Dalai Lama © Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Dalai Lama kreipėsi į pasaulio lyderius su prašymu imtis skubių veiksmų kovojant su klimato kaita, perspėdamas apie ekologinį naikinimą, paveikiantį milijardus žmonių ir griaunantį mūsų planetą, įskaitant jo gimtinę, Tibetą.

Kaip raginimą veikti, jis išleido naują knygą, pareikšdamas, kad jei Buda sugrįžtų į šį pasaulį, „Buda būtų žaliasis.“

Dvasinis budistų lyderis perspėjo, kad: „globalinis atšilimas gali pasiekti tokį lygį, kad upės išdžius“ ir kad „greitu metu, Tibetas taps panašus į Afganistaną“, dėl siaubingų pasekmių mažiausiai milijardas žmonių, priklausančių nuo vandens iš plokščiakalnio, „esančio ant pasaulio stogo“.

85-erių Nobelio taikos laureatas yra pripažintas, jo sekėjų manymu, žemiškuoju nušvitusio žmogaus apsireiškimu, kuris pasirinkimo atgimimą tam, kad užuojauta išlaisvintų visas gyvas būtybes nuo kančių.

Lhamo Thondup, kaip jis buvo pavadintas gimęs, kai jam buvo tik dveji metai buvo atrastas kaip paskutinis Dalai Lamos įsikūnijimas. Jis naudoja programėlę „Zoom“, kad šiomis dienomis bendrautų su žmonėmis aplink visą pasaulį, negalėdamas keliauti, arba pakviesti lankytojus dėl koronaviruso pandemijos.

Kaip pranešė 2011 m., jis primygtinai tikina, kad atsistatydino nuo politikos ir lyderystės vadovaujant Tibeto pasipriešinimui prieš Kiniją, o ekologija tapo dalyku, kuri jam yra „labai, labai svarbi“.

Jis prasitarė, kad iš pasaulio lyderių tikisi labai daug bei nori, kad jie veiktų pagal Paryžiaus klimato susitarimą.

„Jungtinės Tautos turėtų imtis aktyvesnio vaidmens šioje srityje,“ kalbėjo jis. Paklaustas, ar pasaulio lyderiai su tuo blogai tvarkosi, jis atsakė: „Didžiosios tautos turėtų ekologijai skirti daugiau dėmesio. Tikiuosi jūs matote, kaip tos didelės tautos, kurios išleido galybę pinigų ginklams arba karui, dabar panaudoja tuos išteklius klimato išsaugojimui.“

Dalai Lama © Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Dalai Lama prasitarė, kad jei dabar prisijungtų prie politinės partijos, „norėčiau prisijungti prie Žaliųjų partijos. Jų idėja yra labai gera.“

Yra žinoma, kad Dalai Lama esą įkišęs koją į netyčinį entuziazmą, pavyzdžiui, kai prasitarė, kad yra įmanoma, jog jam pavyktų susirasti žmoną, tačiau ji turėtų būti „labai, labai patraukli“. Vėliau jis paaiškino, kad nenorėjo nieko įžeisti ir jis atsiprašo visų žmonių, kuriuos užgavo šiais žodžiais.

Jo pasiūlymas, kaip priversti pasaulio lyderius įžvelgti klimato kaitos prasmę gali kai kam pasirodyti absurdiškas, tačiau kita vertus, galima manyti kad tai tiesiog gyvybingo 85-erių metų senuko humoro jausmas. Dalai Lama juokiasi aiškindamas, kad galėtume juos visus užrakinti viename kambaryje ir „leisti anglies dioksidą, iki tol, kol jie supras ką iš tiesų reiškia klimato kaita“. Jis aiškina, kad „žmonės, turintys tam tikrą prabangų gyvenimo būda, kambaryje be tinkamo deguonies“ suprastų, kad „tai labai sunku“.

Dalai Lama, dėl kovos prieš klimato kaitą, pritaria didelio masto medžių sodinimui. Jis taip pat įsitikinęs, kad mėsos vartojimas visame pasaulyje turėtų sumažėti drastiškai, tačiau paaiškina, kad nuo jo paties pasirinkimo tapti vegetaru 1965 m., iškilusios sveikatos problemos paskatino daktarus patarti jam vėl valgyti šiek tiek mėsos.

Jis sako, kad didžiausias jo indėlis į šią kovą su klimato kaita yra švietimas ir gailestingumo idėjos skatinimas. Dalai Lama labiausiai užsidegęs, kai kalba apie savo idėjas prie 7 milijardų žmonių vienybės. „Mes matome per daug dėmesio mano tautai, mano religijai, jų religijai. Tai ir sukelia visas šias problemas, dėl skirtingų religijų ir skirtingų tautų nesutarimų. Šiuo metu mes ypač turime išlikti vieningi.“ Jis netgi pasakė, kad dabar gali gyventi išvien su Kinija, kuri, jo teigimu, yra „didžiausia budistų populiacija šiuo metu“.

Dalai Lama © Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Jo gyvenimui artėjant į pabaigą, Dalai Lama viešai nepaaiškino, kaip reikėtų surasti jo reinkarnaciją, ir ar apskritai 15-asis Dalai Lama turėtų būti atrastas. Jis juokauja, kad jo sekančiame gyvenime „galėčiau gimti Mėnulyje arba Marse. Tada badaučiau.“

Praeityje jis iškėlė mintį, kad jis – paskutinysis Dalai Lama eilėje, galbūt tuo norintis užkirsti Kinijai kelią įvardinant politinio bendradarbiavimo įpėdinį. Šiuo metu, jis nori palikti šį sprendimą kitiems. „Kol dar esu gyvas, turėčiau būti naudingas padėdamas kitiems žmonėms. O po to, tai jau nebe mano reikalas. Tai jau kitų žmonių rūpesčiai.“

Jo patarimas visiems mums, išgyvenantiems koronaviruso pandemiją yra pakankamai praktiškas, kredituodamas neįvardytą Indijos mokslininką mintimi ,kad „Jeigu yra būdas įveikti [koronavirusą], tai nereikia bijoti. Jeigu nėra galimybės jo įveikti, tada ir per daug nerimauti nėra prasmės.“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: