Vladimiras Putinas EPA-ELTA nuotr.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad dėl dabartinės energetikos krizės reikia kaltinti Europą, tačiau prasidėjus dujų kainų šuoliui pasipylė kaltinimai, kad Maskva dujų netiekia, siekdama spausti Vakarus.

Jie suklydo“, – per susitikimą su Rusijos energetikos pareigūnais sakė V. Putinas.

Jis sakė, kad vienas iš veiksnių, dariusių įtaką kainų šuoliui, buvo „ilgalaikių kontraktų“ nutraukimas, turėjęs pagerinti situaciją rinkoje.

Pasirodo, o šiandien tai ir akivaizdu, kad tokia politika buvo neteisinga“, – sakė V. Putinas. 

Praeitą savaitę buvo fiksuojama, jog dujų kainos Europoje ir Jungtinėje Karalystėje išaugo dar 25 proc. dėl išaugusios paklausos dar prieš šaltojo sezono pradžią.

Kritikai kaltina Maskvą dėl sąmoningo dujų išteklių ribojimo Europai, bandant paskubinti prieštaringai vertinamo, Rusiją su Vokietija jungiančio, dujotiekio „Nord Stream 2“ paleidimą.

V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas šias pretenzijas atmetė.

Visų pirma ir svarbiausia – mes ne tik manome, bet ir atkakliai tvirtiname, kad jokio Rusijos tame, kas vyksta Europos dujų rinkoje, negali dalyvauti ir nedalyvauja“, – reporteriams sakė D. Peskovas.

Rusija atidžiai ir nuosekliai vykdė, vykdo ir toliau vykdys visus įsipareigojimus, kurie nustatyti pagal galiojančias sutartis.

Rusijos energetikos milžinė „Gazprom“ praėjusį mėnesį paskelbė, kad 10 mlrd. eurų vertės dujotiekis užbaigtas. Kremliaus teigimu, jo paleidimas padėtų įveikti energetikos krizę Europoje. 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: