Didžiosios Britanijos gatvės menininko Banksy spaudiniai COVID-19 pandemijos metu, kai buvo užsivertos aukcionų namų ir galerijų durys, pasiekė aukštumas – paskelbus prekyba internetu menininko Banksy darbų kainos pakilo net 83 proc., o pandemijai įsibėgėjus – gerokai viršijo ekspertų nustatytas kainas.

Savaime suprantama, jog menininko Banksy spaudiniai buvo sukurti norint parodyti „kitokio“ meno kūrinius visuomenei, o ir pats menininkas ilgai svarstė kaip būtų galima pateikti kūrinius visuomeninei rinkai: pradedant „Sotheby‘s“ smulkinimo triuku 2018 m. ir baigiant nesąžiningu parodų rengimu bei sveikinimo atvirukų kompanijų šmeižtu. Tačiau ironiška tai, kad autoriaus darbų, kurie kadaise buvo parduoti už 50 svarų sterlingų, kaina dabar yra net du kartus didesnė nei antrinėje rinkoje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Banksy (@banksy) on

Tačiau, kai prekių paklausa yra didžiausia, kainos taip pat nenuvaldomai didėja. Tada kyla klausimas: ar paklausa užvaldys rinka dabar ir ar geri bus artėjantys mėnesiai? Warrenas Buffettas teigia, kad investuotojai turėtų būti „baimingi, kai kiti godūs ir godūs, kai kiti bijo“. Tačiau nepaisant tradicinių turto klasių patirtų nuostolių, investuotojai siekia likviduoti valdas, o pinigus skirti kitiems dalykams, bet visiems gerai žinomi kolekcionieriai „pumpuoja rinką“. Bet verta nepamiršti, kad kas pakyla, tas ir nusileidžia.

Banksy draudimo agentas Joe Syeris paaiškina: „Istorinį struktūrinį pakilimą sukėlė prekiautojai ir kolekcionieriai, kurie prekiauja „Banksy“ spaudiniais, kaip žetonais, klientams atnaujinant ir keičiant senuosius darbus. Juk visada bus laimėtojų ir pralaimėtojų“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Banksy (@banksy) on

Vienas iš investuotojų, investuojantis į „Banksy“ spaudinius yra 36 – erių metų verslo savininkas, kuris 2020 m. vasario pradžioje ketino nusipirkti nuosavą namą: „Kai užklupo koronavirusas, kraštovaizdis pasikeitė, todėl mano finansų agentas patarė įsigyti vieną iš Banksy darbų – „Mergina su balionu“.

Į Banksy darbų kolekcionierių gretas taip pat patenka ir verslininkai iš Artimųjų Rytų, Japonijos bei Amerikos. Be to, pranešama, kad daugiau nei pusė „Sotheby‘s“ išparduotų darbų pirko asmenys, kurie prieš tai dar nebuvo investavę į meno kūrinius. O jau minėtasis kūrinys „Mergina su balionu“ (2004 m.) gavo net 24 pasiūlymus ir net penkis kartus viršijo žemiausią, 80 000 svarų įvertinimą – buvo parduotas už 438 500 svarus, kai 2004 m. ta pati įmonė jį pardavė vos už 275 svarus.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Banksy (@banksy) on

Šiandien menininko darbų įvertis rinkoje – išskirtinis. „Phombips“ Honkongo „24/7“ internetiniame aukcione neseniai parduotas „Bomb Love“ spaudinys, kurio kaina siekia 420 000 HK USD, kai praeitais metais buvo parduotas už 112 500 HK. Vertėtų paminėti ir tai, kad darbas „Tate Ward“ aukcione „Banksy Thrower“ parduotas už 237 500 svarus, įskaitant ir pirkėjo premiją.

Nepaisant didžiulio pelno „Banksy“ spaudinius patraukliais daro ir pardavimo sparta bei komfortas. Privačios pardavimų platformos bei galerijų skaičius „Banksy“ turgavietėje pardavimus keičia per kelias dienas, o kartais net valandas. „Maddox Fine Art“, „Rhodes Contemporary“, „Andipa Gallery“ ir keletas kitų prekiautojų rinkai tiekia dirbinių atsargas, tačiau svarbu nepamiršti, kad galerijos už patogumą parastai taiko didelius komisinius mokesčius tiek pardavėjui, tiek pirkėjui.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Banksy (@banksy) on

Jei norite būti pirkėju, tai pasiruoškite aukcione mokėti iki 15 procentų pirkėjo premiją už plaktuko kaina, pridėjus PVM, o kaip pardavėjas – 15 procentų. Tačiau yra daug paprastesnių sprendimų nei aukcionas, ypač – pardavėjams. „MyArtBroker“ platformoje, veikiančioje kaip kanalas tarp pirkėjų ir pardavėjų, siūlo 0 procentų komisinį atlygį už kūrinio pardavimą.

Nepaisant to, kad monumentalus Banksy 4 metrų pločio šedevras pavadinimu „Devolved Perliament“, vaizduojantis distopinį šimpanzių vaizdą Bendruomenių rūmuose, puikiai tiko viešojo aukciono spektakliui (kūrinys tapo brangiausių kada nors parduotu Banksy kūriniu, jo vertė buvo 9,9 mln. svarų sterlingų), spaudinių ir leidinių rinka yra tarsi aukciono anomalija, o ir pats leidinių pobūdis liudija, kad nėra vienintelės ir nepakeičiamos galimybės pasinaudoti meno kūriniu: naudojant leidimus, jei kaina tuo metu netinka, visada yra galimybė kitur spausdinti tą pačią kūrinių seriją.

Taip pat skaitykite: Naujas Banksy darbas: solidarumo ženklas stipriai nuo Covid-19 nukentėjusiam miestui

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: