"Lietuvos balso" mokytoja Džordana Butkutė su vyru Elegijumi. Gedimino Bartuškos (ELTA) nuotr.

Kauno apygardos teismas ketvirtadienį dainininkės Džordanos Butkutės-Strasevičienės vyrą Elegijų Strasevičių pripažino kaltu byloje dėl dokumentų klastojimo, neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis. Vyrui skirta lygtinė laisvės atėmimo bausmė, taip pat paskirta į nukentėjusiųjų nuo nusikaltimų asmenų fondą sumokėti 7,5 tūkst. eurų.

Kaip skelbia Kauno apygardos teismas, baudžiamojoje byloje iš viso nuteisti keturi asmenys. Visi kaltinamieji pripažino, kad padarė nusikalstamas veikas ir gailėjosi.

Receptus klastojo 42 kartus

Arūną Stučinską teismas nuteisė už tai, kad jis 2020 m., nebedirbdamas valstybės ar savivaldybės sveikatos priežiūros įstaigoje, neturėdamas teisės verstis medicinos praktika, tačiau turėdamas medicinos praktikos gydytojo licenciją ir jam suteiktą gydytojo spaudą, sistemingai klastojo receptus, padėjo kitiems asmenims ne gydymo tikslais įsigyti psichotropinių medžiagų ir jų įsigijo pats.

Bylos duomenimis, kaltinamasis A. Stučinskas 42 kartus klastojo receptus, 36 kartus padėjo ne gydymo tikslais įsigyti psichotropinių medžiagų įvairiems asmenims, 2 kartus jas įsigijo ir pats.

„Jis, turėdamas išsamias medicinines žinias, būdamas gydytoju, žinodamas, kad psichotropinės medžiagos, esančios medikamentų sudėtyje, neatsakingai vartojamos gali sukelti priklausomybę ir daryti žalingą poveikį organizmui, to nepaisė ir tik laimingo atsitiktinumo dėka buvo išvengta pasekmių“, – teigiama Kauno apygardos teismo pranešime spaudai.

Teismas, A. Stučinskui skirdamas bausmę, atsižvelgė į sprendimą asmens atžvilgiu kitoje baudžiamojoje byloje, ir paskyrė vyrui 2 metų laisvės atėmimo bausmę, 1,7 tūkst. eurų dydžio baudą. Teismas bausmės vykdymą atidėjo 2 metų laikotarpiui ir įpareigojo A. Stučinskas neišvykti iš gyvenamosios vietos miesto (rajono) ribų be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo, nevartoti psichiką veikiančių medžiagų be gydytojo paskyrimo, dalyvauti elgesio pataisos programoje.

Dainininkės vyras pripažintas klastojęs dokumentus

Kaip nurodo teismas, E. Strasevičius nuteistas už tai, kad 2020-2021 m. įgijo ne mažiau kaip 25 neužpildytus receptinius blankus su ligoninės rekvizitais, patvirtintus gydytojo A. Stučinsko antspaudu ir dalimi patvirtintų gydytojo parašu, turėdamas tikslą kartu su A. Stučinsku sistemingai klastoti receptus, panaudoti, bei padedant jam, neteisėtai vaistinėse įgyti labai didelius psichotropinių medžiagų kiekius turinčių vaistinių preparatų ir 2020-2021 m. savo šį nusikalstamą sumanymą Kauno mieste per 25 kartus įvykdė.

Kauno apygardos teismas nusprendė, kad E. Strasevičius padarė nesunkų ir labai sunkų nusikaltimą. Teismas, skirdamas bausmę, atsižvelgė į tai, kad kaltinamasis vaistus pirko legaliai – vaistinėje, disponavo vaistais, o ne pačia psichotropine medžiaga, nors vaistas savo sudėtyje turi psichotropinių medžiagų, tačiau jos leidžiamos vartoti medicinos tikslams.

Byloje taip pat nustatyta, kad E. Strasevičius vaistus vartojo pats, nėra jokių duomenų, jog kaltinamasis juos būtų platinęs ar ėmęsis kokių nors veiksmų, rodančių apie tokį jo ketinimą, savo veiksmais jokių neigiamų pasekmių kitiems asmenims nesukėlė.

Teismas E. Strasevičiui paskyrė subendrintą 2 metų laisvės apribojimo bausmę ir įpareigojo visą laisvės apribojimo laikotarpį tęsti darbą arba registruotis Užimtumo tarnyboje, per 1 metus nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos neatlygintinai išdirbti 100 valandų sveikatos priežiūros, globos ir rūpybos įstaigose ar nevalstybinėse organizacijose, kurios rūpinasi neįgaliaisiais, nusenusiais ar kitais pagalbos reikalingais žmonėmis. Taip pat teismui vyrui paskyrė baudžiamojo poveikio priemonę – 7,5 tūkst. eurų dydžio įmoką į nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Sutuoktiniai atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės

Kiti kaltinamieji byloje, sutuoktiniai Dalia Šliažienė ir Virgilijus Šliažas teismo sprendimu buvo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą 1 metų terminui be užstato.

D. Šliažienė nuteista už tai, kad sistemingai naudojo suklastotus dokumentus, turėdama tikslą neteisėtai įsigyti vaistinių preparatų ir psichotropinių medžiagų savo vartojimui, o V. Šliažas – už tai, veikdamas kartu su A. Stučinsku, disponavo suklastotais dokumentais, juos panaudojo, bei neturėdamas tikslo platinti, neteisėtai disponavo dideliais psichotropinių medžiagų kiekiais.

Kauno apygardos teismo nuosprendis gali būti apskųstas per 20 dienų nuo jo paskelbimo.

ELTA (ELTA)

Rekomenduojame

Naujienų agentūros ELTA informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "NAUJIENŲ AGENTŪRA ELTA" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: