© Klaudijos Benosenko nuotr. / KaunoZinios.lt

Prasidėjus vasarai Lietuva gali pasigirti įdomių muzikos, meno, teatro ir šokio festivalių gausa, apimančia įvairius stilius bei žanrus. Šį kartą apžvelgsime ir pakalbėsime apie Lietuvoje vis labiau populiarėjančius ir subkultūras vienijančius alternatyvios muzikos festivalius, kurie stebina ne tik atlikėjų ir dalyvių įvairove, bet ir ypatingomis tradicijomis bei giliomis festivalinėmis reikšmėmis.

Senųjų tradicijų, karybos ir tamsiojo meno kultas KILKIM ŽAIBU XX

Kilkim Žaibu XX 2019m. jau šį penktadienį birželio 21-23d. sudrebins Lūksto pakrantės kurortą Varniuose ir su trenksmu atšvęs jau 20 metų vykstantį festivalio jubiliejų. Tris dienas ir tris naktis festivalio dalyviai pasiners į senųjų tradicijų puoselėjimą bei sunkiąją muziką. Kilkim Žaibu tai didžiausias Baltijos šalių folkloro ir sunkiosios muzikos festivalis, kuris atspindi sunkiosios muzikos subkultūrą, ieško atsakymų praeityje, skatina nepamiršti kas mes buvome, kas esame ir kodėl esame būtent tokie. Išskirtinė šio festivalio simbolika yra ta, jog festivalio data yra per pačią vasaros saulėgrįža – Rasų šventę, tad pats festivalis kuria savas tradicijas ir jas puoselėja. Svarbiais šventės elementais išlieka vanduo, ugnis, žolynai. Vystančios apeigos neapsieina be laužų, vainikų, kupoliavimo. Festivaliui Kilkim Žaibu apjungus savitas festivalio tradicijas su tradicinėmis Rasų šventės savybėmis, tarsi užgimė naujas, dar neištirtas šiuolaikiškas ir unikalus kultūrinis reiškinys, kuris pritraukia ne tik sunkiosios muzikos gerbėjus, bet ir šeimas, kurioms yra artimos senosios tradicijos. Naujų garsų ir sąskambių išsiilgusiems sunkiosios muzikos gerbėjams šią vasarą bus tikra šventė: jų ausis festivalyje „Kilkim Žaibu“ nudžiugins visiškai naujo žanro – hunnu roko – pradininkai, Mongolijos grupė „The Hu“. Tradiciniai mongoliški instrumentai – dvistygis smičiumi grojamas „arklio galvos smuikas“ morin khuur ir mongoliška tristygė liutnia tovšur, grojama pirštais ir tradicinis gerklinis mongoliškas dainavimo būdas toliau, nei Mongolijos stepės, nelabai tepaplito. Tačiau Mongolijos muzikos tradiciją suporavus su roko ir metalo muzika gimė unikali grupė „The Hu“, vienu metu užburianti ir savo autentiškumu, ir šiuolaikiškumu.

Atgimstantis muzikos festivalis-konkursas RUMSHK’14

1

Po ilgos pertraukos 2019 m. birželio 28-29 d. Šauliuose atgims jau keturioliktą kartą vykstantis festivalis Rumshk’14. Festivalis garsėja alternatyvia muzika ir apdovanojimais. Festivalyje rengiami gyvo garso pasirodymai bei konkursas. Geriausi atrinkti ir pasirodę atlikėjai, komisijos sprendimu, bus apdovanoti specialiomis rėmėjų įsteigtomis dovanomis ir piniginėmis premijomis. Taip pat festivalis džiugins naujovėmis ir kitomis įdomiomis veiklomis: Zubovų rūmų erdvėse veiks kino salė, bus organizuojamos viešos meninės ir muzikinės probleminės tematikos paskaitos, veiks tatuiruočių salonas, taip pat stebins baikerių klubo „Sun city bulls“ MCC pasirodymai. Renginio organizatoriai kūrybiškumo ir originalumo ieško ne tik alternatyvios muzikos atlikėjų pasirodymuose, tad netikėti festivalio realizavimo sprendimai ir eksperimentai  taps iššūkiu patiems projekto iniciatoriams.

Rokenrolo kurortas ir kūrybinė laisvė DEVILSTONE

2

Kaip ir kiekvienais metais rokenrolo kurortas ir kūrybinės laisvės festivalis Devilstone vyks liepos 11-14 d. Anykščiuose. Devilstone (Velnio akmuo) – tai spalvingas alternatyvios muzikos festivalis po atviru dangumi, jungiantis ekstremalų metalą, madingą roką bei originalaus skambesio elektroninę muziką. Nuo 2009 m. Devilstone tradiciškai vyksta vidurvasarį Anykščiuose, magiškame Dainuvos slėnyje prie upės kranto. Festivalio programa labai plati, jungianti kūrybiškumą, meną ir muziką. Pagrindinė festivalio idėja yra skatinti, palaikyti bei leistis skleistis saviraiškai. Festivalyje galima sutikti įvairaus stiliaus žmonių, išvysti jų saviraišką pasigamintuose kostiumuose, piešiniuose ant kūno ir veido, įvairiuose provokuojančiuose plakatuose bei lentelėse. Šiame festivalyje nėra „keistų” žmonių, visi tampa tarsi viena didelė šeima, atvira tolerancijai. Festivalis prikausto ir vizualiniais tarpdisciplininio meno efektais, kuriuos įkūnija drąsios parodos, performansai, kino seansai ir kiti kūrybiški akcentai. Tad, jeigu laikai save kūrybišku, laisvu ir mėgsti alternatyvią muziką – šį festivalį privalai aplankyti!

Rokenrolas sielai ROCKERMGĖ

3

Rockmergė festivalis pirmą kartą buvo surengtas 1995 m., tačiau užsitęsusi pertrauka neleido ukmergiškiams pamiršti rokenrolo dvasios ir festivalis vėl sugrįš liepos 19-22 d. Šventupės kempinge „River camp“ prie Šventosios upės kranto. Festivalyje pasirodys tokios grupės, kaip: BIX, Rebelheart, Arbata, Makchu Pikchu, TurboReanimacija, Gytis Ambrazevičius ir grupė, Bjelle, Wolfsome ir kiti. Ypatinga festivalio proga susiburs festivalio įkvėpėjo Tomo Krivicko-Psicho grupė „Requiem“. Taip pat festivalyje veiklos ras ir šeimos su vaikais. Festivalio teritorijoje bus galima rasti badmintono ir tinklinio aikšteles, vaikų žaidimo aikštelę, batutą arba tiesiog mėgautis gamta paplūdimyje prie upės. Festivalio organizatoriai kviečia nusivalyti dulkes nuo festivalinių džinsų ir vėl įsileisti rokenrolą į savo sielas.

Atsitraukęs bet pažadėjęs grįžti su trenksmu MĖNUO JUODARAGIS

4

Mėnuo Juodaragis − Lietuvoje rengiamas nepriklausomas kasmetinis šiuolaikinės baltų kultūros ir savitos, alternatyvios muzikos festivalis, 2019 m. paskelbė darantis pertrauką. „Tikimės, festivalio gerbėjai ir lankytojai tai priims supratingai ir stoiškai. Vienerių metų atsikvėpimo poreikis brendo jau kurį laiką, – kasmet didėjantis ir platėjantis Juodaragio vyksmas pareikalauja kaskart vis gausesnių organizacinių pajėgų ir skiriamo laiko…” – teigia Mėnuo Juodaragis organizatoriai. Festivalis visuomet garsėjo draugiškumu gamtai ir ekologijai. Festivalis skatina pilietiškumą, savo šalies istorijos ir paveldo pažinimą. Mėnuo Juodaragis išsiskiria švara ir dalyvių atsakingumu bei darniu požiūriu „Už Gamtą!” Ši žinia nuliūdino daugelį gerbėjų, tačiau Mėnuo Juodaragis organizatoriai žada grįžti su trenksmu 2020 m. vasarą ir festivalį planuoja surengti Dūburio saloje. Organizatoriai žada jog šį kartą Mėnuo Juodaragis pasitiks dar tvirtesnis, gilesnis, tobulesnis bei pilnas naujos spėkos ir stebuklų.

Taip pat skaitykite: Mongolijos muzikantai groja Sunkųjį Metalą naudodami tradicinius instrumentus [VIDEO]

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: