Pixbay.com archyvo nuotr.

Londono ir Briuselio susitarimą dėl Jungtinės Karalystės atsiskyrimo nuo Europos Sąjungos sudaro 1246 puslapiai, iš kurių 800 puslapių yra pastabos ir priedai.

Virš tūkstančio puslapių teisinių niunsų ir smulkmenų, kuriomis įforminamos Didžiosios Britanijos skyrybos su Europos Sąjunga. Londonas ir Briuselis paskelbė susitarimo tekstą Kalėdų išvakarėse, o Borisas Johnsonas, pripažindamas, kad „velnias slypi detalėse“, patikino, kad sutartis įveiks priekabesnių „teisingumo erelių“ „talmudinę kontrolę“ (nuoroda į hebrajų teisės egzegezę). Liko valandos iki kol susitarimas bus galutinai patvirtintas ir įsigalios.

Etapai

Londone gruodžio 30d. vyko neeilinė Bendruomenių rūmų sesija, o Europos Parlamentas užtruks kiek ilgiau: tai reiškia, kad susitarimas laikinai įsigalios sausio 1 dieną, kadangi JK gruodžio 31 dienos vidurnaktį galutinai paliks muitų sąjungą. Tačiau netikėtumų nesitikima ir susitarimui turėtų būtų uždegta žalia šviesa, juolab kad netgi ir aršiausi „Brexit“ šalininkai sutartį vertina palankiai.

Punktai

Kas sudaro susitarimą? Svarbiausias pasiektas rezultatas – tęsis laisva prekyba, todėl prekėms jokie muitai ir kvotos taikomos nebus, bet vis dėlto muitinės kontrolė sugrįš, tad bus daugiau biurokratijos ir reikalingų dokumentų. Londonas „laimėjo“ svarbiausią „Brexit“ punktą: galimybę nukrypti nuo Europos reglamentų. Tai reiškia, jog Briuselis galės įvesti sankcijas, tačiau ginčai nebus sprendžiami Europos teismo, o nepriklausomo arbitražo. Taip B.Johnsonas pasiekė visišką teisinį suverenitetą. Mainais jis turėjo atsisakyti tam tikrų žvejybos interesų, kurie tapo sunkiausiai įveikiama ginčo dalimi. Per ateinančius penkerius su puse metų Europos žvejybiniai laivai, nors ir su šiokiais tokiais apribojimais, ir toliau turės priėjimą prie Jungtinės Karalystės vandenų, tačiau šiam laikotarpiui pasibaigus, Londonas atgaus visišką savo pakrančių kontrolę.

Bendradarbiavimas

Kur susitarimas nėra tvirtas, tai – paslaugos, kurios ir sudaro didžiąją Europos ir Didžiosios Britanijos prekybos dalį, tačiau sutartis numato galimybę ateityje plėsti bendradarbiavimą šiuo klausimu. Jungtinės Karalystės vyriausybei šis susitarimas yra pirmasis „ypatingų santykių“ tarp JK ir Europos Sąjungos žingsnis. Ir kaip pats Borisas Johnsonas pasakė pristatydamas susitarimą, britai išliks „kultūriškai, dvasiškai ir emociškai Europos dalimi“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: