Traumuota Britney Spears prašo teismo panaikinti tėvo globą. EPA-ELTA nuotr.

JAV popmuzikos žvaigždė Britney Spears birželio 23-ąją dieną vykusiame teismo posėdyje Los Andžele atskleidė savo pastarųjų 13-os metų gyvenimo realybę: priverstinė atlikėjos globa, priklausanti jos biologiniam tėvui Jamie Spears – traumuojanti bei šokiruojanti.

Britney Spears tėvas Jamie Spears trylika metų turi įgaliojimus rūpintis dukters prichine sveikata, asmeniniu gyvenimu bei turtu, kai 2008 m. buvo paskirtas teisėtų globėju (angl. conservatorship) iškart po to, kai Britney du kartus buvo nuvežta į greitosios pagalbos ligoninę dėl priverstinio psichiatrinio įvertinimo bei piktnaudžiavimo narkotikais. Jamie Spears buvo laikinai sustabdęs savo globą 2019 m., pateisindamas šį pasirinkimą sveikatos problemų atsiradimu, o 2020 m. rudenį Britney kreipėsi į teismą su prašymu negražinti tėvui globos teisės.

Šiais metais birželio 23 d. vykusiame teisme popmuzikos žvaigždė pateikė šokiruojančius parodymus apie „konservatoriją“, kurioje ji buvo pastaruosius trylika metų – ji buvo priversta apsinuoginti svetimų akivaizdoje. Išsamioje kalboje Los Andželo teisme atlikėja pirmą kartą viešai kalbėjo apie tai, ką jai teko patirti „gydymo“ laikotarpiu. Ji tvirtino, kad tėvas Jamie, kuris yra vienas iš jos globėjų, ir visa šeima „nieko nedarė“, kai per pastaruosius kelerius metus ji buvo priversta vartoti stiprius receptinius vaistus ir apsinuoginti prieš savo valią. Atlikėja kalbėjo apie tai, kaip „konservatorija“ kontroliavo visus jos gyvenimo aspektus, ir apkaltino Jamie „peržengus ribas“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Britney Spears (@britneyspears)

Per posėdį Britney teigė, kad dėl neoficialios reabilitacijos buvo priversta persikelti į namą Beverli Hilse 2018 m. Ją supo slaugytojos ir apsaugos darbuotojai. Be to, dainininkė tvirtina neturinti miegamojo durų ir kiekvieną dieną esą priversta apsinuoginti prieš svetimus žmones, kai šiai tenka persirengti ar maudytis. „Jie visi gyvena namuose su manimi – slaugytojos ir visą parą dirbanti apsauga. Buvo ir vienas šefas, kuris ateidavo kasdien ir gamindavo maistą darbo dienomis. Jie stebėjo mane persirenginėjančią, nuogą. Rytas, vidurdienis ar naktis. Aš neturėjau jokio privatumo, savo kambario durų“, – posėdžio metu teigė Britney. Žvaigždė taip pat pabrėžė, jog buvo priversta dirbti 10 valandų per dieną septynias dienas per savaitę ir buvo baudžiama, jeigu atsisakydavo daryti tai, kas liepta. “Jei nedalyvaučiau susitikimuose… negalėčiau pamatyti savo vaikų ar savo vaikino. Aš niekada neturėjau žodžio”, – telefonu ji sakė Los Andželo teismui.

39 metų Britney taip pat atskleidė mananti, kad jos tėvas „myli“ kontrolę, kurią jis turi. „Valandą verkiau kalbėdama telefonu, o jis mėgavosi kiekvieną minutę“, – pasakojo Britney. „Jis valdė tokį galingą žmogų kaip aš … 1000% jis tai mėgo. Kalifornijoje vienintelis panašus dalykas vadinamas prekyba seksu“, – sakė ji.

Anksčiau, būdama intensyvioje globoje, Britney keldavo „Instagram“ įrašus, leidžiančius pačiai tarsi įtikėti, jog „konservatorijoje“ jai patinka, tačiau teismo metu atlikėja teigė, kad dabar ji yra lūžio taške. „Aš melavau ir sakiau visam pasauliui, kad man viskas gerai, aš laiminga. Tai melas“, – sakė ji. „Aš pagalvojau, kad jei sakysiu, kad esu laiminga – tokia ir būsiu, bet negaliu. Aš buvau traumuojama. Negaliu užmigti, esu prislėgta, verkiu kiekvieną dieną.“

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Britney Spears (@britneyspears)

Britney atskleidė, kad jai prieš jos valią buvo pritaikytas ličio kursas ir per tą laiką su ja name apsistojo šešios slaugytojos, kurios „neleido man mėnesį įlipti į savo automobilį. Mano šeima… Ne, tik, po velnių, mano tėtis buvo atsakingas už visą tai“.

Los Andželo Aukščiausiojo teismo teisėja Brenda Penny pavadino Britney žodžius „drąsiais“, tačiau sprendimas užims ilgą teisinį procesą. Dainininkė prašo dvejų ar trejų metų pertraukos ir teigia norinti susilaukti dar vieno kūdikio, tačiau taip pat pabrėžė, kad globėjai neleis jai pašalinti kontraceptinio gimdos įtaiso, kuris neleidžia pastoti.

Britney jau anksčiau stengėsi, kad tėvas būtų pašalintas iš globėjo statuso ir būtų pakeistas nepriklausomu globėju, tačiau kalbėdama teisme ji prašė visiškai panaikinti įsakymą.

Priešistorė: žiniasklaidos atkaklumas ir patyčios

„The New York Times“ ir „Hulu“ išleistame dokumentiniame filme „Framing Britney Spears“ pasakojama Britney istorija – jos išgarsėjimo kelias, nepailstanti žiniasklaida, su kurią dainininkei teko kovoti bei, kas nutiko, kad 59 mln. JAV dol. atlikėjos turtą valdo ne ji, o jos tėvas.

Juostoje taip pat atskleidžiama vidinė atlikėjos būsena, kuomet būdama 26 m. ji buvo visiškai sugniuždyta, atlikėjai diagnozuotas bipolinis sutrikimas, jai trūko užuojautos ir pagalbos, tačiau viskas, ką ji gavo – patyčios ir spaudimas.

„Framing Britney Spears“ pasakojama ir apie nenustojančius sekti žvaigždę paparacus, kurie ją persekiojo tol, kol ši per televiziją pranešė, esą didžiausias jos noras yra, jog paparacai ją paliktų ramybėje.

Šiandien socialiniuose tinkluose gerbėjai gali komentuoti ir mėgti mėgstamų įžymybių nuotraukas bei siųsti jiems privačias žinutes. Tokie veiksmai sukelia netikro artumo jausmą, kurį tyrėjai dar vadina „parasocialine žiniasklaidos veikėjų ir auditorijos sąveika“. Įžimybės, norėdamos įtikti bei patikti savo gerbėjams ryžtasi pokyčiams, kurie gali daryti įtaką psichologinei įžimybių sveikatai bei asmeniniam gyvenimui.

Šiais laikais internetas yra neatsiejama kiekvieno žmogaus kasdienybės dalis, todėl ir komunikacija bei patyčios taip pat keliasi į virtualią erdvę. Kibernetinės patyčios gali sukelti netgi daugiau skausmo, nei tyčiojantis realybėje. Ypatingai, grupei žmonių susivienijus už kompiuterių ekranų ir taip užgauliojant vieną asmenį.

„Patyčių aukos negali pabėgti ten, kur nėra internetinės prieigos, todėl patyčias jie patiria nuolatos. Jie tiesiog negali nuo to pabėgti. Anksčiau, galėjome nutolti nuo bet kokių blogų situacijų. Pavyzdžiui, grįždavome namo po darbo, kuriame kildavo neigiamų emocijų,“ sakė psichiatrė Samanta Saltz.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Britney Spears (@britneyspears)

Kodėl Britney nebevaldo savo gyvenimo ir turto pati?

2008 m. Britney Spears tris dienas buvo paguldyta psichiatrijos ligoninę. Tuo metu atlikėjos asmeninis gyvenimas griuvo: skyrybos su tuometiniu mylimuoju Kevin Federline, paparacų „puolimai“ ir dviejų sūnų globos praradimas.

Atlikėjai psichologiškai palūžus antrą kartą viešumoje, Spears tėvas pateikė prašymą leisti ją globoti ir būti už ją atsakingu, taigi, 2008 metais Aukščiausiame Los Andželo Teisme paskelbtas nuosprendis įgalinti globą Britney Spears.

Globa asmeniui suteikia galimybę valdyti kito žmogaus gyvenimą (jo veiklą, sveikatos priežiūrą ir finansus) kuomet teismas nusprendžia, jog asmuo pasirūpinti savimi pats negali. Globa skirstoma į du tipus. „Žmogaus globa“ kitam asmeniui suteikia teisę spręsti tokius dalykus, kaip gyvenamoji vieta, veikla ir sveikatos priežiūra. „Turto globa“ kitam asmeniui suteikia teisę valdyti finansus. Spears buvo pripažinta abiejų tipų globa, tad visus šiuos metus šią veiklą vykdo atlikėjos tėvas.

Gyvenimas „konservatorijoje“

Gyvendama tėvo globoje B. Spears išleido keturis studijinius albumus, du iš jų – „ Circus“ (2008) ir „Femme Fatale“ (2011).

2012 m. atlikėja buvo realybės šou „X faktorius “ antrojo sezono teisėja . 2013–2017 m. Britney su programa „Britney: Piece of Me“ koncertavo Las Vegase. Koncertų metu atlikėja uždirbo daugiau nei 137 mln. JAV dolerių.

Planuose buvo numatytas ir antrasis koncertų turas 2019 m., tačiau 2018 m. Britney tėvas Jamie patyrė storosios žarnos plyšimą, tad dainininkė paskelbė darysianti pertrauką, kurios metu koncertai buvo atšaukti. Dėl patirto streso bei nerimo dėl tėvo sveikatos atlikėja vėl buvo patekusi į psichiatrinę ligoninę.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Britney Spears (@britneyspears)

Free Britney“ judėjimas

Tai socialinis-internetinis judėjimas, siekiantis suteikti amerikiečių dainininkei Britney Spears autonomiją iš jos tėvui priklausančios jos gyvenimo ir finansų kontrolės. Įsigaliojus globos sprendimui, tarp atlikėjos gerbėjų kilo daug diskusijų šiuo klausimu. Kai kurie manė, jog ja manipuliuojama ir ją kontroliuoja, todėl tai įžiebė judėjimą. Tačiau „Free Britney“ tapo populiarus tik 2019 m., po kaltinimų, jog B. Spears prieš savo valią buvo laikoma psichiatrijos įstaigoje.

2019 metų balandžio mėnesį į Britney orientuota tinklalaidė „Britney’s Gram“ išleido balso pašto pranešimą, gautą anoniminio šaltinio, kuriame buvo teigiama, kad jis (anonimas) yra buvęs B. Spears teisinės komandos nariu. Šaltinis teigė, kad planuojamą antrąją koncertų „bangą“ Jamie atšaukė dėl to, kad Spears atsisakė vartoti vaistus, kad Spears prieš savo valią buvo laikoma ligoninėje, kadangi pažeidė jai taikytą taisyklę, draudžiančią vairuoti. Po tinklalaidės epizodo ir prasidėjo intensyvus Britney globos nutraukimo judėjimas.

Taip pat skaitykite: Tamsus Lady Gagos gyvenimo tarpsnis: išprievartauta 19 m., pastojo ir kentėjo nuo psichozinių priepuolių

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: