Donaldas Trumpas / © Michael Vadon , Wikimedia comons CC BY-SA 4.0

D. Trumpas sulaukė abiejų partijų narių kritikos po to, kai paragino „nutraukti“ dalies Konstitucijos galiojimą.

Buvęs prezidentas Donaldas Trumpas sulaukė abiejų partijų atstovų priekaištų po to, kai paragino „nutraukti“ Konstitucijos dalių galiojimą dėl savo melo, kad 2020 m. rinkimai buvo suklastoti.

D. Trumpas, praėjusį mėnesį paskelbęs, kad vėl kandidatuoja į prezidento postą, šį teiginį savaitgalį išsakė savo socialinės žiniasklaidos platformoje „Truth“.

„Tokio tipo ir masto masinis sukčiavimas leidžia nutraukti visų taisyklių, nuostatų ir straipsnių, net ir tų, kurie yra Konstitucijoje, galiojimą“, – rašė jis. „Mūsų didieji „Įkūrėjai“ nenorėjo ir nebūtų taikstęsi su melagingais ir apgaulingais rinkimais!“

Būsimasis Atstovų Rūmų demokratų lyderis Hakimas Džefrisas sekmadienį pavadino D. Trumpo pareiškimą keistu ir kraštutiniu ir sakė, kad respublikonai turės pasirinkti, ar ir toliau palaikyti D. Trumpo antidemokratines pažiūras.

„Respublikonai turės išspręsti savo problemas su buvusiu prezidentu ir nuspręsti, ar jie ketina nuo jo atitrūkti ir grįžti prie tam tikro panašumo į protingumą, ar ir toliau linkti į ekstremizmą, ne tik Trumpo, bet ir Trumpizmo“, – sakė H. Jeffriesas.

D. Trumpas, kuris yra pirmasis, kuriam du kartus buvo taikyta apkalta ir kurio kadencija baigėsi jo šalininkams smurtu šturmuojant Kapitolijų, 2021 m. sausio 6 d. bandant sustabdyti taikų valdžios perdavimą, susiduria su eskaluojamais baudžiamaisiais tyrimais, įskaitant kelis, dėl kurių gali būti pateikti kaltinimai. Tarp jų – tyrimas dėl slaptų dokumentų, kuriuos FTB konfiskavo iš „Mar-a-Lago“, ir tebevykstantys valstijų ir federaliniai tyrimai, susiję su pastangomis panaikinti 2020 m. prezidento rinkimų rezultatus.

Paklaustas apie D. Trumpo komentarus, Ohajo respublikonas Mike’as Turneris, vyriausiasis respublikonas Atstovų Rūmų žvalgybos komitete, pareiškė, kad „griežtai“ nesutinka ir „absoliučiai“ smerkia šiuos komentarus, sakydamas, kad jie turėtų būti veiksnys respublikonams sprendžiant, kas turėtų vadovauti jų partijai 2024 m.

„Yra politinis procesas, kuris turi vykti prieš kam nors tampant partijos lyderiu ar net kandidatu“, – sakė jis. „Manau, kad žmonės, vertindami kandidatą, tikrai atsižvelgs į tokį pareiškimą.“

Išrinktasis respublikonas Mike’as Lawleris taip pat prieštaravo šiems pasisakymams, sakydamas, kad atėjo laikas nustoti koncentruotis į „ankstesnių rinkimų nuoskaudas“.

„Konstitucija sukurta ne veltui, kad apsaugotų kiekvieno amerikiečio teises“, – sakė M. Lawleris. „Manau, kad buvusiam prezidentui vertėtų susitelkti į ateitį, jei jis ketina vėl kandidatuoti į prezidentus.“

D. Trumpo komentarai pasirodė po to, kai naujasis „Twitter“ savininkas Elonas Muskas pareiškė, kad atskleis, kaip „Twitter“ užsiėmė „žodžio laisvės slopinimu“ prieš 2020 m. rinkimus. Tačiau penktadienį paviešintuose failuose, kuriuose daugiausia dėmesio skiriama technologijų bendrovės sumišusiai reakcijai į istoriją apie J. Bideno sūnų Hanterį, nematyti, kad demokratai bandytų apriboti šią istoriją.

Baltieji rūmai šeštadienį užsipuolė D. Trumpą, sakydami: „Negalima mylėti Amerikos tik tada, kai laimi“.

„Amerikos Konstitucija yra šventas dokumentas, kuris jau daugiau kaip 200 metų garantuoja, kad mūsų didžioje šalyje vyrauja laisvė ir įstatymo viršenybė“, – sakoma atstovo spaudai Andrew Bateso pareiškime. „Puolimas prieš Konstituciją ir viską, ką ji simbolizuoja, yra anatema mūsų tautos sielai“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: