pasidalinti savo turimomis technologijomis ir resursais. Lyg neužtektų bėdų šalies viduje, iš kažkur prisistato niekada nematytas Tčalos pusbrolis Erikas Kilmongeris (akt. Michael B. Jordan), kuris po daugelio metų nusprendžia norintis Vakandos sosto ir turimų technologijų.

Šis super-herojinis filmas yra išskirtinis iš Marvel komiksų filmų, nes beveik visi filmo aktoriai yra tamsaus gymio. „Juodoji Pantera“ debiutavo Los Andželo kino teatruose 2018-ų sausį. Filmas buvo nominuotas keletui oskarų bei pagirtas už išskirtinį kostiumų dizainą. Yra žinoma, jog režisierius Ryanas Coogleris šiuo metu dirba kurdamas filmo tęsinį.

15. „Broliai: Super Mario“ (2023)

Super Mario Bros. Movie' Post-Credits Scene Explained: Will There Be a Sequel? - Variety

Bendros pajamos $1,352,756,895

„Universal Pictures“ sukurta „Nintendo“ žaidimo adaptacija vos per 26 dienas perkopė 1 mlrd. dolerių ribą ir tapo pirmuoju 2023 m. filmu, peržengusiu šią ribą, bei septintuoju didžiausiu studijos filmu. „Super Mario Bros.“ filmas yra penktasis pandemijos metu išleistas filmas, pasiekęs 1 mlrd. dolerių kino teatruose.

Animaciniame filme Bruklino santechnikas Mario keliauja po Grybų karalystę kartu su princese Peach ir antropomorfiniu grybu Toad’u, kad surastų Mario brolį Luidžį ir išgelbėtų pasaulį nuo negailestingo ugnimi besiplaikstančio kuopos Bowserio.

14. „Keršytojai: Altrono amžius“ (2015)

9

Bendros pajamos: $1,405,018,048

Marvel filmų frančizė smogia dar kartą, siaurėjant milijonierių sąrašui aptarsime „Keršytojus“. „Transformeriai“, „Juodasis riteris“ bei „Karibų Piratai“ yra trys frančizės, kurių filmai pateko į milijardierių klubą, tačiau 11 pagal Marvel komiksus pastatytas filmas „Keršytojai: Altrono amžius“ nesunkiai įsiterpia greta didžiųjų pasaulio frančizių.

Joss‘o Whendono režisuota „Keršytojų“ dalis praturtėjo dar vienu blogiuku, kurį vaidina aktorius Džeimsas Speideris. Nenuostabu, jog filmui debiutavus filmas buvo populiariausas visame pasaulyje.  Altronas – galingas robotas, turintis dirbtinį intelektą, kurį sukūrė pats Tonis Starkas (Geležinis žmogus, akt. Robert Downey Jr.). Jo nuomone, pasauliui pavojų kelia žmonės ir tie, kurie dedasi saugantys Žemę, tad jo pagrindinis tikslas yra sunaikinti juos, pradedant nuo Keršytojų būrio. Filme matome didelę netvarką: daugybę intensyvių kovų, dar daugiau erdvėlaivių, begalę gniaužiančių kvapą mirčių ir naujų veikėjų. Tokio didelio veiksmo sūkuryje sunku susigaudyti, kur yra pagrindinė filmo istorija ir ką būtina prisiminti.

Filma kurtas 3D formatu bei galybe aukštos kokybės vaizdo efektų, kurie suteikė filmui pranašumą. Tai antras brangiausias visų laikų filmas, kurio biudžetas siekė net 365 milijonus JAV dolerių.

13. „Ledo šalis 2“ (2019)

Bendros pajamos: $1,453,683,476

Ilgai lauktas visų laikų pelningiausio animacinio filmo tęsinys, 2013 m. „Ledo šalis“, lengvai pranoko savo pirmtako kasos pajamas. „Ledo šalis 2“ tapo šeštuoju (iš viso septynių) „Disney“ filmu, kuriam po 24 dienų, 2019 m. pavyko perkopti 1 mlrd. dolerių ribą. Šiuo metu rengiamas trečiasis „Ledo šalies“ filmas.

Animaciniame filme veiksmas vyksta praėjus trejiems metams po pirmojo filmo. „Ledo šalis 2“ pasakoja apie seseris Aną ir Elzą, Kristofą, jo elnią Sveną bei sniego senį Olafą, kurie keliauja į užburtą mišką, kad išsiaiškintų Elzos stebuklingos galios kilmę.

12. „Asas Maverikas“ (2022)

Bendros pajamos $1,495,696,292

Daugiausiai per visą Tomo Kruzo karjerą uždirbęs 1986 m. filmo tęsinys, vos per 31 dieną viršijo 1 mlrd. dolerių ribą.

Filmo veiksmas vyksta praėjus 30 metų po pirmtako pasirodymo, kai Maverikas grįžta į JAV karinio jūrų laivyno smogiamųjų naikintuvų taktikos instruktorių programą (taip pat žinomą kaip JAV karinio jūrų laivyno smogiamųjų naikintuvų ginklų mokyklą – „TOPGUN“), kur jam tenka susidurti su savo praeitimi, mokant grupę jaunesnių pilotų, tarp kurių yra ir Maveriko mirusio geriausio draugo leitenanto Nicko „Goose’o“ Bradshaw, sūnus.

11. „Greiti ir įsiutę 7“ (2015)

8

Bendros pajamos: $1,515,341,399

7-oji „Gretų ir įsiutusių“ dalis sulaužė rekordus, kuomet pasiekė milijardo dolerių ribą vos per 17 dienų po debiuto. Pasak portalo „Entertainment Weekly“, tai paverčia filmą greičiausiu veiksmo filmu, kuriam pavyko pasiekti šią ribą. Tačiau keletas filmų esančių žemiau sąraše vėliau 7-ą filmo dalį nustūmė į 3 vietą. Tai buvo paskutinis filmas, kuriame vaidino Polas Walkeris. Manoma, jog tai yra viena iš priežasčių, kodėl filmas sulaukė tokios didelės komercinės sėkmės.

Nenuostabu, jog filmas apie greitį žaibiškai prašvilpė į milijardinių filmų aukštumas. Filmas kino teatruose buvo rodomas net 4D formatu. Tai pats pelningiausias Džeimso Wano režisuotas filmas, kuris sulaukė didžiausios sėkmės „Greitų ir įsiutusių“ frančizėje. Per pirmas atidarymo savaites filmas iškart uždirbo beveik 400 milijonų dolerių.

10. „Keršytojai“ (2012)

“Marvel's The Avengers” L to R: Captain America (Chris Evans), Tony Stark (Robert Downey Jr.) and Nick Fury (Samuel L. Jackson) Ph: Film Frame © 2011 MVLFFLLC. TM & © 2011 Marvel. All Rights Reserved.

Bendros pajamos: $1,520,538,536

Pirmoji „Keršytojų“ dalis subūrė drauge žymiausius komiksų herojus. Pirmoji filmo dalis perkopė milijardą dolerių vos per 19 dienų bei įsitvirtino trečioje vietoje tarp greičiausiai pelną atnešusių filmų, greta: „Avataro“, „Hario Poterio“ bei „Hario Poterio ir Mirties Relikvijos 2“.

Super-herojinis filmas sugebėjo pritrauki begalę žiūrovų. Įvairūs filmo veikėjai pradedant nuo Geležinio Žmogaus ir baigiant milžinu Halku, filmas sugebėjo nusitaikyti į ypač plačią žiūrovų auditoriją. Tai daugiausiai 2012 metais pelno atnešęs filmas, kurį režisavo Joss‘as Whedon‘as. Kaip ir kitos filmo dalys, orginali filmo versija pasižymėjo puošniais kostiumais bei akį rėžiančiais vaizdo efektais. Filmo veiksmas sukasi apie Toro (akt. Chris Hemsworth) blogąjį įbrolį Lokį (akt. Tom Hiddleston) ir jo ketinimus sunaikinti žemę. Juostoje netrūksta gero humoro ir veiksmo, o tokiame dideliame būryje herojų nei vienas nelieka pamirštas. Garsiausias Niujorko mūšis, rodomas filme, padaro didelę įtaką kitiems Keršytojų filmams.

Pirmoji Keršytojų dalis Amerikoje gavo R kategoriją. Ši kategorija filmą žiūrėti leidžia tik tiems asmenims, kurių amžius yra ne mažesnis nei 17 metų, kitu atveju, šalia turi būti suaugusieji. Viso to priežastis yra scena, kai nužudomas agentas Kolsonas (akt. Clark Gregg). „Na, kai kažkas yra perduriamas iš nugaros ir ašmenys išlenda per krūtinę, tai jau yra problema.“ sako, Marvel studijos prezidentas ir režisierius Kevin Feige.

9. „Liūtas Karalius“ (2019)

41

Bendros pajamos: $1,663,075,401

Vos po keliš savaičių, Disnėjaus perkurtas filmas „Liūtas Karalius“ surinko milijardą dolerių bei tapo ketvirtuoju filmu 2019 metais įstojusių į milijardo dolerių klubą. Kiti trys filmas, kurie dalinosi šia privilegija buvo: „Keršytojai“, „Keršytojai: pabaiga“, „Kapitonė Marvel“.

Jon’o Favreau režisuotas filmas pasakoja apie liūtą Simbą, jauną liūtuką, kuriam yra lemta tapti Liūtu Karaliumi, kaip ir jo tėvas Mufasa. Simbos tėvas yra nužudomas jo dėdės Scar‘o, ko pasekoje, Simba pasprunka iš namų manydamas, kad tai įvyko dėl jo kaltės. Įgavęs daugiau išminties, Simba sugrįžta namo pasipriešinti blogajam dėdei Scar‘ui.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8. „Juros periodo pasaulis“ (2015)

6

Bendros pajamos: $1,671,537,444

Pirmoji bei originali „Juros periodo pasaulio“ versija sulaužė begalę populiarumo bei komercinių rekordų, tuo pačiu išstumdama „Greitus ir įsiutusius 7“ iš pirmos vietos tarp greičiausiai milijardą pasiekusių filmų sąrašo. Filmas vos per 13 dienų po debiutavimo perkopė milijardo ribą. Atidarymo metu filmas nurungė net „Keršytojų“ sumuštus rekordus bei atnešė per 500 milijonų dolerių.

Tačiau šis rekordas neužsibuvo pernelyg ilgai…

7. „Žmogus voras: nėra kelio atgal“ (2021)

Bendros pajamos $1,921,847,111

Žmogus voras nutraukė pandemijos prakeiksmą. „nėra kelio atgal“ tapo pirmuoju filmu nuo 2019 m., kurio kasos pajamos viršijo 1 mlrd. dolerių. Filmas su Tomu Hollandu vos per 12 dienų perkopė 1 mlrd. dolerių ribą ir tapo pelningiausiu 2021 m. filmu. Pasak „Forbes“, tai tik penktasis filmas, peržengęs 1 mlrd. dolerių ribą be premjeros Kinijoje. Jei jis kada nors ten bus atidarytas, greičiausiai peržengs 2 mlrd. dolerių ribą.

Filme visam pasauliui atskleidžiama slapta Piterio Parkerio – Žmogaus-voro tapatybė. Beviltiškai ieškodamas pagalbos, Piteris kreipiasi į daktarą Streindžą, kad šis priverstų pasaulį pamiršti, jog jis yra Žmogus-voras. Užkeikimas siaubingai nepavyksta ir sugriauna daugialypę visatą, įtraukdamas į ją monstriškus piktadarius, galinčius sunaikinti pasaulį. Dabar Piteriui teks rizikuoti gyvybę ir viską gražinti į savo vietas.

6. „Keršytojai. Begalybės karas“ (2018)

5

Bendros pajamos: $2,052,415,039

Trečioji „Keršytojų“ dalis sulaužė visų laikų atidarymo rekordą susišluodamas stulbinančius 630 milijonų JAV dolerių, tuo pačiu įrodydamas, jog Marvel filmų frančizė yra nepaprastai sėkminga. Turint mintyje gigantus, kurie sulaužė milijardo dolerių kartelę, „Begalybės karas“ triuškina sąrašo viršuje esančius filmus su stulbinančiais 2 milijardais dolerių.

Ilgiausiame Marvel filme susijungia per dešimtmetį pamilti herojai, visi pasauliai ir, pagaliau, žiūrovams pristatomi mistiniai begalybės akmenys. Asmuo, kuris surinks visus šešis akmenis taps pačiu galingiausiu žmogumi visatoje. Tanosas (akt. Josh Brolin) – didžiausias Keršytojų priešas, apsėstas valdžios ir žudymo, siekia surinkti juos visus. Jo manymu, visatoje balansas įsivyrautų tik su viena sąlyga – išnaikinus pusę civilizacijos.

Nors filme svarbiausia yra kova su Tanosu, antrąją vietą neabejotinai užima Gamora (akt. Zoe Saldana) ir jos santykis su minėtuoju blogiečiu, kuris yra jos netikras tėvas. Visa ši istorija šiek tiek atsiskiria nuo pagrindinio veiksmo ir atlieka lemiamą rolę visame siužete, prideda filmui dar daugiau dramatiškumo ir liūdesio.

Daugiau nei penkiasdešimt herojų, įspūdingi vaizdo efektai ir visiškai skirtingos istorijos, kurias Russo broliai sugebėjo sujungti į vientisą filmą, kuriame netrūksta netikėtų posūkių, dramos ir tik Marvel būdingo humoro.

5. „Žvaigždžių karai: galia nubunda“ (2015)

4

Bendros pajamos: $2,071,310,218

Septintasis filmas „Žvaigždžių karų“ frančizėje sulaužė „Juros pasaulio“ rekordus bei milijardą pasiekė per 12 dienų po debiuto. Tačiau filmas nenustojo auginti savo komercinės sėkmės bei galiausiai pasiekė 2 milijardus dolerių.

Disnėjus filmui skyrė ypatingą dėmesį bei biudžetą stengiantis išreklamuoti. Filmas sulaukė teigiamų kritikų vertinimų už vaidybą, vaizdo efektus, scenarijų. Tačiau dažnai buvo kritikuojamas, jog istorijai šiek tiek trūksta originalumo. Tačiau žvelgiant į komercinę filmo sėkmę, tai vienas sėkmingiausių visų laikų filmų (Režisierius Džefris Abrams‘as).

4. „Titanikas“ (1997)

3

Bendros pajamos: $2,264,743,305

Apie šį filmą greičiausiai tie, kas turi televizorius, be abejonės yra girdėję. Tačiau nedaugelis žino, jog „Titanikas“ yra vienas iš trijų daugiausiai pinigų uždirbusių filmų per visą filmų istoriją. Prieš beveik du dešimtmečius išleistas Džeimso Kamerono filmas yra stipriai įsitvirtinęs sąrašo trejetuke.

Filmas pelnė net 1,8 milijardo dolerių vien 1997-ais bei vėliau prasibrovė į 2 milijardų gretas. Filmas buvo sukurtas minint šimtmečio metines nuo tikrojo titaniko tragedijos.

3. „Įsikūnijimas 2“ (2022)

Bendros pajamos: $2,320,250,281

Praėjus dviem savaitėms po premjeros kino teatruose, pirmasis D. Camerono „Įsikūnijimo“ tęsinys jau buvo surinkęs daugiau nei 1 mlrd. dolerių, o tai COVID-19 pandemijos metu sveikintinas pasiekimas. Jis tapo antru greičiausiai 2 mlrd. dolerių ribą perkopusiu filmu vos per 39 dienas.

Filme praėjus keleriems metams po to, kai Na’vi atrėmė RDA invaziją, Džeikas Sullis su šeima gyvena Pandoroje. Atrodo, kad viskas vyksta puikiai, taikiai, tačiau RDA turi kitų planų – įsiveržti į Pandorą ir ją valdyti. Sullis suburia partizanų grupę, kuri bando išstumti užpuolikus.

Nepaisant trylikos metų pertraukos nuo originalaus filmo „Įsikūnijimas“ išleidimo, 2009 metais kinuose pasirodęs filmas vis dar išlieka daugiausiai uždirbusiu visų laikų filmu. Verta paminėti, kad per tuos metus, kai filmas pirmą kartą pasirodė kinuose, jo vieta sąrašo viršuje pasikeitė tik vieną kartą – praėjus devyneriems metams nuo premjeros aukščiausią vietą trumpam perėmė filmas „Keršytojai. Pabaiga“. Tačiau kai filmas „Įsikūnijimas“ buvo pakartotinai išleistas Kinijos kino teatruose 2021 m. kovo mėnesį, bandant atgaivinti kino teatrus po COVID pandemijos, jis susigražino daugiausiai uždirbusio visų laikų filmo karūną. Šiais metais prieš pasirodant filmo tęsiniui, filmas „Įsikūnijimas“ buvo išleistas dar kartą, o jo bendra bilietų kasų suma pasiekė kiek daugiau nei 2,9 mlrd. eurų.

 

2. „Keršytojai: pabaiga“ (2019)

1

Bendros pajamos: $2,799,439,100

Kalbant apie sėkmę, ar patikėtumėte, jog filmas per 5 dienas po pasaulinio debiuto galėtų uždirbti 1,2 milijardo dolerių? Būtent tiek uždirbo „Keršytojai: pabaiga“. Brolių Russo režisuotas filmas tapo visų laikų pelningiausiu filmu, kuris buvo tikėtina, kad pasieks ir 3 milijardų dolerių ribą.

„Keršytojų“ frančizė išties kūrėjams atnešė milžiniškus turtus bei buvo pamilta milijonų žmonių. 22 filmų kulminacija pritraukė visus prie ekrano ir tikrai ne be reikalo. Aukščiausios klasės vaidyba bei vaizdo efektai ir svarbiausia puikiai surežisuota praėjusių filmų kulminacija – priežastys, dėl kurių privalote pamatyti šį filmą.

1. „Įsikūnijimas“ (2009)

2

Bendros pajamos: $2,923,706,026

Dar vienas Džeimso Kamerono filmas sėdi antroje vietoje tarp daugiausiai pasipelniusių filmų, su daugiau nei 2,9 milijardo dolerių. Nenuostabu, jog filmas yra pirmoje vietoje tarp daugiausiai uždirbusių. Filmas buvo apdovanotas Oskarais už meniškumą, geriausią kinematografiją bei vaizdo efektus.

Filmas persikelia į 2154-uosius, kuomet Žemėje išsenka visi energija gaminti skirti mineralai ir to pasėkoje žmoniją ištinka energijos krizė. Žmonės nukeliauja į Kentauro galaktiką norėdami išgauti svarbaus mineralo, tačiau susiduria su čiabuvių gentimi – naviais. Filme pagrindinį vaidmenį atlieka Sam‘as Washington‘as.

 

 

Arnas Mackonis, Sandra Šidlauskaitė, Odeta Žukauskaitė

Taip pat skaitykite: Geriausi XXI amžiaus kino filmai pagal išleidimo metus

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: