Jungtinių Amerikos Valstijų Prezidentas Joe Bidenas. ELTA Dainiaus Labučio nuotr.

Joe Bidenas, vyriausias visų laikų JAV prezidentas, pirmadienį sakė suprantąs, kodėl daug dėmesio skiriama jo amžiui, tačiau teigė, kad vėl kandidatuoja, nes Donaldas Trumpas nori „sunaikinti“ JAV demokratiją.

80-ies metų J. Bidenas paprastai vengia amžiaus klausimo, tačiau per lėšų rinkimo akciją Brodvėjaus teatre Niujorke prakalbo apie tai, sakydamas, kad jo patirtis padėjo jam susidoroti su tokiomis krizėmis kaip karas Ukrainoje ir COVID pandemija.

„Daugeliui žmonių mano amžius atrodo labai svarbus, – sakė J. Bidenas. – Aš tai suprantu, patikėkite manimi, žinau tai geriau nei kas nors kitas“.

Jis pridūrė: „Kandidatuoju, nes kyla pavojus demokratijai, nes 2024 metais vėl bus balsuojama dėl demokratijos. Ir tegul nekyla jokių abejonių: Donaldas Trumpas ir jo MAGA respublikonai yra pasiryžę sunaikinti Amerikos demokratiją“.

Demokratas pridūrė, kad jis „nenusilenks diktatoriams“, ir apkaltino D. Trumpą – kurio šūkis yra „Make America Great Again“ (MAGA) – kad jis lankstosi prieš Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną.

Nuomonių apklausos rodo, kad JAV rinkėjai nerimauja dėl J. Bideno amžiaus prieš kitais metais galimą atsakomąją kovą su D. Trumpu, kurį jis įveikė 2020 metais.

Įtakingas JAV dienraščio „Washington Post“ apžvalgininkas Davidas Ignatiusas sukėlė sąmyšį, kai praėjusią savaitę paragino J. Bideną nekandidatuoti, sakydamas, kad J. Bidenas rizikuoja pakenkti savo „didžiausiam pasiekimui“ – pergalei prieš D. Trumpą.

J. Bidenui, kuris šią savaitę dalyvaus JT Generalinėje Asamblėjoje Niujorke, antrosios kadencijos pabaigoje būtų 86-eri, o jo oponentai respublikonai nepaliaujamai komentuoja šį klausimą.

D. Trumpas, kuriam yra 77 metai ir kuris, jei kitais metais laimėtų, taptų seniausiu kada nors išrinktu prezidentu, sekmadienį transliuotame interviu sakė, kad J. Bidenas yra „ne per senas“, bet „nekompetentingas“.

Živilė Aleškaitienė (AFP)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: