© Wikimedia Commons archyvo nuotr

Visame pasaulyje nerasi nei vieno atlikėjo panašaus į dainininkę, kompozitorę ir aktorę iš Islandijos – Björk. Björk talentas muzikai ir kūrybiškumui suteikti naujų prasmių ir formų, padėjo jai tapti viena sėkmingiausių atlikėjų pasaulyje. Retam muzikos pasaulyje pavyksta sulaukti kritikų pripažinimo ir komercinio populiarumo, tačiau  Björk pavyko tai padaryti nepaklūstant niekieno taisyklėms išskyrus tas, kurias ji nusistatė pati sau.

Björk gimė 1965 lapkričio 21 dieną  Reikjavike. Abu Björk, kurios pilnas vardas Björk Guðmundsdóttir, tėvai jaunystėje buvo politiškai aktyvūs: mama protestavo prieš kontraversiškai vykdomą hidroelektrinės statybą, o tėtis buvo darbininkų profsąjungos lyderis. Björk tėvai greitai iššiskyrė supratę, „kad nėra skirti vienas kitam“ ir dainininkė didžiąją vaikystės dalį praleido gyvendama su mama mažoje hipių komunoje. Ji vaikystėje dažnai klausydavosi įvairių žanrų muzikos ir tai greičiausiai įtakojo Björk kūrybą ir muzikos sampratą.

Muzikinė Björk karjera prasidėjo gana anksti – pirmąjį albumą ji įrašė būdama dvylikos. Björk atliko ir įrašė Tinos Charles dainą “I love to love”, kurią visos šalies mastu transliavo tuo metu vienintelė Islandijoje radijo stotis. Ši daina atkreipė vienos įrašų studijos dėmesį ir 1977 metais buvo išleistas pirmasis albumas Björk, kuris sulaukė didelės sėkmės ir Björk buvo pasiūlyta įrašyti antrąjį albumą, tačiau jai nepatiko netikėtai užgriuvęs populiarumas ir ji atsisakė šio pasiūlymo. Iki solinės karjeros pradžios Björk užsiėmė įvairia muzikine veikla, o ryškiausias ir garsiausias projektas, kuriame ji dalyvavo buvo grupė The Sugarcubes netikėtai išgarsėjusi Didžiojoje Britanijoje. Grupė iširo 1992 metais ir tada Björk išvyko į Londoną siekti solinės karjeros.

Solinė Björk karjera yra tikrai sėkminga: išleisti devyni studijiniai albumai. Dainininkė laimėjo daugybę apdovanojimų už muzikinę veiklą, tryliką kartų buvo nominuota Grammy apdovanojimams. Björk muzikinio stiliaus neįmanoma apibūdinta vienu žodžiu. Skiriamasis atlikėjos bruožas būtent ir yra nuolat kintantys ir besipinantys muzikiniai žanrai prisodrinti su niekuo nesumaišomo Björk vokalo. Kiekvienas albumas išsiskiria originalumu, savitumu ir tematika komercijos kamuojamoje muzikos industrijoje. Kiekvienas albumo viršelis išradingas ir verčiantis išsižioti iš nuostabos. 1997 metais išleistas Homogenic laikomas vienu geriausiu ekperimentinės elektroninės muzikos albumu. Kiti jos albumai Vespertine (2001), Medúlla (2004), Volta (2007) yra ne ką mažiau sėkmingi ir itint teigiamai įvertinti muzikos kritikų. Apie tai kaip Björk įrašinėja albumus net sklinda gandai. Vienas jų, kad dainininkė įrašinėjo albumą būdama nuoga urve pilname šikšnosparnių, buvo paneigtas pačios Björk viename interviu. Ji teigė, kad vieną dainą tikrai įrašė urve pilname šikšnosparnių, tačiau nebuvo nuoga.

Björk nesirenka lengvos dainų tematikos. Jos dainose dažnai nagrinėjamos įvairios socialinės ir psichologinės problemos, žmonių tarpusavio santykiai, emocijos, mistifikuojamas žmogaus ir gamtos ryšys. Gamtos, mokslų ir technologijos tema nagrinėjama ir naujausiame Björk albume Biophilia. Žymiausi Björk hitai yra It’s Oh So Quiet, Army of Me, Hyperballad, All is Full of Love, I Miss You, I’ve Seen It All.

2000 metais Björk suvaidino Larso van Triero filme “Šokėja tamsoje“ ir už šį vaidmenį laimėjo Auksinę Palmės šakelę Kanų kino festivalio metu. Taip pat buvo nominuota Oskarui ir Auksiniam Gaubliui. Oskarų apdovanojimo ceremonijoje Björk vilkėjo milžinišką ažiotažą sukėlusia „gulbės suknele“. Iš pradžių Björk sutiko tik sukurti filmui muziką, tačiau režisierius taip atkakliai ją įkalbinėjo vaidinti, teigdamas, kad tik jos vaidyba derės su filmo muzika, kad ši sutiko atlikti pagrindinį vaidmenį. Vėliau Björk teigė, kad šis vaidmuo ją taip išsekino, jog ji prisiekė daugiau niekada nevaidinti jokiame kino filme. Taip pat šiame filme vaidinusi aktorė Catherine Deneuve taip kalbėjo apie Björk: Ji nevaidina, ji jaučia“. Sklido gandai, kad van Trieras ir Björk filmavimo aikštelėje itin pykosi, ir paklausta apie tai viename interviu Björk pasakė: „Larsas, kuris yra tikras fanatikas, nori, kad jo personažai kentėtų, ypač moteriškos lyties personažai, ir man buvo labai sunku tai priimti ir su tuo sutikti.“ Taip pat Björk yra pavadinusi Larsą „jausmų pornografu“, nes pasak jo, Larsui nerūpėjo, kad žmonės paliks kino sales blogos nuotaikos ir liūdni.

Björk dažnai pasisako aktualiomis politinėmis ir socialinėmis temomis, remia įvairias aplinkosaugos, žmogaus, ir gyvūnų teisių organizacijas, Tibeto ir Kosovo Nepriklausomybės judėjimus. Vieno concerto Šanchajuje metu ji pradėjo skanduoti „Tibetas! Tibetas!“, vėliau už tai sulaukė itin griežtos Kinijos vyriausybės kritikos neva dainininkė pažeidė Kinijos įstatymus ir įžeidė visuomenę. Po šio Björk koncerto, Kinijos valdžia ėmė griežčiau kontroliuoti, kam leidžiama atvykti koncertuoti į šalį.

Kelis kartus Björk užpuolė ją ir jos vaikus persekiojusius paparacus, tačiau šie incidentai baigėsi  gana taikiai. Vienas iš intriguojančių faktų apie jos gyvenimą yra tas, kad Björk turėjo ją persekiojantį gerbėją, kuris nusiuntęs į jos namus laišką su rūgštimi vėliau nusižudė ir savižudybę įrašė . Björk  visus nustebino nusiųsdama vaikino tėvams gėlių ir pareikšdama užuojautą dėl jo mirties. Šis įvykis taip sukrėtė atlikėją, kad ši nusprendė palikti Londoną ir grįžti į savo gimtąją Islandiją, kur ir tęsė savo kūrybą.

Björk Islandijoje turi „nacionalinės vertybės statusą“ ir 2000 metais Islandjos vyriausybė ketino padovanoti Björk nedidelę salą prie Islandijos krantų. Po ilgų svarstymų Björk šios dovanos atsisakė bijodama prarasti privatumą ir po vietinių protestų tuometinė vyriausybė atsisakė šio sumanymo.

Viename vaizdo klipe Björk dėvi suknelę, kurią jai specialiai sukūrė Juozas Satkevičius, kuris teigė esantis priblokštas ir negalintis atsidžiaugti šia galimybe.

Šiuo metu Björk koncertuoja įvairiuose vasaros festivaliuose reklamuodama savo naująjį albumą Biophilia, kuris novatoriškas ir ypatingas tuo, kad buvo išleistas kaip serija mobiliesiems telefonams skirtų programėlių bendradarbiaujant kartu su Apple. Björk apibūdino naująjį savo albumą kaip „multimedijų kolekciją, kurioje telpa muzika, programos, internetas, instaliacijos ir gyvi pasirodymai“.

Apie save Björk yra pasakiusi: „Nesitikiu, kad žmonės mane supras. Tai būtų pernelyg arogantiška. Manau, kad pasaulyje yra daug žmonių, kurių niekas nesupranta“. Nereikia Björk suprasti. Jos reikia klausyti.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: